Najstnik je glasen in nespoštljiv

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.

Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Najstnik je glasen in nespoštljiv

Zlata vreden uvid, če je vaš najstnik (ali kdo drug) glasen in nespoštljiv

Vas zmeraj znova stisne, ker danes spet ne veste, kaj vas čaka? Bo danes lep dan ali bodo spet letele besede, ki bodo ranile in pokvarile vzdušje v družini? Koliko časa boste še zmogli? Kaj sploh še lahko naredite (razen da čakate, da bo dovolj star, da se odseli)?

Vem, da si teh stvari ni lahko priznati in si pogledati v oči. Mene je bilo strahovito sram, da se nam to dogaja doma. Še bolj me je bilo sram tega, da ne obvladujem situacije in o tem nisem niti slučajno upala spregovoriti. Leta in leta sem trpela, jokala, molila in se sukala v začaranem krogu. Nato pa sem počasi pričela odkrivati zlata vredne skrite zaklade jeze. Odkrila sem, da se zaradi bolečih izkušenj agresije v otroštvu ne znam in ne upam postaviti zase. Da ne znam zaropotati in odločno postaviti pravil. Ugotovila sem, da se svojega otroka nezavedno nadvse bojim!

Starš, ki se boji, je težko trden steber za svojega otroka. Zato je bilo prvo delo, ki me je čakalo, zdravljenje mojega strahu, predvsem pred agresijo. Sledilo je nekaj let dela z zdravljenjem čustev in danes sem trdna, samozavestna, odločna in hkrati nežna in podporna … vse ob pravem trenutku. Še padem v zahtevno situacijo, a takrat vem, kako se obrniti vase, začutiti in se vrniti v odnos z novo energijo.

Prisluhnite videu EKSPLOZIVNI NAJSTNIK (velja tudi za vaš zakon in sploh vse odnose), objavljenem  v  skupini, da slišite, kako sem to naredila in kaj počnem še danes, da se imamo doma lepo in smo radi skupaj.

PS: Največji šok sem doživela, ko mi je sin, ki je rad jezo izražal prekomerno, nekoč izjavil, da mu je všeč, da ima odločno in močno mamo in ne “zdrizaste” mame. Sama sem sebe pred tem močno obsojala, če sem bila odločna, postavila mejo in sem “udarila po mizi”, če je bilo potrebno. Od takrat vem, da so otroci resnično naši največji učitelji, ki nam dobesedno pokažejo naše kreposti, ki jih sami še nismo razvili.

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor