Kdaj otroku dovoliti, da si sam izbere oblačila?

Če je vaš otrok nenadoma postal zelo izbirčen glede izbire oblačil, čestitamo! To pomeni, da odrašča. Izbiranje oblačil je eden izmed načinov, ki kažejo na neodvisnost in preizkušanje mej.

Kdaj otroku dovoliti, da si sam izbere oblačila?

Večina otrok, starih 3-4 leta, želijo biti ”diktatorji” in poskušajo nadzorovati vse, kar lahko. In če gre za situacijo, v kateri je to možno, jim to dovolite. Prepustite otroku tiste male odločitve, ki vam niso pomembne. Na primer, vprašajte ga, ali želi obleči modro ali zeleno majico. Na ta način, bo tudi manj pregovarjanja in ugovarjanja glede vašega izbora oblačil.

Otroku pustite, da ima osebne preference. Povsem v redu je, da otrok ne želi nositi nečesa, kar ga pika, stiska ali ga na kakršen koli drug način moti. Če vaša deklica želi cele dneve nositi oblekice, dovolite ji. Če se bojite, da ji bo hladno, ji spodaj, pod obleko še vedno lahko oblečete hlačne nogavice ali pajkice in majico z dolgimi rokavi.

Kdaj bi se moral otrok znati že sam obleči?

Triletni otrok bi se moral že sam obleči večino osnovnih oblačil – na primer spodnje perilo, pajkice ali hlače in majico. Seveda, zahtevnejši kosi oblačil z gumbi ali obutev z vezalkami bodo prišli na vrsto kasneje. Otroka moramo vzpodbujati, da se sam obleče.

Otrok bo na ta način začne pridobivati na samozavesti in se bo počutil bolj prepričan vase. Tem več svobode jim pustite pri izbiri oblačil, manj bodo ugovarjali vašemu izboru.

Otroci še ne razumejo in ne poznajo občutka hitenja in primanjkovanja časa. Včasih bi rajši sestavljali lego kocke, kot pa se zjutraj oblekli. Takrat imejte v mislih, da lahko oblačenje spremenite v igro. Postavite mu izziv:”Zapri oči in mi pokaži, kako hitro lahko oblečeš hlače z zaprtimi očmi.”

Kaj storiti, ko otrok nečesa ne želi obleči?

Če otrok ne želi obleči nekega oblačila, mu pustite eksperimentirati. Ne glede na to, da je zunaj hladno, otrok ne razume, zakaj mora obleči jakno, saj je notri prijetno toplo, zato mu pustite, da malo občuti mraz. Jakno, ki je ne želi obleči, enostavno nesite s seboj. Naj jo obleče, ko bosta zunaj in bo občutil mraz in sam ugotovil, da jakno potrebuje. Naslednjič ga lahko spomnite na to, kako mu je bilo zadnjič hladno in ga na ta način prepričate, da si jakno obleče pravočasno.

Roditelji.me

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 3]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor