Krivi smo starši, če imajo naši otroci motnjo “pomanjkanja narave”

Nobena novost ni, da bi otroci morali čim več časa preživeti zunaj – na prostem, na svežem zraku, v hladnem in vročem, kjer se bodo lahko sami odločili, kaj in s čim se bodo igrali … Ste vedeli, da obstaja motnja “pomanjkanje narave“, ki se kaže skozi vrsto zdravstvenih težav, ki jih sproži odsotnost preživljanja časa v naravi?

Preberite, kakšne pozitivne učinke imata preživljanje časa na prostem in odsotnost sodobne tehnologije na psihofizični razvoj otroka.

Krivi smo starši, če naši otroci zbolijo za motnjo "pomanjkanja narave"

Otroci vse več časa preživijo v zaprtem prostoru

V primerjavi s svojimi babicami in dedi ali celo starši, ki so večino svojega prostega časa preživeli v raziskovanju zunanjega sveta, boste današnje otroke najverjetneje zalotili, kako se igrajo noter – v hiši. Video igre, televizija in tablice so zamenjale igranje z improviziranimi ladjicami v ribniku,  plezanje po drevesu in izdelovanje skrivališč, zato otroci več časa preživijo zaprti med štirimi stenami.

Zahvaljujoč starševskemu strahu in zmanjšanju zelenih površin čas, ki ga otroci preživijo zunaj, običajno načrtujejo starši. Poleg tega, da se načrtovana igra bistveno razlikuje od spontane, ta otroke prikrajša tudi za številne potencialne koristi. Čeprav sta obe pomembni za razvoj otroka, je vse več družin, v katerih otroci nimajo dovolj časa za prosto, neformalno igro. Še več, spontana igra je praktično povsem zanemarjena v vsakdanu, v katerem se čas porabi za domače naloge, zbiranje v različnih klubih in oddelkih in sedenje pred ekranom.

Znanstveniki so celo skovali izraz “Motnja pomanjkanja narave“, ki je vsota cele vrste zdravstvenih težav, ki jih sproži daljše preživljanje časa v zaprtem prostoru. Za razvoj otroka je prosta igra enako pomembna kot tudi igra na prostem, ker – razen preprostega zadovoljstva in razbremenitve od vsakdanjih obveznosti – prinaša še številne družbene, duševne in fizične koristi.

Poglejmo pet razlogov, zaradi katerih bi morali vašemu otroku omogočiti dnevno dozo časa za prosto igro, v širokem prostranstvu, ki čaka zunaj hiše.

Trošenje viška energije

S tem, ko vse manj in manj časa preživljamo v gibanju na prostem in vse več in več časa sedimo pred ekrani, ni čudno, da smo soočeni s pravo epidemijo debelosti. Nekvalitetna prehrana, pomanjkanje pravih informacij in premalo fizične aktivnosti je pri velikem številu otrok vzrok za debelost.

Otroci morajo vsaj eno uro dnevno porabiti za intenzivno fizično aktivnost, vključno s tekanjem, plezanjem in skakanjem. Veliko staršev svoje otroke pošilja na razne športne dejavnosti, kjer je čas, ki ga otroci preživijo v aktivnem gibanju, pogosto manjše od potrebnega (na primer, dogaja se, da je pri uri gimnastike, ki traja 45 minut, otrok le kakšnih 15 minut fizično aktiven). Ne pozabite spodbujati svojih otrok, da vsak dan čas preživijo zunaj, kjer bodo dali duška svoji energiji.

Velike prednosti za telesno in čustveno zdravje

Pogosto nas pozitivno delovanje narave na naše zdravje preseneti. Raziskave so pokazale, da s preživljanjem časa na prostem podaljšujemo življenjsko dobo, lajšamo simptome depresije in zmanjšujemo odvisnost od cigaret. Prav tako je opaženo, da igranje na prostem pri otrocih zmanjšuje motnjo hiperaktivnosti in pomanjkanja pozornosti (ADHD). S preživljanjem več časa zunaj prav tako lajšamo stres in tesnobo.

Menijo, da spodbude, kot so šum vetra v krošnji drevesa, dotik peska, ki nam polzi skozi prste ali toplota sončnih žarkov na goli koži aktivirajo čutila, ki spodbujajo zmanjšanje živčne napetosti. Poleg tega strokovnjaki menijo, da bivanje na prostem dejavniki, kot je nepogrešljivi vitamin D, pomagajo krepiti odpornost.

Povezovanje z naravo

Ne preseneča dejstvo, da otroci, ki veliko časa preživijo na prostem, vzpostavijo močnejšo povezavo z naravo. Bivanje v naravi nam pomaga razumeti pomen sveta okoli nas in nas spodbuja, da se do našega življenjskega okolja vedemo pozorno. Prihajajoče generacije se bodo verjetno morale soočati z globalnim segrevanjem in drugimi ekstremnimi klimatskimi spremembami in tudi z radikalnim izlovom rib, zaradi česar bo potrebno čim več ljudi, ki razumejo in poznajo naravo, da bi lahko uspešno zaščitili planet, dokler za to ne bo prepozno.

Spodbujanje razvoja spretnosti in sposobnosti

Skozi spontano igro otroci pridobivajo različne pomembne življenjske veščine. Od sposobnosti reševanja problemov, preko ustvarjalnosti in socialnih veščin, do umetelnosti pogajanja – spontana igra otroku daje možnost, da se preizkusi v dolgem nizu različnih znanj. Med igro z drugimi se otroci učijo samokontrole in pravil. Ko se igrajo sami, lahko svobodno raziskujejo in uporabljajo domišljijo. S plezanjem po drevesih, skakanjem po lužah in lovljenjem se otroci učijo oceniti nevarnosti v prostoru, ki jih obkroža.

Preberite tudi : Igra – vrnite otrokom otroštvo

Spodbujanje kreativnosti

Igra zunaj spodbuja kreativnost, ki na otroka deluje kot na prazno platno. Medtem ko je hiša polna igračk, ki jih otrok lahko uporabi kadarkoli želi, kot so plastični meč, hiška za lutke ali plišasti medved, se bo zunaj moral zanesti na svojo domišljijo. Zunaj lahko navadna palica postane čarobna, držalo za metlo ali teleskop, medtem ko se navaden grm lahko spremeni v popolno skrivališče, votlino ali kletko. Igra na prostem otroku nudi svobodo ustvarjanja in mu dopušča, da svojo okolico oblikuje po lastnih idejah.

Spontana igra na prostem ponuja celo vrsto prednosti in koristi za zdravje vašega otroka in spodbuja razvoj njegovih socialnih in fizičnih sposobnosti. Celo samo ena ura na dan, preživeta zunaj, deluje zelo koristno in zato je nujno, da v dnevnem razporedu naredimo mesto za preživljanje časa na prostem. To je lahko tudi odhod v park po zaključenem pouku, večerni sprehod po soseščini po večerji ali popoldanska igra “ti loviš” v bližnjem gozdičku. Obstaja veliko možnosti in različnih mest za preživljanje časa izven doma, pri čemer boste tudi sami občutili blagodejnost druženja z naravo.

Izvor: www.bellybelly.com.au

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor