Potovanje z majhnim otrokom

Poletje je tu. Vročina, daljši izleti, daljša vožnja z avtomobilom, močno sonce in klima so vsakdanjost v poletnem času. Če imate majhnega otroka, morate tem stvarem dati posebno pozornost, da bi vaši malčki bili varni, zdravi in zaščiteni.

Danes večina ljudi potuje z avtomobili, zato je dobro, da se na pot odpravite dovolj zgodaj, da vam ni treba gledati na uro oziroma boste imeli dovolj časa, da pridete na cilj še pravočasno. Sprostite se, ste na dopustu in vaš cilj vam ne bo nikamor pobegnil.

Potovanje z majhnim otrokom
Foto: Jim Champion/Flickr

Varnost

Ko gremo na pot, je najpomembnejša varnost otroka. Med dolgim potovanjem z avtomobilom mora biti otrok do dveh let v pritrjen lupinici, ne v sedežu. Sedež zahteva napor mišic telesa in ramena, kar lahko privede do neželenih posledic, če otrok ni dovolj čvrst.

Na pot pojdite zelo zgodaj, saj se boste tako izognili največji vročini in gneči na cesti. Če imate v avtomobilu klimo (kar je zaželeno), mora biti temperatura samo pet do sedem stopinj nižja kot zunanja, tako ne bi bilo prevelike razlike med temperaturo v avtomobilu in okolico in s tem nevarnosti toplotnega šoka za otroka, ko ga vzamete iz avtomobila. Priporočljivo je, da deset minut pred prihodom na cilj popolnoma izključite klimo, da bi se lahko dojenček ali otrok pred izhodom iz klimatiziranega avtomobila aklimatiziral na vročino.

Zaščita

Na okna morate obvezno dati zaščito – senčnike, da bi tako zaščitili otroka pred UV žarki, vseeno pa ne pozabite dojenčkove kože pred potovanjem namazati s kremo z zaščitnim faktorjem. Med potovanjem občasno odprite okna v avtomobilu, da bi znotraj bil ves čas svež zrak.

Potovanje z majhnim otrokom

Oblačila

Malega otroka je potrebno pred potovanjem ustrezno obleči. Dojenčkom je potreben sloj več od vas, s tem, da računate na to, da je bodi dojenčkovo spodnje perilo. Med potovanjem je potrebno zagotovili postanke za hranjenje, počitek in preoblačenje. Naredite odmor vsako uro.

Hrana

Če dojite, imate idealno hrano za potovanje. Nadomestno mleko je potrebno pripraviti tik pred hranjenjem, da bi se izognili črevesnim okužbam ali kisanju mleka zaradi vročine. Če otrok je kašice, so za potovanje najboljše že pripravljene, industrijske, sterilizirane kašice v stekleničkah. Če imate možnost, jih hranite v potovalnem hladilniku, vendar jih pred uporabo vzemite ven in počakajte, da dosežejo primerno temperaturo. Vse, kar mislite, da boste med potovanjem potrebovali, imejte pri roki – plenice, hrano, pijačo, najljubšo igračko …

Vožnja

Pri vožnji se izogibajte naglih sprememb hitrosti, nenadnega zaviranja, prehitrega “polaganja” ovinkov – saj vse to lahko pri majhnih otrocih izzove bruhanje. Majhni otroci lahko potujejo tudi z letalom. Lahko sedijo v naročju starša, pravilno privezani. Zelo pomembno je, da na potovanje z letalom vzamemo fiziološko raztopino za nos, ki jo uporabimo, če otrok zaradi razlike pritiska začuti bolečine v ušesih.

Ocena:
[Skupaj: 6 povprečno: 4.8]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor