Za vse sem sama!

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.

Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Za vse sem sama!

To je pogosto stavek na terapiji. Ali pa eden od sledečih stavkov: »Partner čaka, da bo otrok star 7 let, da bo z njim lahko brcal žogo!« »Partner ne ve nič v zvezi z otrokom: ne kje ima obleke, ne kako naj ga obleče, ne kaj in kdaj naj mu da za jest, ne kakšna je procedura zvečer, nič!«

Mnogo tem se odpira tu, vendar se bom sama osredotočila na eno samo in sicer to, kako pomembno je, da sta za starševstvo odgovorna oba starša.

Tisoč obveznosti je potrebno postoriti vsak dan v družini in v večini družin si te obveznosti starša porazdelita med seboj. Eden poskrbi za trgovino, drugi za razvoz otrok, eden plačuje račune, drugi lika …

V primeru otrok pa morata biti udeležena oba! Otroci morajo biti odgovornost obeh. In če niso, sta tudi za to odgovorna oba. Stavki, ki jih v takih primerih pogosto slišim z njene strani, so, da mu ne more zaupati, da sploh ne ve, kje so v omari otroške stvari, da ne spoštuje dogovorov, ki sta jih sklenila (beri, ki mu jih je ona posredovala), da otroku, če ta reče, da si ne bo umil zob, pač ne umije zob …

On pa mi reče, da tako ali tako čisto nič ne naredi prav, da ona z ničemer ni zadovoljna, da nič ne sme narediti po svoje, da ona vse bolje ve.

Tako ona raje vse naredi sama, on pa se umakne in je zgolj bolj ko ne dosleden izvajalec.

Na kratki rok celo zgleda, da je volk sit in koza cela. Na dolgi pa ni. Ona ima čedalje močnejši občutek, da je za vse sama, on pa, da je dober le za prinašanje denarja.

Zato mame: spustite očete poleg. Tudi, če bo otroku narobe dal plenico, tudi če ga bo prepozno dal spat, tudi če bosta iz sprehoda prišla čisto mokra in umazana, tudi če bo za kosilo otrok jedel nekaj, kar mu ve sigurno ne bi dale.

In očetje: izborite si svoje mesto v družini, ki je tik poleg maminega. Tudi če se bo mama pritoževala, tudi če bo povedala, da tako ali tako ne znate, zmorete, tudi če se vam ne da, tudi če vam bo na začetku težko.

Kajti le, če bosta oba odgovorno udeležena v starševstvu, bo le to zadovoljujoče za oba, otroci pa bodo dobili res dobro popotnico v življenje.

Tadeja Milivojevič Nemanič

Tadeja Milivojevič Nemanič

Najprej sem mama in žena, mama 3 najstnicam in 9 letnemu fantiču ter že skoraj 20 let poročena. Potem pa sem Imago terapevtka, kar sem postala po zaključenem podiplomskem študiju kemije. Odnose med atomi so profesionalno zamenjali odnosi med ljudmi, predvsem v družini.

Izobraževala sem se tudi pri danskem družinskem terapevtu Jesperju Juulu, iz v čustva usmerjene terapije za pare pri dr. Leanne Campbell iz Kanade ter iz TRE, Vaj za sproščanje napetosti, stresa in travme, pri ga. Jelki Slapar.
Tadeja Milivojevič Nemanič
Ocena:
[Skupaj: 3 povprečno: 4]

Morda vas zanima tudi ...

Tadeja Milivojevič Nemanič

Tadeja Milivojevič Nemanič

Najprej sem mama in žena, mama 3 najstnicam in 9 letnemu fantiču ter že skoraj 20 let poročena. Potem pa sem Imago terapevtka, kar sem postala po zaključenem podiplomskem študiju kemije. Odnose med atomi so profesionalno zamenjali odnosi med ljudmi, predvsem v družini. Izobraževala sem se tudi pri danskem družinskem terapevtu Jesperju Juulu, iz v čustva usmerjene terapije za pare pri dr. Leanne Campbell iz Kanade ter iz TRE, Vaj za sproščanje napetosti, stresa in travme, pri ga. Jelki Slapar.

Dodaj odgovor