Otroci vas potrebujejo: zdaj je čas, da jim predate dragocene življenjske izkušnje

Otroci vas potrebujejo: zdaj je čas, da jim predate dragocene življenjske izkušnje

To, da smo nekateri lahko doma s svojimi družinami, s svojimi otroki, je pravi blagoslov. Hudo mi je, ko slišim in berem, na primer v raznih FB skupinah, da je za nekatere mame in očete največji stres to, da bodo zdaj morali ves dan preživeti doma z otroki, se z njimi ukvarjati, le kaj bodo počeli!?! Zaradi izrednih razmer je zagotovo prisoten stres, vendar, lepo vas prosim, za vaše dobro in za dobro vaših otrok, poiščite svetlo plat trenutnega dogajanja.

Izkoristite to dragoceno priložnost, da ste lahko doma. Pomislite na vse zdravnike, medicinske sestre in drugo zdravstveno osebje, ki se za vseh nas vsakodnevno bojujejo, žrtvujejo in tudi umirajo. Pomislite na tiste, ki morajo v službo, ker nimajo druge izbire. In bi še kako radi bili na vašem mestu.
Otroci vas zdaj potrebujejo.

Povem vam osebno zgodbo. Moja mala Elin se je vrnila v četrtek domov vidno razburjena. Razlagala je o Coronavirusu in dodala, da bodo nekateri njeni prijatelji pobili vse Kitajce in vse Italijane, ker širijo bolezen. Da je treba vse pobit. Potem se je pod pritiskom mešanih občutkov razjokala, da ona ne želi ubiti nikogar.

Otroci dobivajo take informacije doma. Od staršev. Zato bodite previdni. Zdaj naš svet ne potrebuje nestrpnih, nespoštljivih in sebičnih odraslih, ki si dajejo duška s sterilnimi in neplodnimi komentarji na socialnih omrežjih , ne potrebuje odraslih, ki ob navzočnosti otrok na vsakem koraku lajajo in pljuvajo na druge (so)ljudi, ki brez poznavanja realnih in resničnih dejstev, širijo paniko in strah, delajo drame, kjer niso potrebne. Otroci potrebujejo odrasle, ki ustvarjajo varno okolje, prežeto z vsemi mogočimi odtenki ljubezni, spoštovanja, potrpežljivosti in miru. Zato izkoristite ta zlati čas za dragocene skupne trenutke. Govorite o stvareh, ki lahko izboljšajo kakovost vašega življenja. O čem torej? O pomenu zdravja za telo in dušo, o pomenu zdrave prehrane, pitju vode, o čustvih, o izražanju čustev, o družini, o ljubezni, o solidarnosti, empatiji, miru …

Zdaj je čas, da svojim otrokom predate dragocene življenjske izkušnje, da skupaj zgradite trdne temelje. Dana vam je edinstvena priložnost, da lahko ojačate temelje, ki so morda majavi. Izkoristite jo!

Začnite pri sebi. V vas je vir vsega, kar potrebujete. Najdite ga. V vas je sreča, zato je ne iščite drugje, izven vas. Začutite vašo resnico in ne sledite resnicam drugih. Živite svoje želje in sanje, ne tujih. Bodite iskreni, najprej do sebe. Bodite vaša najboljša različica. Kajti vi ste unikat. Izbrusite diamant, ki se skriva v vas. Ne bodite medla in nesrečna fotokopija koka drugega. Zdaj je pravi čas za spremembe. Zemlja nam odpira vrata nove dimenzije. Pojdite naprej z njo. Zavrzite vse, česar ne potrebujete več, kar je neplodno, sterilno, kar vam ne služi več. Vse to pustite za seboj. In prestopite prag novega življenja.

Posvetite se svojim otrokom. Povejte jim, koliko vam pomenijo. Povejte jim, da vam pomenijo največ na svetu, da ste ponosni na to, da so prav oni vaši otroci, ker so edinstveni. Poglejte jih v oči, naj vas začutijo, naj začutijo vašo iskrenost. Naj začutijo, da vaše besede prihajajo iz globin vašega bitja. Objemite jih večkrat na dan. To zdaj potrebujejo. Potrebujejo vašo bližino. vašo toplino, vašo srčnost, vašo nežnost, vaš pogum … skratka vašo pomoč.

Naj vidijo vašo najboljšo plat. Naj v vašem objemu začutijo neskončno ljubezen, ki odganja tesnobo. Naj v vas vidijo luč, ki prežene temačnost strahu. Naj v vaših besedah slišijo tolažbo, ki jih tolaži v stiski. Naj v vaših očeh vidijo pogum, ki jim bo vlil upanja. Naj v vaših dejanjih vidijo vašo veličastno moč, ki jim bo v navdih.

Vaši otroci vas potrebujejo. Bodite njihov varen pristan. Ne pa nova nevihta na obzorju, ki bo za seboj pustila opustošenje.

Ivana Šolc
Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor