Kako pravilno shranjujemo zdravila

Z zdravili moramo pravilno ravnati in jih pravilno shranjevati, da bi tako ohranili učinkovitost prisotnih sestavin in zagotovili uspešno terapijo z njimi. Ko zdravilom poteče rok trajanja, jih ne smemo več uporabljati. O tem, kaj narediti z zdravili s pretečenim rokom trajanja, je najbolje, da se posvetujemo s farmacevtom.

Kako pravilno shranjujemo zdravila

Na vprašanje, kako shranjevati zdravila, vam dajemo nekaj koristnih nasvetov.

Shranjevanje zdravil doma

Če je to mogoče, zdravila hranite na enem mestu. To je dobro iz več razlogov – predvsem imate vi vpogled v tisto, kar potrebujete in veste, katera zdravila je treba ponovno kupiti. Tako vam ne bo treba opravljati nepotrebnega nakupa in imeli boste boljši vpogled v to, s čim razpolagate. Preverjanje rokov trajanje bo hitrejše, če bodo vsa zdravila na enem mestu.

Večino zdravil lahko shranjujemo na sobni temperaturi (ne več kot 25° C). Zaželeno je, da je prostor suh. Idealno bi bilo, če bi lahko imeli eno omaro ali predal samo za shranjevanje zdravil. Pogosto se zgodi, da zdravila hranimo v kopalnici, kar je narobe, saj je kopalnica polna vlage. Nekatera zdravila morate shranjevati v hladilniku. Bodite pozorni na dejstvo, da v hladilniku temperatura ni povsod enaka. Zadnja stran je veliko hladnejša od sprednje. Najboljše mesto je polica nad predalom za odlaganje zelenjave, ker je tu temperatura najbolj konstantna. Preden zdravilo uporabite, nekaj časa počakajte, da se segreje. Lahko ga držite nekaj minut v rokah. Kapljanje kapljic v oči ali ušesa bo tako veliko prijetnejše.

Otroci in zdravila

Če imate doma otroke, morate biti še posebej pozorni. Zdravila moja biti izven dosega najmlajših. Zdravila za zdravljenje nekaterih kroničnih bolezni (visok pritisk, aritmija, depresija …) so lahko zelo nevarna za otrokovo zdravje. Če se slučajno zgodi, da otrok pogoltne kakšno teh zdravil, ga hitro odpeljite k zdravniku. Ne delajte panike in ne ukrepajte sami – prepustite to strokovni osebi. Bodite natančni pri dajanju informacij kaj in kdaj točno se je zgodilo, kot tudi kaj je otrok popil, če veste. Najbolje je, da imate zdravilo s seboj.

Na poti

Če ste šli v nabavo in kupujete več stvari, lekarno vedno pustite za konec in se nato napotite domov. To je še posebno pomembno v vročih mesecih. Zdravil ne puščajte v avtu, še posebej v vročih poletnih mesecih.

Niste vedno doma takrat, ko bi morali vzeti kakšno zdravilo vi ali vaš otrok, zato boste morali zdravila nositi s seboj. Najbolje je, da so v torbi ali žepu, ki se ne dotika telesa, po možnosti v škatlici, ki je temu namenjena.

Če greste na dopust je najbolje, da se posvetujete s farmacevtom. Ta vam bo priporočil, kaj mora vaša potovalna lekarna vsebovati in na kakšen način spakirati nujna zdravila.

Rok trajanja

Kako dolgo lahko uporabljate zdravilo, je odvisno od njegove vrste, sestavin in načina shranjevanja. Nekatera zdravila imajo zelo kratek rok trajanja, ker se jim po odprtju zmanjša stabilnost zdravilnih substanc. Preparati, ki vsebujejo vodo in ki so sterilni (kapljice za oči, na primer), imajo po odprtju znatno krajši rok trajanja od nesterilnih proizvodov.

Najpomembnejše za vas je, da natančno preberete navodila in upoštevate rok uporabe. To je informacija, ki jo proizvajalci v navodilih različno opredeljujejo kot: “rok preteče”, “rok uporabe”, “ne sme se uporabljati po …”, najbolje uporabiti do …” itd. Sicer pa je najbolj varno, če pri prevzemu zdravila v lekarni vprašate farmacevta, da vam pove, do kdaj ima zdravilo rok trajanja.

Benaupoteka

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor