Manj je več tudi pri otrokovih igračkah

Igračke niso samo igračke, narejene zgolj za igro. Poleg svoje primarne vloge igračke gradijo osnovne temelje za prihodnost našega otroka. Med igro se otroci učijo o svetu in o sebi. Igračke pošiljajo sporočila in ustvarjajo vrednote komuniciranja. Vsak moder starš bi moral tako razmišljati o igračah, ki jih kupuje za svojega otroka.

manj-je-vec-tudi-pri-otrokovih-igrackah-2

Modri starši razmišljajo tudi o številu igrač, ki jih dajo otrokom. Medtem ko večina staršev v današnji dobi potrošništva otroške sobe do stropa napolni z igračami, se modri starši zavedajo, da je omejevanje števila igrač za otroka pomembno, saj se na ta način učijo drugih zelo pomembnih stvari.

Otroci se učijo biti bolj ustvarjalni

Preveč igrač prepreči otroku, da v celoti razvije svojo domišljijo. Dva nemška zdravstvena delavca (Strick in Schubert) sta naredila preizkus –  prepričala sta vodstvo enega od vrtcev, da za tri mesece odstrani vse igračke. Čeprav je v začetni fazi preizkusa bilo očitno, da se otroci dolgočasijo, so zelo kmalu začeli uporabljati domišljijo in si izmišljevati igre, na dolgčas in odsotnost igračk pa so pozabili.

Otroci razvijejo sposobnost daljše koncentracije

Ko ima otrok na razpolago preveč igračk, začne njegova pozornost popuščati. Otrok ne ve, kaj bi prej pogledal, s čim bi se igral, kar s časom postane navada. Otrok se bo težko naučil ceniti igračko pred njim, ko pa je še toliko drugih igračk okoli njega.

manj-je-vec-tudi-pri-otrokovih-igrackah-1

Otroci razvijejo boljše socialne spretnosti

Otroci z manj igračkami se hitreje in lažje naučijo, kako razvijati medosebne odnose z drugimi otroki in odraslimi. Naučijo se, kako doprinesti k dobremu pogovoru in iz njega tudi kaj odnesti. Raziskave prijateljstvu v otroštvu pripisujejo pomembno vlogo v razvoju otroka, kot tudi večje možnosti za uspeh pri šolanju in v socialnih situacijah v odraslosti.

Otroci se naučijo bolje skrbeti za stvari

Ko imajo otroci več igrač, je normalno, da bodo zanje manj skrbeli. Ne bodo se jih naučili ceniti, če vedno obstaja pripravljena zamenjava na dosegu roke. Če imate otroka, ki ves čas lomi in kvari igračke, potem veste, v čem je težava … Vzemite mu kup igrač stran. Hitro se bo naučil.

Otroci razvijejo večjo ljubezen do branja, pisanja in umetnosti

Manjša količina igračk bo otroku dopuščala možnost, da svojo pozornost posveti knjigam, glasbi, barvanju in risanju. Ljubezen do umetnosti bo otroku pomagala bolje ceniti lepoto, čustva in komunikacijo.

manj-je-vec-tudi-pri-otrokovih-igrackah

Otroci postanejo iznajdljivejši

V šoli učenci ne dobijo le odgovora na postavljeno vprašanje ali rešitev naloge, temveč se jim ponudi znanje, torej orodje, s katerim lahko sami najdejo odgovor. V igri se lahko uporablja enak princip. Manj igračk pri otroku spodbudi domišljijo, iznajdljivost in reševanje problema samo s tistimi stvarmi, ki jih imajo pri roki. Iznajdljivost je dar z neomejenimi možnostmi.

Otroci se med seboj manj prepirajo

To bo izgledalo mogoče nenavadno, saj veliko staršev verjame, da več igračk pomeni tudi manj borbe, ker imajo na razpolago več možnosti. Vendar pa je pogosto ravno nasprotno. Bratje in sestre se kregajo zaradi igračk. Vsakič, ko v hišo prinesemo novo igračko, damo otrokom razlog, da se zanjo bojujejo. Po drugi strani pa so bratje in sestre z manj igračkami prisiljeni, da delijo, sodelujejo in skupaj delujejo.

Otroci se učijo vztrajnosti

Otroci s preveč igračami prehitro obupajo. Če imajo igračko, ki je ne znajo uporabljati, jo bodo hitro zavrgli in zamenjali z drugo, lažjo. Otroci z manj igračkami pa se bodo naučili vztrajnosti, potrpežljivosti in odločnosti.

Otroci postanejo manj sebični

Otroci, ki dobijo vse, kar želijo, verjamejo, da lahko vedno imajo vse, kar hočejo. Takšen odnos bo hitro privedel do nezdravega (in neprimernega) načina življenja.

Otroci preživijo več časa v naravi

Otroci, ki nimajo doma trgovine igračk, so se primorani več igrati zunaj in tako razvijejo spoštovanje do narave. Pri teh otrocih je tudi večja verjetnost, da se bodo vključili v kakšno športno dejavnost, kar bo posledično pozitivno vplivalo tudi na njihovo zdravje.

Otroci se učijo najti zadovoljstvo izven trgovin z igračkami

Resničnega veselja in pravega zadovoljstva ne bodo nikoli našli v trgovini z igračkami. Otroci, ki so bili vzgojeni v prepričanju, da se vse njihove želje da kupiti z denarjem, so verjeli isti laži kot njihovi starši. Namesto tega je otroke potrebno spodbujati, da poiščejo veselje in zadovoljstvo majhnih, vsakdanjih stvareh, tistih stvareh, ki resnično trajajo.

Otroci živijo v čistejših in bolj urejenih stanovanjih

Če imate otroke, potem veste, da lahko igračke zasedejo vsak kotiček, če pa jih je še več, je to več dela in več prahu. Manj igračk pomeni manj natrpan dom, bolj čist in bolj zdrav.

Na koncu naj še pojasnim, da nisem nasprotnik igračk. Sem samo pristaš pravega otroštva. Naredite vašemu otroku uslugo že danes in mu omejite število igračk. (Samo ne recite, da je ideja moja!)

Vir: Becoming minimalist

Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 4.5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor