Najboljši vodnik za hujšanje – kako shujšati

1. Kako shujšati

Edini smiselni začetek pri celotni zadevi je začetek z enim samim dejstvom, ki je osnova za skoraj vse informacije, ki se nanašajo na hujšanje. Vsi nasveti, vsi članki, vse metode … se vrtijo okoli tega “enega samega dejstva”. To dejstvo vam predstavljam zdaj in tukaj:

Eno samo dejstvo

Vaše telo zahteva določeno število kalorij dnevno, da bi lahko vzdrževalo vašo trenutno težo. Temu bomo rekli dnevna vzdrževalna količina kalorij. To je število kalorij, ki jih vaše telo potrebuje za vse, kar mora delati (intenzivna telovadba, umivanje zob, črpanje krvi, vzdrževanje organov, da delujejo pravilno itd.). Kalorije so tisto, kar našemu telesu daje energijo, zato mora telo za stvari, ki jih mora narediti dobiti določeno število kalorij.

najboljsi-vodnik-za-hujsanje-kako-shujsatiKot že veste, našemu telesu vnašamo te kalorije skozi hrano in pijačo. Če na koncu dneva zaužijemo oz. vnesemo natanko takšno količino kalorij, ki jih vaše telo dnevno potrebuje, bo naša teža ostajala popolnoma enaka. Na primer, če je vaša dnevna vzdrževalna količina kalorij 2500, vi vnesete dnevno 2500 kalorij, se vaša teža ne bo spremenila. Vse kalorije, ki bo vaše telo sprejelo, bo na koncu porabilo. To je razlog za vzdrževanje teže, vašemu telesu daste samo toliko kalorij, kot jih potrebuje. Ne več, ne manj.

Če pa zaužijete več kalorij, kot je vaša dnevna vzdrževalna količina kalorij, bo vaše telo višek kalorij shranjevalo kot maščobo. Na primer, če je vaša dnevna vzdrževalna količina kalorij 2500, vi pa v telo vnašate 3000 kalorij dnevno, boste pridobivali na teži. Vašemu telesu boste tako dali več kalorij, kot jih uspe porabiti. To je razlog za pridobivanje teže.

Če pa, po drugi strani, delate nasprotno in vnašate v telo manj kalorij kot jih potrebuje, bo vaše telo razliko do potrebnih kalorij pridobilo iz uskladiščenih maščob. To je razlog za izgubljanje teže. Uporabimo prejšnji primer; če je vaša dnevna vzdrževalna količina kalorij 2500 in vi v telo vnesete 2000 kalorij dnevno, boste hujšali.

V bistvu, vnos enake količine kalorij kot jih telo potrebuje oziroma porabi vsak dan, pomeni vzdrževanje vaše teže. Vnos večje količine kalorij kot jih telo porabi, pomeni pridobivanje teže. In, nenazadnje, vnos manjše količine kalorij, kot jih vaše telo potrebuje/porabi, pomeni hujšanje.

Eno samo dejstvo: kalorijski primanjkljaj je vzrok za hujšanje

Preberite ponovno, če se vam zdi potrebno. Kalorijski primanjkljaj je dejstvo, na katerem praktično temeljijo vsi nasveti, metode in diete …, da bi se TO zgodilo. To “eno samo dejstvo” je vse, kar potrebujemo za izgubo teže. To poznati in razumeti je ključnega pomena. Od zdaj naprej se bom sklicevala nanj kot na “Eno samo dejstvo”.

Zabloda: “če preskočim zajtrk, hitreje izgubim odvečno težo”

Znanstvena raziskava je pokazala, da imajo tisti ljudje, ki preskočijo zajtrk, za 4% do 5% nižjo stopnjo presnove kot tisti, ki redno zajtrkujejo. To je stopnja, po kateri v vašem telesu izgoreva energija, zato da so zagotovljene vaše življenjske funkcije. Če preskočite posamezne obroke, se na to vaše telo odzove z zmanjšanjem hitrosti izgorevanja.

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor