Kako si lahko starši napolnite baterije, da ne boste izčrpani

Kako si lahko starši napolnite baterije, da ne boste izčrpani

Kaj naredite, ko začne vaš telefon utripati, da je samo še 15% baterije? Ga ignorirate in počakate, da se ugasne ali ga vklopite, da se napolni? Ta odgovor že poznate, kajne?

Kaj pa vaše baterije? Ko začnejo utripati, vztrajate do onemoglosti, številnim opozorilom navkljub, dokler ne »crknejo«. Znano, kajne? Toda pomembno je, da tudi vi poskrbite za svoje baterije, da jih pravočasno napolnite, ker se te redno praznijo. In to zelo hitro.

Kaj pa vaš avto? Da gre naprej, potrebuje gorivo, drugače ne boste šli nikamor, kajne? Zato hodite redno natočit gorivo. Kaj pa vaš rezervoar energije, dobrega počutja in zdravja? Ali ga redno polnite?.

Iz tega sledi, da morate tudi vi redno natočiti gorivo v svoj rezervoar, ker ga vsak dan znova porabite za svoje delovanje. Dlje kot greste, več ga porabite.

Poleg tega pa bolj kot avto obremenjujete, večja je poraba. In kmalu ga boste morali odpeljati na servis. Isto velja za vas, vaš um, vaše srce, vaše telo, skratka vaše psihično in fizično zdravje. Če se boste razdajali na vse konce in kraje, če boste nenehno črpali iz svojega uma, srca, duše, telesa … se boste izčrpali.

V tem kontekstu se pogosto pojavlja anekdota o maski s kisikom. Mama in hčerka sta v nevarni situaciji in si morata nadeti masko za kisik. Kaj naredi mama?  Najprej pomaga sebi, ker bo le tako lahko poskrbela  za svojo hčerko. Če bi začela najprej skrbeti za hčerko, bi ji lahko vmes zmanjkalo kisika, bi se lahko onesvestila in tako ne bi preživela ne ena ne druga.

Tako je tudi v življenju. Najprej morate poskrbeti zase. Pomislite, kdaj lahko svojemu otroku daste več . Takrat ko ste prazni ali polni? Takrat, ko imate prazne baterije in  ste utrujeni,  izmučeni, slabe volje, razdraženi, žalostni ali takrat, ko se počutite polni energije in ste veseli, igrivi, pozitivni, nasmejani in polni ljubezni.

To, da poskrbite zase, nikakor ni sebično. S tem, ko poskrbite zase, posledično poskrbite tudi za druge. Poleg tega, če skrb zase predolgo zanemarjate, na neki točki postanete vi  tisti, za katerega morajo drugi poskrbeti zaradi utrujenosti, izgorelosti, tesnobe, depresije, bolezni itd.

Sledi 5 nasvetov, kako lahko poskrbite zase. Izposodila sem si jih pri svojem velikem mentorju, Jayu Shettyju, ki svoje dragoceno znanje deli v programu Genius coaching.

Kako se lahko spet napolnite?

Vzemite si čas in razmislite, kaj je tisto, kar si najbolj želite, kar vas veseli, pomiri, sprosti, nasmeji, spravi v dobro voljo in to tudi počnite. Zveni preprosto? Saj tudi je!

Imejte se radi

Zveni klišejsko, vendar ni tako. Te tri preproste besede imajo v sebi neverjetno moč.

Najpomembnejša je ljubezen do sebe. Bolj kot se boste imeli radi, manjša bo vaša potreba po tem, da ljubezen, potrditev in odobravanje  iščete drugje.

Dokler se vi sami nimate radi, ne morete pričakovati, da vas bodo imeli radi drugi. Odnos, ki ga imate do sebe, je podlaga za vse druge odnose. Dokler ne boste imeli radi samega sebe, ne boste sposobni ljubiti in ustvariti zdravega odnosa niti  z drugimi.

Kje začeti?

Opazujte svoje misli

Začnite s tem, da opazujete svoje misli. Garantiram, da vas bo razmerje med pozitivnimi in negativnimi mislimi pustilo brez besed.

Veliko staršev mi poroča, da so njihove misli dokaj negativne, kritične, polne obsojanja, morda tudi sramu. Na tak način sami sebe sabotirate.

Za vas imam vprašanje: Ali bi te iste besede namenili svojemu prijatelju, sorodniku, otroku? Verjamem, da zagotovo NE. Zakaj torej take misli in besede namenite sebi?

Negativne misli nadomestite z afirmacijami

Negativne misli in posledično besede nadomestite  z afirmacijami. Negativne misli spremenite v pozitivne. Npr.: »Sem predebel/a in moram shujšati.« spremenite v »Moje telo je vsak dan bolj zdravo in vitko.«  in jih ponavljajte in ponavljajte.

Torej, namesto da si v mislih ponavljate negativne stavke zaposlite um z afirmacijami, kot so npr.: «Jaz sem edinstven/a. V meni je neverjetna moč. Vsak dan je nova priložnost.  Sem kreator/ka svojega življenja. V meni je neizmeren potencial.«

Nekaterim se sprva zdi čudno. Ampak vztrajajte, preverjeno deluje! Kmalu boste tudi vi začutili njihovo transformacijsko moč in jih boste začeli redno uporabljati. Le vztrajati je treba. Saj veste, stara navada je železna srajca. Za spremembo sta potrebna čas in potrpežljivost.

Afirmacije si lahko zapišete v zvezek ali na listke in jih potem zalepite na vidno mesto.

Negativne misli ne prinašajo pozitivnega življenja

Vaša prepričanja so se v vas razvijala in živela zelo dolgo. Prav zaradi tega je za njihovo spreminjanje potreben čas. Vendar tisto, kar zalivamo, raste. Tisto, na kar se osredotočimo, se povečuje. Ne osredotočajte se na tisto, česar nimate. Raje bodite hvaležni za vse, kar že imate. Ko se boste osredotočali na pozitivno, boste izstopili iz začaranega kroga negativizma.

Kje začeti? Raziskave potrjuje, da ima hvaležnost čarobne učinke. Kako aktivirati hvaležnost? Morda z beleženjem vseh blagoslovov, ki ste jih deležni. Lahko začnete pisati dnevnik, v katerega zapišete vsak dan eno stvar, za katero ste hvaležni. Vanj lahko zapišete tudi afirmacije za dobro jutro, za pogum, za tolažbo v trenutkih žalosti ali jeze …

Izvor ljubezni in sreče je v vas

Jay Shetty pravi, naj ne iščimo sreče in ljubezni  izven nas, ampak v nas. Naj ne čakajmo, da nas drugi osrečijo, ampak naj za lastno srečo poskrbimo sami. Kako? Vzemite si čas in se vprašajte. »Kaj me veseli? Kaj rad/a počnem? Ali sledim svojim željam in sanjam? Ali si vzamem čas za počitek in mir? Ali zavestno ustvarjam vsak svoj dan ali sem vklopil/a kar avtopilot? Sem voznik ali potnik svojega življenja?«  Začnite iskati prave stvari na pravih mestih. Torej v sebi.

Najpomembnejše srečanje, ki ga imate vsak dan, je s samim seboj

Vsak dan srečate veliko ljudi.  Podarite jim veliko svojega časa, svoje energije, svojih besed …  Pri tem pa pozabljate na najpomembnejše srečanje – srečanje z samim seboj.  Zato si vsak dan vzemite čas zase, za svojo umsko, duševno, srčno in fizično zdravje. Lahko greste v naravo, meditirate, berete, se izobražujete in s tem osebnostno rastete, ustvarjate  …  Skratka, poskrbite za svoj um, svoje srce, svojo dušo in telo. Seveda brez slabe vesti. Skrb zase ni sebično dejanje, ampak izraz ljubezni do sebe.

Dragi moji, vzemite si čas in prehodite to pot. Prvi korak naredite že danes, brez odlašanja. Saj veste, vsako veliko potovanje se začne s prvim korakom. Ne hitite. Napredujte skladno s svojim tempom. Samo pojdite vedno naprej.  Sprememba terja čas in potrpežljivost. To ni šprint, ampak maraton.

Prvi korak je kot seme, ki ga položite v zemljo. Če zanj skrbite, bo iz njega nastala čudovita rastlina, ki bo dala cvetove in obrodila sadove.  Če pa zanj ne  poskrbite, ga bo plevel prerastel in zadušil.

Ivana Šolc
Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor