5 korakov za zdrav življenjski slog

Vseslovensko gibanje, ki se trudi ozaveščati o pomembnosti uravnoteženega prehranjevanja otrok in spodbuja k aktivnemu življenjskemu slogu, je v polnem teku. Gibanje so v sodelovanju s partnerji in podporniki zasnovali pri dm drogerie markt Slovenija s svojim nepogrešljivim znanjem, pa so se jim pridružili tudi strokovnjaki z različnih področij. S športnim psihologom Matejem Tušakom in prehransko strokovnjakinjo Brigito Žinko smo pod drobnogled vzeli 5 korakov za zdrav življenjski slog!

Zelo pomembno je, da si vsak dan privoščimo dobro gorivo, dobro hrano, da bomo polni energije,” pravi prehranska strokovnjakinja Brigita Žinko. (Foto: osebni arhiv)
  1. KORAK: Starši, učite z zgledom!

Otrok se zdravih navad uči že v zgodnjem otroštvu, največji vpliv pri njihovem ponotranjenju pa imajo prav starši. Starši boste svoje otroke največ naučili, če se boste tudi sami uravnoteženo prehranjevali, redno gibali, skrbeli za osebno in čustveno higieno! Ne pozabite niti na smeh. Saj poznate pregovor – smeh je pol zdravja. 

  1. KORAK: Hrana je gorivo!

“Hrana za telo predstavlja gorivo, saj vsebuje snovi, ki omogočajo, da telo raste in se razvija, hkrati pa ga oskrbujejo z energijo. Če uporabljamo slabo gorivo, bomo utrujeni, slabe volje, počasi bomo razmišljali. Zato je zelo pomembno, da si vsak dan privoščimo dobro gorivo, dobro hrano, da bomo polni energije,” pravi prehranska strokovnjakinja Brigita Žinko. Sama priporoča pet obrokov na dan, ki naj bodo razporejeni na tri ure. Kosilo in večerja naj vključujeta zelenjavo, beljakovine in ogljikove hidrate. Zajtrk je lahko brez zelenjave, če jo bomo dovolj pojedli kasneje čez dan. Obe malici naj bosta sadni in vsaka malica naj vključuje drugo sadje. Če pojemo dovolj sadja, ne bomo čutili želje po sladkarijah. 

  1. KORAK: Gibajte se vsak dan!

“Gibanje prispeva k razvoju koordinacije, pomaga preprečevati in nadzirati občutke strahu, pomaga graditi samozavest, ustvarja medsebojne odnose in pomaga pri vključevanju v družbo. Ti pozitivni učinki otrokom pomagajo pri premagovanju stresa, tekmovalnosti in sedečega načina življenja, ki je zelo pogosto prisoten v sodobnem življenjskem slogu. Gibanje je osnova za zdravo življenje in je prvi temelj, ki ga moramo zgraditi v zgodnji mladosti,” pravi Matej Tušak, ugledni športni psiholog.  Gibati se moramo vsak dan – vsi starši in otroci! Tukaj psiholog težavo vidi predvsem pri starših, zato jim predlaga:» Če vam čas ne dopušča daljšega sprehoda, poskusite prehoditi vsaj za eno nadstropje stopnic ali pa parkirajte 10 minut stran od delovnega mesta in preostanek poti prehodite!« 

“Gibanje je osnova za zdravo življenje in je prvi temelj, ki ga moramo zgraditi v zgodnji mladosti,” pravi Matej Tušak, ugledni športni psiholog. (Foto: osebni arhiv)
  1. KORAK: Dovolj in dobro spite!

Na dobro spanje vpliva veliko dejavnikov, kakovosten spanec pa je ključen za zdravje. Pred spanjem se dobro sprostite in poskrbite, da vas ne bo nič motilo. Očitno je, da smo ob pomanjkanju spanja bolj razdražljivi in imamo slabšo sposobnost pomnjenja in koncentracije, vendar pa spanje vpliva tudi na čezmerno telesno težo in slabše delujoč imunski sistem. Poskrbite, da si boste vsako noč privoščili vsaj osem ur kakovostnega spanja. To je še posebej pomembno pri šoloobveznih otrocih, ki rastejo in se razvijajo. Pomanjkanje spanja, glede na izsledke številnih raziskav, povečuje tveganje za različna obolenja. 

  1. KORAK: Omilite stres!

Družina je okolje, v katerem se otrok nauči, kako se spopadati s stresom, kako se nanj odzivati in kako ga obvladovati. Starši skupaj z otrokom poiščite prave metode, ki vam bodo pomagale premagovati stres. Gibajte se, veliko se smejte, globoko dihajte – vse to bo vam in otrokom pomagalo premagovati stresne situacije brez hujših posledic.

MALI LEKSIKON ZDRUŽENIH KORAKOV: 

  • #zdruzimokorake S projektom Združimo korake si prizadevamo dvigniti raven zavedanja o pomembnosti uravnoteženega prehranjevanja otrok za zdrav telesni in duševni razvoj ter osnovnošolce spodbuditi k zdravim življenjskim navadam. S ključnikom #zdruzimokorake, na družbenih omrežjih preverite kdo vse so naši podporniki.
  • Korake bomo pretvorili v vrednost, ki jo bomo v obliki donacije namenili za ekološke prehranske izdelke dm drogerie markt Slovenija in jih podarili osnovnim šolam po vsej Sloveniji.
  • Tudi sami lahko sodelujete pri zbiranju korakov. Za vsako vašo aktivno objavo, ki bo na Facebooku in Instagramu označena z oznako #zdruzimokorake, bomo v števec dodali toliko korakov, kot jih boste v objavi delili z nami.
  • Podpira nas ugledni športni psiholog Matej Tušak profesor na Fakulteti za šport, kjer predava občo psihologijo in psihologijo športa, ki je svoje znanje strnil v številnih knjigah in objavil več kot 400 znanstvenih in strokovnih člankov.
  • Podpira nas tudi Brigita Žinko, ki je študirala mikrobiologijo in za svoje diplomsko delo prejela Univerzitetno Prešernovo nagrado. Je soavtorica učbenika za biologijo za srednje šole – Biološke osnove zdravega življenja, in avtorica znanstvenih člankov objavljenih v strokovnih revijah.
Ocena:
[Skupaj: 0 povprečno: 0]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor