Kako majhnim otrokom razložiti ločitev?

Ločitev je gotovo eden bolj stresnih dogodkov v družinskem življenju. Morda najtežji korak za partnerja je sporočiti in obrazložiti otrokom njuno odločitev.

Kako majhnim otrokom razložiti ločitev?

Veliko staršev se poskuša izogniti neugodju in bolečini otrok. Ob prepričanju, da so oni povzročitelji otrokove bolečine, lahko skušajo situacijo »popravljati« na različne načine. A izkušnje ločitve se ne da popraviti. Otroci potrebujejo starše, ki se odzovejo, razumejo in osmislijo njihovo zmedenost in bolečino. Otroci potrebujejo dejstva in odgovore na njihova vprašanja. Zato je pomembno, da smo otroku v oporo, ko izkuša bolečino, in da mu iskreno odgovarjamo na vprašanja. Otrok pričakuje to, kar pozna – da bosta ati in mami ostala skupaj in se imela rada. Ker je ločitev velika sprememba, je neizogibno, da bo žalosten, jezen, razočaran – to je povsem nova izkušnja zanj, ki je doslej še ni doživel.

Mnogi otroci se ob novici o ločitvi odzovejo z jezo, žalostjo, in si želijo, da bi stvari ostale, kakršne so bile. Mnogi pa doživljajo tako pozitivna kot negativna čustva: olajšanje na eni strani in izgubo na drugi. Vnaprej predpostavljati, kakšna čustva bo doživljal otrok in kako se bo odzval, je nemogoče. Ko pa bodo ta čustva prišla, mu jih dovolimo, tudi če se nam zdijo zmedena ali nenavadna.

Ko sporočamo novico svojemu otroku, je dobro, da smo s partnerjem enotni. Lahko se že vnaprej dogovorimo, kako in kaj bo povedal eden in kaj drugi partner. Otrok ima oba starša rad, zato je pomembno, da za ločitev ne krivita drug drugega, ampak oba priznata svoj delež. Tako je manjša verjetnost, da bo otrok dobil občutek, da je on razlog za ločitev, ali da se mora postaviti na stran enega od staršev.

Novica o ločitvi je slaba, ne glede na to, kako jo povemo. Glavno sporočilo pogovora z otrokom pa je, da ne bo izgubil nobenega od staršev; da mu bosta vedno oba stala ob strani. Dobro je, da otroku povemo resnico brez skrivanja ali prikrivanja; mu na zanj razumljiv način razložimo, kaj se dogaja in kaj se bo zgodilo. Pri razlagi ni potrebno iti v detajle, a če ima kakšno vprašanje, če ga kaj skrbi, mu nudimo možnost razlage in pogovora. Pri tem je dovoljeno tudi pokazati čustva (npr. žalost), čustva lahko izrazimo tudi v besedah. Otrok slej ko prej zazna, da nekaj visi v zraku, zasluti, da se starši ne razumejo, zato je odveč skrivanje čustev in odločitev. V veliko pomoč pri pogovoru z otrokom so vam lahko kakšne pravljice, zgodbice, kjer se lahko poistoveti z glavnim junakom, ki se sooči s težko preizkušnjo in jo na koncu tudi uspešno prestane.

Večina staršev se boji, kaj bo ločitev prinesla za otroke. Starši težijo k temu, da otroke obvarujejo pred bolečino; kaj šele, da bi jim jo oni povzročili. A bolečina v vsakem primeru bo in tako imamo pravzaprav priložnost, da otroka naučimo, kako se učinkovito soočati z bolečino. V vsaki stiski se skriva možnost učenja in osebne rasti. Starši, ki ločitev vidijo kot priložnost za učenje in rast, svojim otrokom pomagajo, da se naučijo te temeljne resnice.

Tina Milharčič

Latest posts by Inštitut C.A.R. (see all)
Ocena:
[Skupaj: 3 povprečno: 4]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor