Kako vzgojiti trdoživega otroka?

Medtem ko je starševstvo zapolnjeno z resnimi odgovornostmi, tudi otroštvo ni ravno brez stresa. Otroci imajo kontrolne naloge, pridobivajo nova znanja, menjajo šole, menjajo okolja, zbolijo, spoznavajo nove prijatelje, ki jih občasno tudi prizadenejo.

Kako vzgojiti trdoživega otroka?

Trpežnost pomaga otrokom, da se uspešno spopadajo z vsemi temi izzivi. Trpežni otroci uspešno rešujejo probleme, se soočajo z nepoznanimi in težkimi položaji in si prizadevajo, da bi našli prave rešitve.

Ko se znajdejo v zahtevni situaciji, imajo trpežni  otroci občutek, da vedo, kako bi morali pristopiti in se lahko z veliko samozaupanja spopadejo s problemom.

To ne pomeni, da bi morali otroci vse delati sami, ampak da vedo, kdaj morajo prositi za pomoč in kako narediti svoj naslednji korak.

Trpežnost ni spretnost, s katero se otroci rodijo, ampak se jo da naučiti. Otroke bi morali spodbujati, da se naučijo spopadati z nepričakovanimi situacijami.

V naši družbi želijo starši biti vedno prepričani, da je njihovemu otroku udobno in da je varen, kar pa za otroka ni vedno najboljše. Neprestano se trudimo, da bi bili en korak pred našimi otroci, a življenje ne funkcionira tako. Številni starši želijo otroku prihraniti bolečine, skozi katere so tudi sami šli in zato se ga trudijo vedno nadzorovati in ščititi.

Delo starša ni, da je ves čas poleg otroka, ampak da ga nauči spopadati se s težavami.

Nekaj nasvetov, kako vzgojiti trpežnega otroka

Ne ugodite vsaki otrokovi potrebi.

Kadarkoli se trudimo otroku zagotoviti ugodje in varnost, mu preprečujemo, da bi razvil lasten mehanizem za reševanje problemov. Pretirano zaščiteni otroci so nagnjeni k anksioznemu vedenju.

Dramatičen, a ne redek primer: Otrok konča šolo ob 13:15. Skrbi ga, da ga starš ne bo prišel pravočasno iskat. Zato starš pride pol ure prej in parkira avto pred otrokovim razredom, da ga lahko otrok že prej vidi.

V drugemu primeru starši pustijo sedemletnega otroka spati na jogiju v spalnici, ker jim je v svoji sobi preveč neprijetno spati.

 

Ne odstranite vseh tveganj.

Seveda starši želimo imeti otroka vedno na varnem, vendar pa odstranjevanje vseh tveganj preprečuje otroku, da se nauči biti odporen na težave. Rešitev je, da se določi tveganje, ki ustreza starosti, da bi se otrok naučil osnovnih veščin reševanja težav.

Otrok, ki bo dobil izpit za avto, se mora že pri petih letih začeti učiti, kako voziti kolo, pogledati na obe strani, upočasniti in biti pozoren.

Če otroku damo svobodo, ustrezno njegovi starosti, mu pomagamo, da spozna svoje lastne meje.

Naučite otroka reševati probleme

Predstavljajte si, da mora vaš otrok s šolo na izlet, ki vključuje tudi nočitev in je prestrašen in zaskrbljen, ker bo tako daleč zdoma. V tem primeru bi zaskrbljen starš rekel otroku, da mu ni treba iti.

Boljši pristop k reševanju problema je umiriti vznemirjenega otroka in mu pomagati pri soočanju z neprijetnimi občutki. Pogovarjajte se z otrokom in skupaj najdite način, kako se bo z njimi spopadel. Z drugimi besedami, spodbudite otroka, da razmisli o tem, kako se spopasti s problemom. Otroku znova in znova dajte priložnost, da bi razumel, kaj deluje in kaj ne.

Otroka naučite konkretnih sposobnosti

 

 

 

Osredotočite se na konkretne veščine, ki so potrebne za reševanje določene situacije. Vprašajte se, kaj je potrebno za rešitev določenega problema, zatem pa pomagajte otroku, da pride do istega zaključka.

Sramežljivega otroka, na primer, naučite, kako pozdraviti nekoga in začeti pogovor.

Izogibajte se vprašanjem, ki se začnejo z ZAKAJ

Vprašanja, ki se začnejo z ZAKAJ, ne pomagajo reševati problema. Na primer, če je vaš otrok pustil kolo na dežju in ga vprašate, zakaj je to storil, kaj vam lahko na to odgovori? Bil sem brezbrižen. Imam samo osem let … Namesto tega postavljajte vprašanja, ki se začnejo s KAKO. “Pustil si kolo zunaj, zato je veriga zarjavela. Kako boš to popravil?” Na primer, lahko gredo pogledati na internet, kako se to popravi ali pa prispevajo denar za novo verigo.

Ne ponujajte otroku vseh odgovorov

Uporabite besede NE VEM, da bi se izognili temu, da bi odgovorili na vsa otrokova vprašanja. Z uporabo teh besed boste otroku pomagali lažje prenašati negotovost , istočasno pa jih boste spodbudili k razmišljanju.

Ko je otrok še majhen, ga boste s takim pristopom pripravili tudi na reševanje zahtevnejših problemov. Sprva mu ne bo všeč, a se bo kmalu navadil.

Na primer, če vas otrok vpraša, če bo dobil pri zdravniku injekcijo, namesto da ga potolažite, mu odgovorite “ne vem, mogoče je res danes na vrsti injekcija.” Dajva razmisliti, kako se bova s tem spopadla.

 

 

 

Otroku ne govorite o katastrofalnih posledicah

Bodite previdni, kaj govorite svojemu otroku in kako se izražate v njegovi prisotnosti. Starši, ki so tudi sami zaskrbljeni, s svojimi izjavami strašijo otroka. Na primer, namesto da otroku povejo, da je zelo pomembno, da se nauči plavati, mu govorijo, da je zelo pomembno, da se nauči plavati, ker me bo uničilo, če boš utonil. Takšne izjave otroka samo strašijo.

 

Otroku dovolite, da dela napake

Ni konec sveta, če ti nekaj ne uspe. Pustiti otroku, da dela napake, je za starše zelo boleče, vendar pa mu to pomaga, da se nauči napake popraviti in se naslednjič bolje odločiti.

Pretirano zaščitniški in zaskrbljeni starši želijo, da ima otrok narejene domače naloge perfektno, četudi njihov otrok ni pretirano zainteresiran, da jih naredi. Otroku bi morali dovoliti, da vidi posledice svojih dejanj.

 

Če vaš otrok noče na trening, ga pustite. Na naslednjem treningu bo sedel na klopi in mu ne bo prijetno, medtem ko bodo drugi otroci trenirali.

Pomagajte mu, da se nauči obvladovati svoja čustva

Ključno pri odpornosti je, da otrok zna obvladovati svoja čustva. Otroka naučite, da svoja čustva sprejme, kakršna koli že so. Nič ni narobe, če čuti jezo, ker je izgubil pri igri ali ker mu je brat pojedel sladoled. Naučite ga, da mora potem, ko občuti ta čustva razmisliti, kakšen bo njegov naslednji korak.

Otroci se zelo hitro naučijo, da zaradi njihovih močnih čustev lahko dobijo, kar hočejo. Otroku lahko poveste, da ga razumete, da se tako počuti in da bi se vi enako, če bi bili v njihovi koži, ampak zdaj moraš ugotoviti, kaj je v tem primeru najbolje narediti.

Bodite vzor za trpežnost

Ne pozabite, da se otroci učijo z opazovanjem svojih staršev. Poskušajte biti mirni in dosledni. Ne morete od otroka pričakovati, da se bo naučil nadzirati svoja čustva, če to vam ne uspe.

Za dobro starševstvo potrebujemo veliko prakse in vsi delamo napake. Ko naredite napako, jo priznajte.

Trpežnost pomaga otroku, da se uspe spopasti z neizbežnimi preizkušnjami, triumfi in stiskami, s katerimi se srečujejo otroci in najstniki. Trpežni otroci zrastejo v trpežne ljudi, ki so sposobni preživeti navkljub vsem nepredvidljivim situacijam in spremembam, ki jih prinaša življenje.

Margarita Tartakovsky

Ocena:
[Skupaj: 0 povprečno: 0]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor