Kdo določa tvojo lastno vrednost?

Kdo določa tvojo lastno vrednost?

Piše: Ana Bešter Bertoncelj

Zanimivo je, da ljudje, še posebej ženske, ves čas v svoji okolici iščete potrditev. Kdo določa tvojo lastno vrednost? Šef, ki ti pove, koliko je vredna tvoja plača? Prijateljica, ki ti pove, ali bi še rada prijateljevala s teboj? Partner, ki ti s svojimi dejanji in s svojim vedenjem pokaže, kaj si pravzaprav misli o tebi?

Koliko ste vredne, če vam je vse to merilo? Veliko? Malo? Najbolj tragično je, da ženske čakate na princa na belem konju. Včasih celo življenje. Čakate na nekoga, ki vas bo imel brezpogojno rad, ki vas bo ljubil, vas zasipal z malimi pozornostmi in vam kazal, kako pomembne ste zanj

Hrepenite po tem, da bi nekdo zunaj vas zares videl, kdo ste in kako lepe ste. Vendar to lepoto skrivate, ker je ranljiva oziroma ste vi ranljive. Ker se bojite, če bi se zares pokazale, če bi vas kdo zares videl, da bi vas zavrnil. Saj še same ne verjamete, da je to, kar ste, zares lepo in dragoceno. Vendar svojo lastno vrednost lahko postavite le same.

Le zavedanje lastne vrednosti, ki je resnično ponotranjena, občutena, utelešena in v katero verjamete z vsem svojim srcem in svojim celim bitjem, je tvoja prava vrednost. In če veš, da si vredna, potem to držo živiš, ne dovoliš, da drugi hodijo po tebi, ne dovoliš, da ti drugi govorijo drugače. Če drugim verjameš, da nisi dovolj, da nisi vredna, če se moraš neprestano dokazovati, potem je še vedno del tebe iluzija, da le ti nisi dovolj. Zato okrog sebe dovoljuješ ljudi, ki potrjujejo to tvojo nevrednost, ki ti odsevajo, kar sama verjameš.

Vsako bitje je vredno že zgolj zato, ker je živo bitje. Vsaka ženska je vredna že samo zato, ker je. Svoje vrednosti ne potrebuješ dokazovati, še manj si jo prislužiti. Žal pa marsikatera ženska živi v prepričanju, da je temu tako. Pa ni. Tega se je naučila v otroštvu. Ker je slišala oziroma občutila: »Samo, če boš pridna, delovna, poslušna … boš dovolj dobra in vredna. Samo, če boš delala tako, da ne boš drugačna, če boš podredljiva, ustrežljiva … boš vredna in ljubljena.«

In to živite še danes. Vrednost in ljubljenost si hočete prislužiti. Vendar, če boste iskale svojo vrednost, svoj biser zunaj sebe, lahko prehodite cel svet, pa ga ne boste našle. Morda le lažen občutek lastne vrednosti, ki se bo kmalu spet razblinil.

A kako najti svojo vrednost, svoj biser in prekriti notranji glas, ki neprestano brni, da si napačna, ne dovolj vredna, nepomembna, da ne moreš biti ljubljena? Morda je prišel čas, da v sebi prostor narediš, dolžna si sama sebi, da to storiš, kjer boš svojo lepoto videti smela, da si vredna, končno ZARES doumela.

Kolumna je bila objavljena tudi v reviji Lady.

Ana Bešter Bertoncelj
Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor