Kako svojemu otroku vsak dan pokazati, da ga imate radi

Dnevi so zapolnjeni z različnimi obveznosti, tako da se zlahka pozabimo ustaviti in se popolnoma posvetiti našemu otroku ter mu pokazati, da ga imamo radi.  Otroci, ki občutijo starševsko ljubezen, so prepričani vase in v podporo, ki jim jo nudijo starši.

Kako svojemu otroku vsak dan pokazati, da ga imate radi

Celo če ste najbolj zaseden starš na svetu, obstajajo načini, kako vsak dan otroku pokazati, kako je ljubljen.

Govorite mu hvala in prosim

Kako drugače otroka naučiti, da postane hvaležen in kulturen, razen če vi niste dober primer? Prenesite mu svojo hvaležnost in ljubezen tudi takrat, ko počne vsakdanje stvari. Govorite mu hvala in odgovorite s prosim, ko se otrok zahvali vam. Tako se bo naučil biti pozoren na stvari, ki jih vi in drugi počnete zanj.

Namenite mu polno pozornost

Otroci dobro opazijo, ko ste odsotni, ker gledate v telefon ali v računalnik. Ko vam otrok želi nekaj povedati, pustite vse in mu res namenite vso pozornost. Seveda to vedno ne bo mogoče, a se potrudite, da vsak dan vsaj nekaj časa s polno pozornostjo poslušate svojega otroka.

Pripovedujte mu o sebi

Podelite z otrokom del svojega življenja. Povejte mu, kako ste preživeli dan, kaj ste dosegli, kako sodelujete s kolegi in podobno. Otrok bo ponosen in srečen, ker želite z njim deliti stvari iz vašega vsakdana.

Disciplinirajte ga z ljubeznijo in razumevanjem

Da bi to uspeli, morate vedeti, da discipliniranja ne smemo enačiti s kaznijo ali kričanjem na otroka. Discipliniranje pomeni, da otroku nudite določeno strukturo, rutino, praktične rituale in veščine, zaradi katerih bo zrasel v zadovoljnega in sposobnega človeka, ko se lahko opre na lastne sposobnosti. Ko si vzamete čas, da otroku mirno in odločno, s polno ljubezni pojasnite, kaj je dobro vedenje in kaj ne, mu s tem kažete, da vas skrbi zanj in da ga imate radi.

Igrajte se skupaj

Ljubezen pokažite na zabaven način, igrajte s se svojim otrokom. Sem spadajo tudi družabne igre, igre s priljubljenimi junaki in tudi plesanje na glasbo, ko skupaj pospravljate sobo. Pomembno je, da se tudi vi vživite in ste pri igri resnično prisotni.

Govorite otroku, kaj vam je pri njemu všeč

Določite si cilj, da boste vsak dan pri svojem otroku opazili nekaj pozitivnega. Morda vam je pomagal pri nečem doma, pravočasno naredil domačo nalogo, se spravil s prijateljem ali prijateljico in podobno. Dajte otroku vedeti, da opazite pozitivne stvari, ki jih počne in ne vztrajajte samo na tistih stvareh, ki jih otrok počne narobe.

Skupaj se smejte

Pravite si vice, zafrkavajte se, dovolite si početi smešne stvari in izmišljajte si smešne zgodbe. Smeh vam bo pomagal, da se sprostite in uživate skupaj.

Pišite si sporočilca

Vsak od nas rad dobi kakšno sporočilo pozornosti in otroci se po tem ne razlikujejo od odraslih. Navdušite svojega otroka s sporočilcem, ki sporoča “zelo te imam rad” ali “želim ti lep dan”. Zagotovo boste izvabili nasmeh in močan objem.

Objemite ga, ko se pozdravite z njim

Objemite otroka, ko se z njim pozdravite, ko ga spremljate v vrtec ali ga čakate doma. Nekaterim ljudem je povsem normalno objeti otroka, a če ne spadate med njih, se potrudite tudi vi večkrat objemati svojega otroka. Otroku objem veliko pomeni.

Jejte večerjo skupaj

Večerja je odličen čas za pogovore o tem, kako so člani družine preživeli dan. Ozračje je dovolj sproščeno in tako lahko zveste, kaj se podi po otrokovi glavi. Če skupne večerje zaradi raznih razlogov ni možno imeti, jejte skupaj zjutraj, med zajtrkom. Določite en obrok dnevno, pri katerem boste skupaj kot družina.

Skupaj berite

Ko je otrok majhen, mu imajo starši navado brati, a potem, ko gre otrok v šolo in se nauči brati, ta navada izgine. Vendar pa se ni treba odstraniti iz otroške sobe takoj, ko sam prične brati. Lahko tudi berete skupaj. En poleg drugega. Ali pa otroku berete zgodbe, ki jih rad posluša a so zanj še preveč zahtevne za branje. To je odličen način, kako preživljati čas skupaj.

Skupaj načrtujte vikend

Pogovarjate se o stvareh, ki bi jih radi počeli med vikendom, pa naj bo to piknik, izlet, obisk muzeja ali zgolj “visenje” zunaj. Aktivnosti načrtujte skupaj z otrokom in tako se boste skupaj veselili in pričakovali skupna doživetja.

Katherine

Ocena:
[Skupaj: 3 povprečno: 3.7]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor