Ti nimaš strij, ti si tigrica, ki si je prislužila svoje proge

“Dajmo ozaveščat o lepoti strij,” je napisala mlada mamica Milica Antić. “Bliža se poletje, čas bikinijev, morja in bazena, toliko mamic pa trpi zaradi te težave. Imam samo 20 let, vendar sem mama in moj trebuh je povsem lisast. Zakaj bi skrivale to, da smo podarile življenje? Res, ZAKAJ? Morda zato, ker nas z vseh strani prepričujejo, da moramo izgledati drugače.

Ti nimaš strij, ti si tigrica, ki si je prislužila svoje proge

Tistega dne sem šla mimo šestih panojev, na katerih so popolna ženska telesa oglaševala kopalke. Tako popolna niti ta dekleta na panoju ne morejo izgledati, kaj šele “normalna ženska”, ki v resničnem življenju nima Photoshopa. Nato sem prelistala neko revijo za ženske. Enaka zgodba: raven trebuh, popolno napeta koža – ženske v tem paralelnem svetu nimajo strij, nimajo gub, nimajo trebuščka, so kot Barbike.

Ob koncu dneva me je reklamni blok na TV-ju prepričeval, da bi morala “odpraviti pomanjkljivosti” (pa saj nisem jaz tehnični pripomoček, presneto!), da se moram pripraviti za na plažo (zakaj se ne bi samo oblekla v kopalke?), tako da shujšam v treh tednih, potem so mi ponujali nekaj, da se rešim celulita, da skrijem pomanjkljivosti (mar ni v njih lepota?), da se ne kopam dva dni, ker “svežina deodoranta traja 48 ur” (??!!) in na koncu so me prepričevali, da imam vaginalno okužbo, zato naj kupim nekakšno vaginalno kremo (ker se v lekarno hodi kot v supermarket, zakaj sploh potrebujemo zdravnika?).

Po tem izpiranju možganov sem začela intenzivno razmišljati o mami Milici in vseh mamah, ki nimajo veš svojih dekliških trebuhov, ki pa vsakodnevno trpijo takšen teror o tem, kako bi morale izgledati. Ko bi se vsaka ženska prebudila zjutraj in spoznala, da ima svoje telo rada, da ima prečudovito telo, ki je ustvarilo novo življenje, bi kozmetična industrija propadla.

Zato sem se odločila, da nadaljujem tisto, kar je Milica pogumno začela na svojem Instagramu: da dvignemo zavedanje ženskam, da je njihovo telo prečudovito, da so nove “nepopolnosti” v resnici popolne!

Milica je bila pred nosečnostjo manekenka, zato jo je dejstvo, da je dobila strije, ko je postala mama, še bolj zadelo. Vendar pa se Milica zaveda, da je postala tudi tigrica, ki si je svoje proge prislužila in naletela je tudi na podporo prijateljev: “Prelep občutek je, ko na svoje pritoževanje dobim odgovor, da je bilo vredno dobiti takšen trebuh in da za njim stoji ena prečudovita deklica:” Vprašala sem jo, če jo nervirajo besedila o poznanih mamah, ki so se nenormalno hitro vrnile na izgled pred porodom: ” Na splošno, svojo težo in izgled sem dobila nazaj po dveh mesecih, tako da se me to ne dotakne. Verjamem, da me ne bi prizadelo, tudi če ne bi tako hitro prišla na svojo staro težo, ker vsi vemo, kakšne tretmaje imajo znane mame, vendar verjamem, da na koncu dneva imajo tudi one svoje pomanjkljivosti, ki so morda celo večje od vaših, a to znajo dobro skrivati. Tudi njihovi dojenčki jočejo in se ponoči zbujajo, tako kot naši,” pravi Milica. “Zdaj, ko so se čustva zaradi poroda umirila, se počutim skoraj popolno. Ne obremenjujem se z majhnimi pomanjkljivostmi,  ki jih je nosečnost pustila, osredotočena sem na dojenčka in na svoje zdravje, da bi ji lahko nudila tisto, kar potrebuje. Podarila sem življenje, tako da nimam niti enega razloga, da ne bi bila zadovoljna s sabo.”

To je Milica zapisala na Instagramu:

Po ogromni dozi besa in razočaranja, ker “nikoli več ne bom imela lepega trebuha,” sem spoznala, da je ta sedaj še lepši. Strije so opomnik, da sem podarila življenje da je pod temi lisami bilo še eno srce, da je tu bilk moj svet, moj otrok. Pa jaz sem uspela premagati vse slabosti, hormone, bolečine povsod in na koncu še ta veličastni porod. Kaj so te brazgotine zame, ko pa je moja sreča v mojem naročju, ki mi podari nasmeh vsakič, ko me vidi. Celo njemu sem tako lepša, ker sem mu podarila njo.

Drage ženske, ne sramujte se svojega telesa, naredile ste mnogo več kot marsikatera “frajla” in kateri koli “frajer”. Postale ste matere, nas vet ste prinesle en nasmeh več in postale ste najlepše na svetu. Po čem so slike dragih jaht in pijač lepše od teh popolnih nepopolnih trebuščkov?”

Milica Canija

Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 4]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor