Pogovor z otrokom o alkoholu: kaj vprašati in kaj povedati

Pogovor z otrokom o alkoholu: kaj vprašati in kaj povedati

»Lani je zaradi alkohola v prometni nesreči umrl najstnik, ki smo ga poznali. Mi lahko svetujete, kako se naj o alkoholu pogovorim s svojima otrokoma, starima 7 in 11 let?«

Starši imajo največji vpliv na svoje otroke in na to, kakšen odnos le-ti razvijejo do pitja alkohola. Če starši otrokom razložijo in jih poučijo o posledicah pitja alkohola in jemanja drog, občutno zmanjšajo možnost, da bodo otroci poskusili te stvari. Ne čakajte, da bodo otroci najstniki, preden načnete pogovor. O tej temi se boste med njihovim odraščanjem pogovarjali znova in znova, pogovor pa boste prilagajali njihovim letom primerno.

Začnite zgodaj

Če pride do prometne nesreče, storjene pod vplivom alkohola in če so vanjo vpleteni ljudje, ki jih poznate, se z otrokom pogovorite, tudi če se vam zdi, da je še premajhen za take pogovore. »To je zelo tragično…alkohol ni za mlade ljudi…njihova telesa in možgani niso pripravljeni. Zato je prepovedano, da bi otroci pili alkohol.«

Odgovorite na njihova vprašanja

»Toda zakaj pa odrasli lahko pijejo alkohol? Tudi oni so udeleženi v prometnih nesrečah.« se lahko glasi vprašanje vašega 11-letnika.

»Seveda imaš prav. Nihče ne bi smel voziti pod vplivom alkohola. Tudi odraslim alkohol zamegli presojo, da ne morejo dobro razmišljati. Toda če odrasel človek pije zmerno, to ni nevarno. Če otroci pijejo alkohol, preden so njihovi možgani dovolj zreli, ima to lahko za njih dolgoročne posledice. Večja verjetnost je tudi, da ne bodo mogli nadzorovati svojega pitja, ko bodo odrasli. Zato je tako zelo pomembno, da s pitjem alkohola počakaš, dokler ne odrasteš.«

Postavite jasna merila

Za 7-letnika: alkohol lahko piješ, ko boš odrasel.

Za 11-letnika: moja naloga je, da skrbim za tvoje zdravje. Zavedam se, da so nekateri otroci, ki jih poznaš, že poskusili alkohol in najbrž si tudi ti radoveden. Vedno mi lahko vse poveš in me vprašaš, če te kaj zanima. Ne želim, da poskusiš alkohol, ker je nevarno. Skupaj se lahko domisliva nekaj odgovorov, ki jih boš dal prijateljem, ko ti bodo ponudili alkoholno pijačo.

Za 15-letnika: ko odrasteš, se lahko sam odločaš, ali boš pil alkohol ali ne. Trenutno pa sem še vedno jaz tisti, ki skrbi za tvoje dobro. Pitje alkohola je protizakonito za mladoletnike in škodljivo. Želim, da tudi sam skrbiš zase, da boš imel dobro življenje zdaj in v prihodnje.

Seznanite otroke z nekaterimi dejstvi, še preden jih potrebujejo

»Veliko otrok je že poskusilo alkohol. Zakaj moram samo jaz čakati, da bom odrasel?«

 • Zato, ker se tvoji možgani še razvijajo. Pitje alkohola negativno vpliva na razvoj možganov in jih poškoduje.
 • Zato, ker je pri otrocih, ki poskusijo alkohol pred svojim 15. letom, štirikrat večja možnost, da bodo postali alkoholiki, kot pri mladih, ki pričnejo po 20. letu
 • Zato, ker je biti najstnik zelo težko in če želiš sprejemati dobre odločitve, potrebuješ vso svojo zbranost. Najstniki pod vplivom alkohola ne morejo razmišljati zrelo in odgovorno in lahko sprejmejo odločitev, ki jo bodo obžalovali do konca življenja.
 • Zato, ker slabo vpliva na tvoje telo in fizično počutje.
 • Zato, ker je v nasprotju z zakonom.

Bodite odprti za pogovor

Otroci vas velikokrat preizkušajo, da bi videli vašo reakcijo, preden se vam dejansko zaupajo. Ko vam otrok reče »Oliver je danes pretihotapil vodko v šolo«, globoko vdihnite in ostanite mirni. Namesto, da reagirate burno, v stilu »Saj to je grozno! Upam, da so ga dobili in je bil kaznovan!«, nadaljujte s pogovorom tako, da bo dalo vašemu otroku misliti:

»Kako pa veš, da je pil?…Kaj so storili drugi otroci?…Je kdo poskusil?…Kako so se obnašali?…Kaj si pa ti mislil o vsem skupaj?…Si tudi ti hotel poskusiti?…Zakaj (ne)?…Zakaj pa misliš, da je Oliver to naredil?…Kako se je končalo?…Ali misliš, da bodo sedaj tudi drugi otroci storili kaj podobnega?…Ali bi si tudi ti upal storiti kaj takega?…Zakaj (ne)?…Ali je kateri izmed otrok ravnal na način, ki se ti je zdel občudovanja vreden?«

 Učiti raje kot nadzorovati

Otroka ne morete nadzorovati, kadar ni pod vašim budnim očesom. Lahko pa mu pomagate, da se razvije v osebo z zdravimi vrednotami in dobro presojo. Za to pa morate biti tudi sami dober vzgled. Pogovarjajte se z njim o stvareh, ki so mu pomembne in o tem, kakšen človek hoče postati. Dobro poslušajte. Iz otrokovih odgovorov boste veliko izvedeli.

 • Zakaj misliš, da je otrokom in najstnikom prepovedano pitje alkohola?
 • Kaj bi naredil, če bi bil v avtomobilu skupaj z vinjenim voznikom?
 • Kaj pa če bi bil vinjen voznik odrasel, npr. prijateljev starš?
 • Ali poznaš kakšnega odraslega, ki preveč pije? Kaj si misliš o tem?
 • Ali si kdaj pomislil, da sem tudi jaz preveč popil? Ali sem se drugače obnašal?
 • Ali poznaš kakšnega vrstnika, ki je že poskusil alkohol ali droge? Ali misliš, da lahko to vodi v težave?
 • Zakaj misliš, da otroci poskusijo alkohol?
 • Kdaj so po tvojem mnenju otroci pripravljeni poskusiti alkohol?
 • Kaj počnejo tvoji vrstniki na zabavah? Si že bil kdaj tudi ti na kakšni zabavi?
 • Ali ti je kdo že ponudil alkohol? Kako si se odzval? Ali te je zamikalo, da bi poskusil? Zakaj (ne)?
 • Kako bi lahko odklonil, če ti kdo ponudil alkohol, ne da bi izpadel neumno?
 • Če ti je na zabavi nekoliko nerodno, kaj lahko narediš, brez da si pomagaš z alkoholom?
 • Kaj bi naredil, če bi na zabavi kdo omedlel zaradi alkohola?
 • Ali te skrbi, da bi lahko postal odvisen od alkohola ali drog? Zakaj (ne)?

Z otrokom vadite pogovore

Zamislite si različne situacije, v katerih se lahko znajde vaš otrok in odločitve, ki jih mora sprejeti. Kako naj reagira, kaj naj reče ali naredi, če mu nekdo npr. ponudi pijačo:

Ne hvala. Vozim.

Ne hvala. Rad bi ohranil bistro glavo.

Ne hvala, ne pijem.

Ne hvala. Sem športnik.

Ne hvala. Sem alergičen na alkohol.

Ne hvala. Ne maram alkohola.

Ne hvala. Starši bi zagotovo izvedeli in potem bi dobil prepoved izhoda do konca življenja.

Dovolite vašim otrokom, da se noro zabavajo

Otroci in najstniki potrebujejo zabavo in vznemirjenje, radi se preizkušajo v novih situacijah, v katerih morajo prevzeti določen riziko. Vzpodbujajte jih, da spoznavajo nove in zanimive stvari, npr. različne športne ali umetniške aktivnosti.

Naučite otroka reči NE

Ko so otroci vzgojeni tako, da ubogajo, brez da bi podvomili v avtoriteto, se zelo težko uprejo, ko na njih pritiskajo njihovi vrstniki. Ko se vam otrok zoperstavi, ga poslušajte in poskusita najti zmagovalno rešitev za oba. Tako boste vzgojili otroka, ki zna slediti svojemu notranjemu moralnemu kompasu in ki zna sodelovati. Zapomnite si naslednjo modrost: Ubogljivost pomeni narediti, kar vam je bilo rečeno, ne glede na to, ali je prav. Moralnost pomeni narediti, kar je prav, ne glede na to, kar vam je bilo rečeno.

Ko otrok poskusi alkohol, mu bodite v oporo

Želeli ali ne, velika večina otrok bo alkohol poskusila pred polnoletnostjo. Vaš cilj je, da se to zgodi čim pozneje in da ko enkrat do tega le pride, veste za to in ohranite dobro povezanost z otrokom. Pomagajte mu, ko se bo prebijal skozi nove občutke.

»Vem, da si radoveden in si želiš poskusiti alkohol. Toda ne moreš vedeti, kako se bo odzvalo tvoje telo. Kaj lahko narediš, da ne boš v nevarnosti? Ali se lahko zaneseš na prijatelja, ki bo ostal trezen in pazil nate? Kako lahko poskrbiš zase, če postane kdo nasilen do tebe? Kako boš prišel domov?«

Stojte otroku ob strani

Ne dopustite, da se trenutek spozabe sprevrže v tragedijo: »Vedno me pokliči, če se ti ali kateri od tvojih prijateljev znajde v težavah. Prišel ti bom pomagat, brez kaznovanja.«

Bodite otroku vzor z zdravim načinom življenja

Raziskave so potrdile, da na otroke močno vpliva pitje staršev. Če so starši alkoholiki, je velika verjetnost, da bodo tudi otroci začeli s pitjem v zgodnejši dobi. Bodite zmerni s pitjem alkohola. Čustvene težave rešujte trezno in odgovorno. Tako se bodo tudi otroci naučili, da se težav ne rešuje z utapljanjem v alkoholu.

Negujte čustveno inteligenco

Naučite otroka prepoznati različna čustvena stanja in kako se spopasti z njimi. Spoznajte ga s tehnikami za pozitivno obvladovanje stresa. Veliko najstnikov se skozi težave prebija s pomočjo alkohola, ker pač ne poznajo drugih načinov.

Predvsem pa, ostanite povezani s svojim otrokom, ne glede na starost

Topel, spoštljiv in ljubeč odnos je ključ do zdrave in trdne povezanosti med staršem in otrokom, ki traja vse življenje.

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor