10 znakov, da preveč stvari počnete namesto svojih otrok

Vsi želimo biti najboljši starši na svetu in zaradi tega, da bi jim ustregli in dali dovolj ljubezni, pogosto za svoje otroke počnemo več, kot je potrebno. Na žalost so rezultati pogosto porazni – preveč angažirani starši so lahko vzrok za premalo angažirane otroke, ki se niso naučili sami reševati težav in obvladati nekih enostavnih nalog in obveznosti, primernih njihovi starosti. Otroci zaradi tega pogosto ne znajo razviti svojih veščin in potencialov in ostanejo bolj odvisni od svojih staršev, kot bi to bilo zaželeno.

10 znakov, da preveč stvari počnete namesto svojih otrok

Se bojite, da morda tudi vi preveč počnete za svoje otroke? Poglejte 10 znakov, ki vam lahko to potrdijo.

Ste utrujeni

Če ste neprestano utrujeni zaradi dela in časa, ki ga preživljate s svojim otrokom, je morda vzrok to, da praktično živite dve življenji in zato trošite dvakrat več energije. Če počnete preveč stvari – oblačite svojega otroka, ko bi to lahko že sam znal, pospravljate njegove igračke, ga hranite in se vedno igrate z njim – v bistvu počnete stvari, ki bi si jih že morali razdeliti z otrokom in zato brez potrebe trošite svojo energijo.

Ste zamerljivi

Užaljeni starši pogosto vskočijo in naredijo kaj namesto svojega otroka, ko jim jih ne uspe motivirati, da bi to sam naredil. Opozarjajo otroka, ga prosijo, nagovarjajo, mu grozijo in ko vidijo, da nič od tega ne deluje, sami naredijo vse delo. Potem pa se počutijo necenjeno, nesrečno in užaljeno.

Otroci vas obtožujejo in krivijo

Nisi vzela moje stekleničke z vodo! Zakaj moja priljubljena majica ni oprana? Zaradi tebe zamujamo! Če otrok kaže s prstom na vas, vam prigovarja in vas krivi za svoje “težave”, je to pravo opozorilo, da zanj delate preveč. Kristalno jasno je, da vas vidijo še naprej odgovorne za vsak vidik svojega življenja in da nimajo občutka, da imajo tudi sami obveznosti.

Ostali ste sami

Poglejte okoli sebe. Ste edina mama, ki svojemu petletniku briše nos ali hrani štiriletnika, ker ne želi sam jesti? Še vedno svojemu otroku obuvate čevlje po vrtcu, čeprav to zna tudi sam, medtem ko se ostali otroci povsem dobro znajdejo? To je najboljši znak, da otroci te starosti to zmorejo in znajo, samo pustiti jim morate, da to tudi naredijo.

Otroci vam ukazujejo in od vas zahtevajo

Jasen znak, da za otroka preveč počnete, je, ko se do vas vede ukazovalno in s šefovskim tonom ter vam ukazuje kot podrejenemu: “Zaveži mi čevlje! Daj mi sok! Daj mi risanko!”

Otroci imajo odpor do opravljanja česarkoli

Otroci, ki jim vse naredimo namesto njih, tudi pri opravljanju najmanjših malenkosti sčasoma postanejo nemočni in tudi malodušni. Ta odpor lahko nastane, ker verjamejo, da niso sposobni narediti tistega, kar od njih zahtevate, vi pa se počutite prisiljeni iti čez mejo in jih (spet) rešiti pred odgovornostjo.

Šokirani ste, ko slišite, kaj otroci počnejo, ko vas ni zraven

Čeprav imate vsako jutro borbe, od vzgojiteljice v vrtcu ali voditeljice dodatne aktivnosti slišite, kako je odgovoren, točen, natančen in povsem sposoben sam pravočasno opraviti najrazličnejše in dokaj zahtevne dolžnosti. Hm … kako to?!

Vaše življenje je neuravnoteženo

Ste se preveč osredotočili na svojega otroka in se izogibate lastnega življenja, misleč, da ste zdaj predvsem mati in nič drugega? A se je sploh možno izogibati lastnega življenja z opravljanjem česa “plemenitega”? Vprašajte se, kdo ste in kdaj niste preveč zatrpani s starševskimi dolžnostmi. Starševstvo je zelo pomemben del življenja, ne pa tudi edini del, vendar pa starši, ki se preveč posvetijo svojim otrokom, izgubijo del sebe in si potem želijo, da otroci to praznino zapolnijo.

Imate nizek prag stresa in tesnobe

Če neprestano pomagate otrokom in ne morete prenašati njihovih razočaranj, jeze in solz, je možno, da ste tudi sami preveč pod stresom, vas muči tesnoba in ste preobčutljivi. Rešite svoje težave, preden pričnejo vplivati na vaše vedenje do otroka.

Imate prevelika pričakovanja

Otroci rastejo in se razvijajo, v tem obdobju bodo nespretni, neurejeni, umazani, smrkavi, padali bodo, delali napake in podobno. Če imate prevelika pričakovanja in če ste perfekcionist, se ne boste mogli upreti želji, da bi se vmešali in popraviti tisto, kar vaš otrok počne narobe, ponovili nalogo, ga očistili, ko se še niti ni pošteno umazal, ga opozorili na to, kje dela napako, čeprav je še ni uspel narediti.

Ko npr. petletni otrok nekaj polije, mu pustite, da sam obriše ali pa boste sami zagrabili krpo, da bi “delo” bilo opravljeno, kot se spodobi? Morda bi morali delati na opuščanju nadzora, preden zaradi ubadanja z otroškimi obveznostmi postanete preveč izčrpni.

Alyson

Ocena:
[Skupaj: 4 povprečno: 4.3]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor