Najboljši vodnik za hujšanje – naj se hujšanje uresniči

2. Naj se hujšanje uresniči

Odločili ste se. Želite narediti nekaj zase, za svoje telo in družino. Čestitam! Zdaj je čas, da se naučimo nekaj o treh načinih hujšanja, ki bodo ključni pri realizaciji.

Najboljši vodnik za hujšanje - naj se hujšanje uresniči

Manjši vnos energije (prehrana)

Prvi in najbolj očiten način pri realizaciji hujšanja je vnašanje manj energije v telo. Če vaše telo potrebuje 10 MJ (2388 kilokalorij) dnevno, na primer, vi pa vnašate 8 MJ (1911  kcal) dnevno, potem to pomeni, da ste v energijskem primanjkljaju. To pomeni, da dajete telesu manj energije, kot je potrebuje za vzdrževanje trenutne teže. Če to počnete vsakodnevno, boste shujšali.

Večja poraba energije (telovadba)

Drugi način doseganja pomembnega cilja je večja poraba energije. Kot sem že zgoraj omenila, je vaša dnevna vzdrževalna količina energije tista energija, ki jo vaše telo porabi v enem dnevu. Na primer, če je vaša vzdrževalna količina 10 MJ  dnevno in vi porabite 10 MJ dnevno, boste obdržali vašo trenutno težo. Zakaj? Zato, ker vaše telo porabi vseh 10 MJ vnesene energije. V tem primeru telo ne občuti niti pomanjkanja niti presežka, rezultat na koncu je enak.

Se pravi, če z neko obliko telovadbe, telesne aktivnosti pripravite telo, da porabi vsak dan več energije, kot jo dobi, potem boste v energijskem primanjkljaju. Primanjkljaj energije = hujšanje.

Uporabila bom isti primer; če vnašate v telo 10 MJ dnevno in naravno porabite 10 MJ,  pomeni, da vzdržujete težo. Če porabite dodatnih 2 MJ s telesno aktivnostjo, povzročite energijski primanjkljaj. Enak primanjkljaj bi dosegli tudi tako, da bi dnevno vnesli v telo 2 MJ manj.

Ko pride do vsakodnevnega pomanjkanja energije, se približujete zadanemu cilju, kar pomeni, da hujšate.

Najboljši vodnik za hujšanje - naj se hujšanje uresniči

Vnašajte manj in porabite več energije (prehrana in telovadba)

Mnenje vsakega usposobljenega strokovnjaka je, da je za dosego tega pomembnega cilja potrebno kombinirati to dvoje – porabiti več in vnašati manj energije. Študije so pokazale, da ljudje, ki uporabljajo dieto in telovadbo, pogosto dlje obdržijo težo, ki so jo s hujšanjem pridobili, kot tisti, ki uporabljajo samo eno ali drugo. Tudi za zdravje je uporaba obeh metod hujšanja bolj koristna. Če ste človek, ki potrebuje direkten odgovor, potem ga imate zdaj in tukaj: če želite uspešno shujšati, uporabljajte obe metodi.

Naslednjič boste izračunali vašo dnevno porabo energije, zato ostanite blizu 🙂

Koristno: “vodič za velikost porcij”

Meso, ribe, perutnina

85 gramov:

  • kos, ki je velik kot kup igralnih kart
  • 113 gramov surovega mesa brez kosti
  • 3 mesne kroglice, vsaka velikosti žogice za golf
  • pol prsi velikega piščanca
  • dve piščančji nogi
  • ribji file, 20 cm × 6 cm , debeline 6 mm

28 gramov:

  • kos mesa, velikosti škatle vžigalic
  • četrt skodelice narezanega kuhanega mesa
  • 5 cm[sup]3[/sup] surovega mesa
  • mesna kroglica, velikosti žogice za golf
Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor