Ali je klima nevarna za otroke?

Globalno segrevanje močno vpliva na nas, da ne omenjamo, kako je v “toplejših krajih”. Nobenega dvoma ni, da potrebujemo klimatsko napravo, ampak kako zdravo klimatizirati prostore, v katerih so majhni otroci.

Ali je klima nevarna za otroke?
Foto: Pete/Flickr

A lahko v prostorih z majhnimi otroki uporabljamo klimo?

Odgovor je kratek – seveda, ampak z upoštevanjem pomembnih načel.

Očistite filtre

To je zelo pomembno, saj so lahko umazani filtri pravo leglo mikroorganizmov (glivic, bakterij), ki se zaradi gibanja zraka zelo enostavno širijo po prostoru. Če je klimatska naprava nova, so filtri v redu, že po eni sezoni pa jih je treba pred uporabo oprati. To traja le nekaj minut in je idealno delo za očete. Pa še bolje bo klimatska naprava hladila. Kako se to počne, preberite v navodilih.

Preverite, če klima deluje prav

To je zelo pomembno pri napravah, ki jih niste uporabljali nekaj let. Če po vklopu zaznate čuden vonj ali pa se klimatska naprava čudno oglaša, jo takoj izklopite in pokličite vzdrževalca. Najbolje bi bilo opravljati priporočene redne servise, še preden se težava pojavi.

Ali je klima nevarna za otroke?
Jim Makos/Flickr

Klima ne sme direktno pihati na otroka

Na klimatski napravi lahko usmerite pihanje zraka z lopaticami, tako da je vsem prijetno in da noben ni neposredno izpostavljen toku hladnega zraka.

Nastavite prijetno temperaturo

Ne delajte doma hladilnika! Pravilno je, da je razlika med zunanjo in notranjo temperaturo največ pet do sedem stopinj. Seveda to velja za normalne temperature. Če je zunaj skoraj 40 stopinj, seveda nastavimo notranjo temperaturo tako, da je vsem prijetno. Neprestano prižiganje in ugašanje klimatske naprave ni dobro. Z jakostjo pihanja in nastavitvijo temperature lahko dosežemo stalno temperaturo v prostoru.

Ne hodite z otrokom “naglo” iz klimatiziranega prostora

To je pravi temperaturni šok za vse, še posebej za otroka. Če nameravate zapustiti klimatizirani prostor, je pametno klimatsko napravo izklopiti vsaj 15 minut prej. Če se vam mudi ali pozabite klimatsko napravo ugasniti, bodite v kakšnem toplejšem delu stanovanja vsaj nekaj minut, preden greste ven na vročino.

Izogibajte se naglemu prihodu v hladen prostor

Večina klimatskih naprav ima timer, zato lahko nastavite hlajenje, še preden pridete domov. To pa ni najbolj zdravo. Bolje je po prihodu domov vključiti klimatsko napravo in se počasi ohladiti, kot pa priti v “hladilnik”. Če pa nastavite hlajenje na nekaj stopinj razlike med notranjo in zunanjo temperaturo, potem ni teh težav.

Če spoštujemo vse ta načela, potem ni bojazni da bi otrok imel zdravstvene težave.

Kaj s klimo ponoči?

To je odvisno od tega, kje živite. Če ste blizu gozda ali reke, so noči prijetne, zato je bolje ugasniti klimatsko napravo in odpreti okna (še prej pa se zaščitite pred komarji). Če ste obkroženi z betonom, potem naj klimatska naprava dela, a z zmanjšanim delovanjem oz pihanjem. Novejše klimatske naprave imajo možnost nočnega načina delovanja. Tako bo temperatura v prostoru prijetna in dober spanec zagotovljen.

Klima v vrtcih in šolah?

Seveda, brez vsakega dvoma. Z upoštevanjem principov zdrave uporabe in vzdrževanja klimatskih naprav. Slabo je, če imajo nekateri prostori klimatsko napravo, drugi pa ne. Ta “neenaka” klimatizacija je lahko zelo neprijetna in včasih nevarna za zdravje otrok. Zato je za velike objekte najboljša centralna klimatizacija, je pa, na žalost, naknadna vgradnja zelo draga.

Manjše vrtce lahko klimatiziramo s standardnimi klimatskimi napravami, a je potrebno imeti enako (ali vsaj podobno) temperaturo v vseh prostorih.

Tako bo otrokom prijetneje in tudi osebje bo bolj pripravljeno za delo. Vsem bo bolje, kot pa da se “kuhajo” v neklimatiziranih prostorih.

Je dobro imeti klimo v avtu?

Seveda je. Če greste na daljšo pot, je klimatska naprava nujna. Pred odhodom pojdite na servis, da zamenjajo filtre in preverijo delovanje klimatske naprave. Nastavite pihanje tako, da ne piha direktno v otroka. Ugasnite klimo vsaj deset minut prej, preden greste iz avtomobila, kakšno minuto prej pa odprite okna, da se navadite na zunanjo temperaturo in se izognete temperaturnemu šoku.

Ko morate z avtom samo nekam “skočiti” za nekaj minut, ni dobro prižigati klime, ker morate iti iz avta ravno takrat, ko ste v njem dosegli zeleno temperaturo. To “sekanje” ni dobro za otroka.

***

Zaključek je enostaven – pri upoštevanju osnovnih in dobro znanih principov zdrave klimatizacije so klimatske naprave dobre za vse, tudi za otroka. Ne kuhajte se.

Ne pozabite, da klima naprave zraka ne samo ohlajajo, ampak tudi nižajo vlažnost, ki je neprijetna vsaj toliko kot vročina.

Ass. dr. Goran Vukomanović, pediater

Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 4]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor