Pomembne stvari v življenju – nauk zgodba

To je zelo pomemben življenjski nauk, ki ga je profesor filozofije povedal svojim učencem.

Pomembne stvari v življenju - nauk zgodba

Profesor je počistil površino svoje mize in nanjo postavil nekaj stvari. Ena od teh stvari je bil velik stekleni kozarec za vlaganje. Polnil ga je z golf žogicami, dokler ni več nobena šla noter. Pogledal je po razredu in vprašal študente, če se strinjajo, da je kozarec poln. Vsi so se strinjali, da je kozarec dejansko poln. Profesor je nato vzel škatlo majhnih prodnikov, jih stresel v kozarec z golf žogicami in ga rahlo stresel, da so prodniki napolnili vse prazne prostore med žogicami. Profesor je ponovno vprašal študente, če je kozarec poln. Ponovno so se vsi z njim strinjali. Zdaj je profesor vzel vrečko peska in ga stresel v kozarec za vlaganje. Pesek je napolnil ves prazen prostor med žogicami in prodnikom. Ponovno je vprašal slušatelje, če je kozarec poln. Študentje so se strinjali, da je pa zdaj resnično poln. Na koncu je profesor iz mize povlekel dve steklenici piva in vsebino zlil v kozarec. Pivo je napolnilo prazen prostor med peskom. Študentje so se pričeli smejati, sprašujoč se, kako daleč bo še profesor šel. Profesor je počakal, da se je smeh polegel. “Želim, da spoznate, da ta kozarec predstavlja vaše življenje,” je začel, “žogice za golf predstavljajo pomembne stvari. Vašo družino, otroke, zdravje, prijatelje in strast. Tudi če vse ostalo zgubite in samo te stvari ostanejo, bo vaše življenje še vedno polno.

Prodniki predstavljajo ostale stvari v življenju, ki so pomembne, kot so služba, hiša in avto. Pesek – to je pa vse ostalo. Majhne stvari. Če najprej stresete pesek v kozarec, v njem ne bo prostora za prodnike in golf žogice.

Enako je v življenju. Če porabite ves svoj čas in energijo za male stvari, nikoli ne boste imeli časa, prostora za stvari, ki so v življenju res pomembne. Bodite pozorni na pomembne stvari v življenju.

Uživajte čas z družino. Pojdite na kosilo z ženo. Igrajte se s svojimi otroki. Čas za čiščenje hiše ali nakupovanje boste VEDNO našli.

Najprej poskrbite za golf žogice – za stvari, ki res nekaj pomenijo. Ostalo je le pesek. Zdaj pa lahko greste.

Preden so študentje odšli, se en oglasi: “Nič niste omenili, kaj predstavlja pivo!

Profesor se je  nasmehnil in rekel: “Me veseli, da si vprašal. Pivo samo pove, da ne glede na to, kako je vaše življenje polno, lahko še vedno najdete čas za kozarec piva s prijateljem.”

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 4]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor