S Human Design-om do novega razumevanja svojega otroka

S Human Design-om do novega razumevanja svojega otroka

Kdo je moj otrok? Desetletni fant, športnik, navdušen nad programiranjem, motokrosom, zbiratelj kristalov. Kakšen je moj otrok? Poln energije, družaben, občutljiv, se hitro navduši nad nečem novim in prav tako hitro izgubi zanimanje. Včasih zdolgočasen, siten, zelo izbirčen, z močno voljo in potrebo po dokazovanju.

Verjamem, da bi vsak od nas staršev svojega otroka opisal na svoj način. Biti starš je nekaj najlepšega in hkrati nekaj najbolj zastrašujočega v življenju. V vlogi starša doživljamo tako tiste najbolj izpolnjujoče trenutke, polne ljubezni, radosti, evforije; kot tiste, kjer smo najbolj nemočni, izgubljeni, polni dvoma vase in občutkov krivde. Za svoje otroke si želimo, da so srečni, zadovoljni, da se dobro počutijo, so uspešni. V svetu, ki je poln pogojevanja, kjer veljajo za vse ista pravila, kjer so sprejete družbeno sprejemljive norme, način obnašanja. Kjer ni zaželeno, da si drugačen, da odstopaš, da ne slediš, ne ubogaš, ne upoštevaš pravil. Pa vendar so si naši otroci med seboj različni in vsem se nam kdaj prikrade misel: Ali so dovolj? Bo moj otrok uspel, bo srečen? Bi mu bilo lažje, če bi bil drugačen?

Human Design je znanost odkrivanja edinstvenosti posameznika, preučuje povezavo med našim fizičnim telesom in energijskim ustrojem, z namenom prebuditi svoj Resnični Jaz. Združuje različna starodavna znanja z moderno znanostjo; v njem se prepletajo Kitajski I-Ching, Zahodna Astrologija, Drevo življenja – Kaballa, Indijski sistem energetskih centrov oz. čaker, Kvantna fizika, Epigenetika. Analiza osebnega dizajna nam omogoča razumevanje delovanja samega sebe, hkrati pa nam ponudi konkretna »navodila za uporabo«, ki nam omogočajo živeti svoj pravi potencial, z avtentičnostjo in integriteto.

Human Design je v pomoč staršem, da razumejo in vidijo svojega otroka na popolnoma nov, drugačen način. Ponudi nam nov pristop k vzgoji; novo, uravnoteženo perspektivo, ki temelji na razumevanju tega kdo/kaj si ti in kdo/kaj je tvoj otrok. Human Design je tukaj, da nas in naše otroke nauči, kako pravilno komunicirati z življenjem in na ustrezen način sprejemati odločitve zase, da živimo zares Sebe, svoj resnični Jaz.

Vpogled v otrokovo pravo naravo ti kot staršu pomaga, da se izogneš pogojevanju svojega otroka k temu kar on ni. S tem njemu in sebi ne le olajšaš življenje, ampak mu pomagaš pridobiti potrebno samozavest in notranjo moč, ki jo bo potreboval na poti skozi življenje.
»Zakaj si moj sin ne more izbrati aktivnosti in pri njej vztrajati? Zakaj ima potrebo biti vedno najboljši? Zakaj se loteva stvari na način, ki je ostalim nelogičen? Zakaj zvečer ne more zaspati? Itd.«

Vse to so bila vprašanja, ki sem si jih zastavljala, dokler se nisem spoznala s Human Design-om, ki mi je ponudil popolnoma nov pogled na mojega otroka. Skozi Human Design bi svojega otroka opisala takole: Je Generator, s čustveno avtoriteto in 3/5 profilom. Njegovo telo je občutljivo na vnos pravih sestavin. Njegovo definicijo ima le 0,5% ljudi, kar ga dela neobičajnega.

Vem, da vam zgornje besede ne povedo nič; vendar ko razumeš jezik Human Design-a, v tem najdeš razlago za vse moje zgornje dileme in vprašanja. Pa seveda še marsikaj zraven. S pomočjo Human Design-a razumem njegovo mehaniko delovanja, njegove potrebe, njegove danosti in njegove šibke točke. In tako mu lažje dovolim biti tisto kar je in ga hkrati usmerjam k načinu delovanja, ki mu bo omogočil, da bo življenje živel iz Sebe, ne iz uma.

Human Design mi je dal priložnost zares videti ga, v njegovem bistvu. In verjamem, da je to največ kar lahko damo svojemu otroku – da ga vidimo, v tistem kar v resnici je in ga v tem podpremo. Ne zgolj skozi svoje oči, skozi tisto kar sem jaz; temveč skozi neko objektivno perspektivo, ki je tu za nas in za naše otroke. Kot je rekel ustanovitelj Human Design-a Ra Uru Hu: »This knowledge is for children.«

Več o tem bom govorila v fb skupini Odgovorno starševstvo od 17.10 do 21.10. Vabljeni!

Katja Zupančič
Latest posts by Katja Zupančič (see all)
Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Katja Zupančič

Verjamem, da je tisto, za čemer vsi stremimo: živeti Sebe. Živeti svojo edinstvenost, tisto, kar smo v resnici. Ničesar ni, kar moramo dodati, kar moramo doseči, da bomo dovolj ... le spustiti moramo - tisto, kar nismo, in se osvoboditi. Menim, da je razumevanje sebe in svojega življenja naša »čarobna palčka«. Moje osebno raziskovanje sveta traja že kar nekaj časa in na tej poti sem se srečala z mnogo dragocenimi znanji in pristopi. S spoznavanjem Human Design sistema lahko rečem, da so se mi v zvezi z razumevanjem same sebe in življenja, posamezni koščki zares sestavili v smiselno celoto. Poleg tega, da mi je Human Design pokazal vidik sebe in drugih s popolnoma novega zornega kota, imam prvič v življenju občutek, da sem skupaj s teorijo dobila tudi konkretna navodila za uporabo v praksi. In pa nekakšno olajšanje in dovoljenje, da sem v življenju lahko tisto, kar sem v sebi vedno vedela, da sem. katja-zupancic.com

Dodaj odgovor