Pet korakov do boljšega starševstva

Pet korakov do boljšega starševstva

Veliko ljudi si ne postavlja novoletnih zaobljub, preprosto zato, ker se jih ne držijo. Morda ste tudi vi med njimi. To ne pomeni neuspeh, temveč zgolj to, da še niste popoln starš (šokantno, ali ne?), ste pa namenjeni v pravo smer.

Slaba novica je, da tudi to leto ne boste postali popoln starš. Dobra novica pa, da vam to sploh ni treba. Otroci ne potrebujejo popolnih staršev. Otroci potrebujejo starše, ki jih sprejemajo z vsemi njihovimi dobrimi in slabimi lastnostmi, ki izkazujejo sočutje in spoštovanje, ki se opravičijo, ko naredijo napako in ki se trudijo znova vzpostaviti povezavo, ko gredo stvari narobe – kar se slej ko prej zgodi.

Gre za težko delo, saj je potrebno nadzorovati svoja čustva in občutke. In če se samo odločimo, da bomo bolj potrpežljivi, se to redko zgodi. Ko že škripamo z zobmi in se trudimo, da ne bi izbruhnili, pravzaprav počasi drsimo v stanje stresne reakcije t.i. ‘bojuj se, zmrzni ali zbeži.’

Toda če resnično želite postati bolj potrpežljivi in posledično tudi srečnejši starš, je to seveda mogoče. Predstavljamo vam pet korakov, ki vam pomagajo dom napolniti z več ljubezni in manj drame. Gre za delo, ki traja vse življenje, kar pomeni, da v enem letu ne boste dosegli popolnosti. Boste pa mirnejši in srečnejši, in tudi otroci bodo z vami raje sodelovali.

Delajte na sebi in nadzorujte svoja čustva,

da boste tudi do otrok bolj čuječi in čuteči. Pazite nase in se negujte: privoščite si dovolj spanca, zdravo se prehranjujte, negativne komentarje in misli obrnite na pozitivno stran, upočasnite svoj ritem in se izogibajte stresu.

Najpomembnejše pa je, da nadzorujete svoje odzive, da se imate pod kontrolo. Ko ste v stanju ‘bojuj se ali zbeži’, je vaš otrok vaš sovražnik. Zato ni pametno sprejemati odločitev, dokler ste jezni. To se sliši težko, kar tudi resnično je. Toda tisti občutek nuje, da je treba nekaj ukreniti, je znak, ko je treba stopiti korak nazaj in se pomiriti. Šele takrat se lahko soočite z otrokom.

Vsakič, ko obvladate svoj izbruh, se povezave v vaših možganih na novo vzpostavijo. Vsakič, ko se odločite za ljubezen, je naslednja izbira lažja. In ni bolj primernega časa za začetek, kot je sedaj. Presenečeni boste opazili, da se obenem z vami spreminja tudi vaš otrok.

Izkazujte ljubezen svojim bližnjim

Otroci, ki občutijo, da so ljubljeni, tudi bolje odraščajo in se razvijajo. Toda pazite, ne govorimo o otroci, ki so ljubljeni, temveč o tistih, ki to resnično občutijo. O tistih, ki občutijo ljubezen in spoštovanje ter jih starši sprejemajo točno takšne, kakršni so.

Vsak otrok je unikat. Vsak otrok potrebuje drugačen pristop, da se počuti sprejetega in vrednega. Pred starši je težka naloga, da spoznajo vsakega otroka posebej, njegove močne in šibke lastnosti, da najdejo, negujejo in ohranijo tisti pristni stik ter obenem učijo in vzgajajo. Kje leži skrivnost? Spustiti se je treba na otrokovo raven, pogledati iz njegovega zornega kota, biti sočuten in pohvaliti ter vzpodbujati vsak otrokov korak v pravo smer. Najpomembnejše pa je, da uživate v otroku, v njegovi osebnosti in v tem, kar on resnično je.

Ostanite povezani

Otroci ubogajo in sodelujejo takrat, ko se čutijo povezane. Toda povezave se od časa do časa prekinejo, zato je treba vedno znova delati na tem, da jih vzdržujemo in negujemo.

Kvalitetno preživet čas z otrokom je tisti, v katerem se vez poglablja in utrjuje. To so največkrat spontani, nenačrtovani dogodki. Objemite otroka zjutraj, ko se zbodi in ko se poslovita. Ko se popoldan spet srečata, posvetite 15 minut samo njemu: poslušajte ga, sočustvujte z njim, objemite ga, ravsajta se, smejta se, igrajta se, in spet poslušajte. Nimate časa? Kaj pa je lahko še pomembnejše od tega?

Prekinite z delom, ugasnite telefon / tablico / računalnik, vzemite si čas. Večerjajte skupaj, pogovarjajte se in poslušajte. Pred odhodom v posteljo se crkljajte.

Izkazujte spoštovanje

Želite vzgojiti otroke, ki so uvidevni in spoštljivi, tudi v obdobju najstništva. Globoko vdihnite in se do njih vedite spoštljivo. Konec koncev se otroci največ naučijo z vzgledom. Če sami težko nadzirate svoje vedenje, tega ne morete pričakovati od svojih otrok. Ko ste jezni, je to seveda težko, vendar ne pozabite:

  • ne gre za nujni primer
  • vi ste otroku vzgled
  • obnaša se otročje, ker je še otrok
  • ne jemljite tega osebno
  • vse mine

Osredotočite se na potrebe in občutke,

ki jih otrok izkazuje skozi vedenje. Otrok najbolj potrebuje razumevanje in sočutje takrat, ko je njegovo vedenje najbolj težavno. Kadar se otrok neprimerno vede, je to pravzaprav znak, da ne zmore obvladovati močnih čustev in potrebuje vašo pomoč. Ko se kot starš posvetite njegovim potrebam ali čustvom, se vedenje spremeni. Če želite vzgajati z zgledom, se raje kot za kazen odločite za preusmeritev pozornosti (»Z žogo se lahko igraš zunaj.«), sočutno postavite meje (»Vidim, da si jezen in žalosten. Toda če tepeš, boli. Raje uporabi besede in sestri povej, kako se počutiš. Ti bom pomagala…«) in dobili boste otroka, ki je zmožen samoregulacije in vam želi slediti.

Seveda bo otrok delal napake. Tudi vi jih boste. Popolni starši, popolni otroci in popolne družine ne obstajajo. Obstajajo pa družine, polne ljubezni, v katerih otroci cvetijo. Če želite tudi sami ustvariti takšno družino, se je treba truditi in vsak dan znova sprejemati odločitve, ki vas usmerjajo na pravo pot. Ne obstaja čarobni recept, samo trdo delo.

Zatorej, ne skrbite, če vsako leto sprejemate iste zaobljube oz. če jih sploh ne sprejemate. To samo pomeni, da se trudite in da zmeraj znova in znova izbirate korake, ki vas držijo na pravi poti. Starševstvo je navsezadnje potovanje in ne končni cilj. Majhni koraki vas lahko daleč pripeljejo.

Če se vam zdi, da je težko slediti tem petim korakom, začnite počasi, poiščite podporo. Čeprav na prvi pogled preproste stvari, gre za nekaj najtežjega v življenju. In od časa do časa vsi rabimo pomoč.

 

Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 4]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor