Zakaj netopir leta samo ponoči – pravljica za lahko noč

Zakaj netopir leta samo ponoči - pravljica za lahko noč

Nekoč, pred davnimi časi je potekala velika vojna med živalmi, ki so živele v zraku in tistimi, ki so živele na tleh. Po dolgem času se nihče niti ni več spomnil, kako se je vojna sploh začela, bili pa so to zelo hudi časi. Veliko živali na obeh straneh je bilo poškodovanih ali ubitih in naposled se je le našel nekdo, ki je rekel, da jim bo vse skupaj prineslo le izumrtje. Zato se je nekaj živali, ki živijo v zraku in nekaj tistih, ki živijo na tleh zbralo na sestanku in ker se prav nihče od njih ni mogel spomniti, zakaj se sploh prepirajo, so odločili, da sprejmejo premirje in razglasijo mir.

Za zračne bojevnike so določili glasnico štorkljo, za tiste na tleh pa zajca, saj je lahko zelo hitro obšel vse kotičke. Novico sta živalim sporočila takoj naslednje jutro in do časa, ko so se vse živali umirile in  videle, da lahko živijo v miru, je nekdo našel truplo gospoda Netopirja. Bil je zadnja žrtev vojne in jo je moral skupiti zelo pozno prejšnji dan. Vse leteče živali so bile vznemirjene in se odločile, da svojemu prijatelji priredijo velik pogreb. Ampak medtem, ko so pripravljale njegovo truplo na pogreb, je eden od ptičev videl, da ima gospod Netopir v ustih zobe.

Kako je to možno? Leteče živali pa ja nimajo zob. Sklicali so sestanek in se dogovorili, da Netopir ni eden od njihovih, saj noben ptič v svojih ustih nima zob. Zato so Netopirjevo telo odpeljali k živalim, ki živijo na tleh in jih obvestili, da Netopir ni ptič in zaradi tega niso oni obvezani k temu, da bi ga pokopali.

Živali na tleh so sprejele truplo, ampak med pripravo na pogreb je ena od njih zakričala »Čakaj malo, tale Netopir že mogoče ima zobe, ampak vsekakor ima krila! Kako je lahko nekdo izmed nas in ima krila?«

Tako so tudi one sklicale sestanek, da bi premislile, kaj storiti in določile, da nobena talna žival nima kril, torej gospoda Netopirja ne morejo šteti medse. Tako so tudi one zavrnile pokop gospoda Netopirja.

Ubogi gospod Netopir, leteče živali so se mu odrekle, ker je imel zobe in talne živali so se mu odrekle, ker je imel krila. In zato netopir še vedno leta okoli vsako noč.

Ocena:
[Skupaj: 4 povprečno: 4.5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor