Tortikolis – kriv vrat

Ste že kdaj slabo spali in se zbudili s trdim vratom? Je bilo težko obračati glavo? Ko se to zgodi, pravimo, da ima pacient tortikolis, kar v neposrednem prevodu iz latinščine pomeni »kriv vrat«.

Tortikolis - kriv vrat

Veliko otrok tarna o bolečini  v vratu, ko se vrnejo po prespani noči pri prijatelju ali po prespani noči na kavču. To se zgodi, ker neugodna spalna površina ali nova pozicija povzročita premik vratnih ali hrbtnih mišic in pride do zategnjenih mišic ali ohlapnih tkiv.

Nekaterim otrokom se tortikolis pojavi tudi ob prehladu ali okužbi grla zaradi bolečih in oteklih vratnih žlez. Tudi vratne poškodbe (ali karkoli drugega, kar draži ali prizadene vratne mišice) lahko povzročijo, da se mišice nategnejo.

Kljub temu, da povzroča nelagodje (in je prava nadloga!), tortikolis ni razlog za dodatne skrbi. Večina otrok se počuti bolje tekom naslednjih nekaj dni po počitku in sprostitvi.

Znaki in simptomi

Če ob premikanju vratu otrok občuti bolečino ali čuti napetost ali zategovanje na eno strani, je to lahko tortikolis. Bodite pozorni: glavo lahko nagnejo v eno stran, da sprostijo napetost v vratu, brada pa se bo nagnila v drugo stran, da bo vrat še bolj sproščen.

Otroci s tortikolisom bodo občutili bolečino tudi, če vrat obrnejo v smeri stran od prizadetega območja ali če na zategnjen predel pritisnemo.

Domača oskrba

Tortikolis ponavadi mine sam od sebe. Po dnevu počitka bi se morala bolečina v vratu in nagibanje glave počasi izboljševati, vendar pa bo izzvenela šele po nekaj dneh.

Preverite, kje spi vaš otrok, če je potožil o bolečini takoj, ko se je zbudil. Slaba blazina ali igrače v postelji lahko ustvarjajo neprijetno podlago za spanje (spomnite se, da zmanjšate možnost zadušitve med spanjem in otrokom mlajšim od 12 mesecev, ne dajajte v posteljo igrač, blazinic, vzglavnikov in podobnega). Preverjanje prostora, kjer otrok spi, lahko prepreči nastanek tortikolisa.

Med otrokovim okrevanjem omejite vse aktivnosti, pri katerih bi moral obračati glavo in bi se poškodba poslabšala. Nekaj načinov, kako lahko pomagate:

  • Ponudite otroku protibolečinska zdravila. Če gre za draženje mišic, boste pospešili celjenje in odpravili bolečino.
  • Uporabite tople obkladke na predelu, ki boli pri premikanju (nikoli jih ne polagajte neposredno na kožo. Raje med kožo in obkladek položite brisačo ali cunjo). Tople obkladke uporabljajte le 20 minut naenkrat, ponovite pa lahko vsake 3-4 ure.
  • Če bolečina s pomočjo zdravil ne preneha, lahko zdravnik predpiše posebne tretmaje za sproščanje mišic, ki trajajo nekaj dni.
  • Starejšim otrokom pa lahko vrat fiksiramo s pomočjo mehkega ovratnika.

Kdaj poklicati zdravnika

Če po domači oskrbi in preverjanju spalne površine vratna bolečina ne mine, se pogovorite z zdravnikom. Ta bo stanje diagnosticiral s pomočjo informacij, kako je prišlo do simptomov (na primer po počitnicah pri prijatelju) in s pomočjo fizičnega pregleda.

Otroci, katerih vratne poškodbe ali tortikolis ne minejo po nekaj dneh, bodo potrebovali rentgensko slikanje za oceno pozicije hrbtenice. Otrok pa bo moral k specialistu, če nagibanje glave traja dlje kot en teden.

Nekateri simptomi pa so lahko tudi znak prikritih stanj, ki lahko povzročajo tortikolis. Pokličite zdravnika v primeru, če vaš otrok nosi povešeno glavo in:

  • ne more premikati vratu
  • ima vročino, glavobol ali otečeno grlo
  • ima težave pri požiranju hrane ali tekočine ali tarna zaradi motenj vida
  • je pred kratkim začel jemati nova zdravila
  • se ne obnaša tako, kot je zanj normalno

Če ima vaš otrok že na splošno kakšno stanje, ki je povezano z vratom (na primer Downov sindrom), takoj pokličite zdravnika, če začne tarnati zaradi težav z vratom. Če niste prepričani, kakšen je izvor težave, vseeno pokličite zdravnika in se prepričajte.

kidshealth.org

Ocena:
[Skupaj: 0 povprečno: 0]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor