10 navad, ki oblikujejo prijazne, dobro prilagojene otroke

10 navad, ki oblikujejo prijazne, dobro prilagojene otroke

Vzgoja je zelo zapletena naloga. Če nismo previdni, lahko hitro izpostavimo le en vidik, na ostalo pa pozabimo. Velikokrat vidim starše, ki so močno osredotočeni na disciplino in to mislim v pravem tradicionalnem smislu, pri katerem gre za prilagoditev obnašanja. Večkrat se zgodi, da se ujamemo v »kaj naj storim, ko…« ali »kako otroka pripravim, da bi…« in izgubimo pogled na širšo sliko.

V resnici je ob vsem tem še ogromno pomembnejših stvari pri oblikovanju naših otrok, kot so metode in tehnike, ki jih uporabljamo za prilagajanje njihovega vedenja.

Ponujamo vam 10 stvari, ki so pomembnejše od vseh metod, ki jih lahko izberete (niso naštete po pomembnosti)

Odnos

Odnos, ki ga imamo s svojim otrokom, ima nanj izreden pomen. Vajin odnos postavlja vzor za vse nadaljnje odnose v otrokovem življenju. Če imamo zdrav odnos, ki temelji na spoštovanju, empatiji in sočutju, smo že postavili dobro merilo. Zrasli bodo ob pričakovanjih, da tako izgleda odnos in se po vsej verjetnosti ne bodo odločili za nič slabšega od tega. Če pa je vajin odnos zgrajen na temeljih kontrole, popravkov in manipulacije, no, saj je jasno, kam bo to pripeljalo.

Poleg tega naš vpliv izhaja iz dobrega odnosa. Preko njega so otroci bolj poslušni in bodo lažje sodelovali z odraslim, s katerim so povezani. Z drugimi besedami, če zgradimo zaupno in odprto komunikacijo, ko so še majhni, se bodo na nas obrnili tudi, ko bodo večji. Takšna povezava omogoča ustvarjanje zdravih možganskih povezav in naši odzivi so merilo, kako se bodo oni odzvali na nas (so le majhna ogledala).

Vaša perspektiva

Ko pogledate vašega otroka, koga vidite? Vidite pozitivno ali negativno osebo? Način, kako razmišljate o njih, vpliva na način, kako se do njih obnašate. Vaše misli vplivajo tudi na to, kako se čez dan počutite emocionalno in psihično. »Je v času obupnih dveh let« bo povzročilo, da boste iskali negativne stvari, se nanje fokusirali in jih potemtakem tudi poskušali popravljati … ves čas. Poskusite obrniti negativne misli, kot so te, v pozitivne, kot, recimo, »moj mali je radoveden in zabaven!«. Poskusite v slabem vedenju videti namig za klic na pomoč, namesto da se takoj odzovete na to kot na nekaj, kar bi morali zatreti že v kali. Popravljanje ni potrebno niti polovico tolikokrat, kot si mislite.

Poleg tega bodite pozorni tudi na vaš ton in jezik. Lori Petro iz »TEACH through love« (učenje preko ljubezni) pravi »pazite na jezik, ki ga uporabljate za opisovanje vaših otrok. Nase bodo gledali preko tega kar jim boste predstavili.« Zato v povezavi s svojimi otroki ne uporabljajte besed poreden ali neroden. Sebe bodo videli takšne, kot jih vidite vi.

Odnos z vašim partnerjem

Otroci spremljajo in se učijo. Način, kako se s partnerjem obnašata eden do drugega, prav tako postavlja standarde. Srečni starši imajo srečne otroke. Temelj srečne družine je močna, ljubezniva zveza med vama. Ena od najpomembnejših stvari, ki jih lahko storite za svoje otroke, je, da se res zelo potrudite za dobro zvezo z vašim partnerjem ali partnerko. Če bodo otroci videli, kako se razumeta in se podpirata, vaju bodo po vsej verjetnosti posnemali in se dobro razumeli med seboj in s svojimi prijatelji. Vsaka majcena stvar, ki jo boste storili za dobrobit vaše zakonske zveze, se vam bo skozi projekcijo na vašega otroka neizmerno poplačala.

Vzdušje doma

Vse, kar smo že omenili, dodaja nek delček k splošnemu vzdušju v vašem domovanju. Če imate ljubeznive in povezane odnose, je po vsej verjetnosti vzdušje v vašem domu zelo toplo. Če med vami in vašo boljšo polovico vlada nesoglasje, če je tako med vami in vašim otrokom ali če se otroci med seboj ne razumejo, bo prvo na udaru ravno vzdušje doma. Ste že kdaj prišli v kakšno domovanje in kar na lepem v zraku občutili negativnost? Želeti si morate, da bi bil občutek v vašem domu kot v nebesih, toplo, varno, gostoljubno in ljubeznivo gnezdo za vse družinske člane. Dorothy Parker pravi »najboljši način, da obdržimo otroke doma, je, da skrbimo za njegovo prijetno vzdušje – in spustimo nekaj odvečnega pritiska iz zračnic.« No, vsaj do 16. leta starosti ni ravno potrebe spuščanja zraka.

Kako se vedete do drugih

Kako se vedete do bančne uslužbenke, do uslužbenke za poštnim okencem, kako reagirate na telefonsko anketiranje? Pa do vaših staršev in drugih sorodnikov? Otroci zelo dobro spremljajo ta vzor. Albert Einstein je nekoč rekel »postavljanje primera ni eden od načinov, kako vplivamo na druge, je edini način.«

Družba

Ste dejavni v družbi okoli vas? Poleg postavljanja vzora se lahko izredno veliko naučimo preko prostovoljstva, podpiranja lokalnih zadev, sodelovanja v različnih organizacijah ali preko doniranja stvari, ki jih ne potrebujemo toliko kot kdo drug. Če pogledamo širšo sliko, kako naša dejanja lahko vplivajo na veliko drugih življenj, se lahko ob tem zavedamo, da otroke s tem učimo občutka za odgovornost in v njihovo vest zasidramo dobre vrednote.

Šola

Ne glede na to ali ste izbrali posebno šolo, javno šolo ali domače šolanje ali pa mogoče celo zaključek šolanja po končani osnovni šoli, ta odločitev bo vplivala na vašega otroka. Pazljivo izbirajte. Vrstniki imajo na naše otroke izreden vpliv, ampak če je naš odnos takšen kot mora biti, bo naš vpliv prevladal.

Vaše dobro

Kako se počutite? Morate poskrbeti zase, da boste lahko skrbeli za vaše otroke. Če se sami počutite dobro boste bolj potrpežljivi, bolj sočutni in imeli boste veliko več energije. Poleg tega se bo tudi otrok, ki bo videl kako starš samega sebe spoštuje, naučil kako spoštovati samega sebe. Na svoj seznam torej obvezno uvrstite tudi skrb zase.

Mediji, televizija, igrice, družbena omrežja

Ti dejavniki otrokom ves čas nekaj sporočajo. Sama svojim otrokom pustim, da gledajo televizijo in igrajo igrice, torej ne mislim delati neke anti propagande na ta račun, opozarjam pa vas, da bodite pozorni kakšna so sporočila, ki jih preko teh dejavnikov prejemajo otroci. Pred nekaj dnevi je moj sin izjavil nekaj čisto netipičnega zanj in do zadnje besede enako kar je rekel lik iz risanke. Točno sem vedela od kje so prišle te besede in obvezno sem ga posedla, da sva se pogovorila o razliki med dogajanjem v risankah in resničnem življenju. Zaenkrat sem lahko samo srečna, da si še niso odprli računov na Facebooku!

Osnovne potrebe

Primerno hranljiva hrana, spanec in gibanje niso pomembni le za otrokovo zdravje ampak vplivajo tudi na njihovo vedenje. Doktor Sears je o hrani otrok povedal že veliko, lahko si poiščete nekaj njegovih zapisov na spletu. Preberite pa si tudi članke o povezavi dobrega spanca z dobrim vedenjem. In nenazadnje telovadba pomaga otrokom da se učijo biti osredotočeni na neko stvar, omejuje izbruhe jeze in izboljšuje njihove motorične sposobnosti.

Rebecca Eanes

Ocena:
[Skupaj: 7 povprečno: 4.7]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor