Spodbujajte otroke, naj sanjajo in uresničijo svoje sanje

Otroci imajo bujno domišljijo in si želijo postati astronavti, piloti, pevke… Pustite jim, naj sanjajo in razvijajo svoje sanje oziroma, dajte jih celo spodbujati pri tem, kljub temu, da mogoče  vaš otrok slabo vidi, piloti pa potrebujejo oster vid. Če ste prebrali Vibracijo misli, se boste zavedali, da tam kjer je želja, je tudi pot. In  si bo otrok želel postati pilot, mu pri tem pomagajte s spodbudnimi mislimi in idejami. Sprašujte ga in mu pomagajte razviti idejo, da bodo njegove sanje postale resničnost čez nekaj let: ”Kaj ti bo prinesel ta poklic pilota? Kako se boš ob tem počutil? Ali bo to dobro zate in za tvojo okolico?

Spomnim se znanega plavalca Darka Djurića, ki se je rodil  brez ene roke in brez ene noge in so mu kot otroku rekli, da ne bo mogel plavati in početi ostalih stvari, ki jih počnejo otroci. Nakar je kot 12-letnik padel v vodo in splaval in od takrat naprej zmaguje na svetovnih tekmovanjih iz plavanja in je profesionalni olimpijci plavalec. Otroci so ustvarjalni in polni zamisli, mi odrasli pa jim velikokrat to uničimo z našimi pripombami, prepričanji in strahovi.

Dajmo vzpodbujati njihove sanje že s tem, da jim pustimo sanjati in ustvarjati. Ko si ustvarjalen si živ. Ne razmišljaš o preteklosti in ne prihodnosti. In to otroci znajo. Preprosto uživajo v tem, kar počnejo in so pri tem ustvarjalni. Že samo plesanje ali petje je lahko ustvarjalno, ustvarjalno pa lahko počnejo vse druge tudi ”vsakdanje” stvari le, da pri tem zares uživajo. Ko sanjajo in se vživljajo v druge osebe ali poklice, si v bistvu vizualizirajo sami sebe. Otroci lahko to vizualizacijo doživijo tako močno, da so potem za nekaj časa zares prepričani, da so ta oseba.

Rada bi omenila svojega brata, ki je že pri 15-letih govoril, da bo imel svojo veliko hišo. Takrat smo ga vsi samo debelo gledali, saj nihče od nas v tistih mladih letih ni niti pomislil na ”svojo” hišo. Seveda so mu starši pustili, da je ”sanjal”, vendar zdaj z leti vidim, da je brat te svoje sanje tako močno vizualiziral, da je postal eden najuspešnejših podjetnikov v okolici, ima ogromno hišo in naposled je še začel graditi hiše za naročnike. Pomeni, da je že kot otrok uporabil tehniko vizualizacije, kar mu je samo pomagalo na poti do uspeha.

Sama se velikokrat poslužujem te tehnike vizualizacije, pomeni, ko si nekaj želim, si to tako močno vizualiziram, da vidim barve, okolico, ljudi in že večkrat se mi je v življenju uresničila želja, ki sem si jo dovolj močno vizualizirala. Zakaj ne bi te tehnike predstavili že našim otrokom in jih spodbujali z navdihujočimi zgodbami, kako je možno marsikaj doseči v življenju.

Na začetku leta si z možem zmeraj postaviva cilje – družinske in poslovne, saj želiva vedeti, kam plujeva. Sama tudi otroka spodbujam, da razmislita o tem, kaj si želita v tem letu doseči, doživeti, se naučiti. Otroški odgovori so mi vsakdan v poduk, kako je pomembno, da otroka vključujem v družinske pogovore in družinske načrte. Pomembno je, da si vsi člani v družini želimo enako, da se počutimo povezane, pomembne in pripadne.

Poskusite tudi sami in na začetku leta postavite DRUŽINSKE CILJE skupaj z vsemi družinskimi člani, načrtujte in sanjajte skupaj.

Tadeja Krajnc
Ocena:
[Skupaj: 3 povprečno: 4.7]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor