Uvajanje goste hrane – kako začeti

Uvajanje goste hrane - kako začeti

Kdaj naj bi otrok prvič dobil gosto hrano?

Ameriška pediatrična akademija priporoča, da naj bi otrok gosto hrano prvič prejel pri šestem mesecu starosti. Potrebno pa je spremljati še nekaj drugih razvojnih kazalcev, ki določajo pravi čas za začetek uvajanja goste hrane:

  • Otrok lahko pokončno samostojno sedi in drži glavo.
  • Je radoveden in ga zanima vsa okolica.
  • Se zdi, da je lačen kljub celotni dnevni porciji mleka ( 8 do 10 podojev ali približno liter umetnega mleka)

Naj ob gosti hrani vseeno pije mleko?

Kako dolgo nadaljevati z dojenjem ali hranjenjem po steklenici? Nekaj časa bo otrok mleko zagotovo še potreboval. Otrok preko dojenja oz. hranjenja po steklenički prejema večino hranilnih snovi in je tega vajen – pomiritev mu omogoča ravno sesanje bradavice oziroma znan okus mleka.

Takoj zjutraj otroka najprej nahranite z dojenjem ali po steklenici, enako storite pred ali po vsakem obroku in mu prav tako tudi zvečer pred spanjem ponudite mleko. Na začetku bo potrebno kar nekaj preizkušanja, da boste ugotovili, kaj vašemu otroku najbolj ustreza. Če mleko zelo rad pije – to pomeni, da spije celo steklenico, preden mu ponudite gosto hrano, če mu je na voljo – mu najprej ponudite hrano in šele potem mleko. Če pa nad mlekom ni ravno navdušen, poskusite ravno obratno. Do starosti približno 7 do 10 mesecev pa bo po vsej verjetnosti dojenček večino kalorij pridobil preko tekočine. Zato so obroki goste hrane v tem času bolj ali manj učenje navad hranjenja, okušanja različnih okusov in tekstur hrane. Vnos hranilnih snovi z gosto hrano ni tako zelo pomemben.

  • Do devetega meseca poleg goste hrane otroka hranite z 600 – 800 ml mleka na dan oziroma ga podojite na 3 – 4 ure.
  • Od devetega do dvanajstega meseca poleg goste hrane otroka hranite z 500 – 700 ml mleka na dan ali ga podojite na 4 – 5 ur.

Kako naj bi izgledal urnik hranjenja?

Ko otrok že dobro razume sam koncept hranjenja, se ga vidno veseli in kaže zanj zanimanje (večinoma se to zgodi nekje med šestim in devetim mesecem starosti), pričnite najprej z rutino zajtrka, nadaljujte s kosilom in nato z večerjo. Četudi v tistem trenutku ne bo lačen, se bo počasi navadil na idejo hranjenja po urniku. »Za otroke, ki so v moji oskrbi, postavljam cilj, da kot veliki fantje in deklice po urniku jedo vsaj do prvega leta starosti« pravi Sara DuMond, doktorica medicine, pediatrinja in članica zavoda svetovalcev American baby. »To pomeni, da jedo po tri obroke na dan z dvema ali tremi vmesnimi malicami (to je hrana, ki jo otrok prime v roke, kot na primer krekerji za dojenčke ali piškotki za zobke). In mleko (tako materino kot umetno) jemljejo kot dodatek in ne kot samostojen obrok.«

  • Pri 4 do 6 mesecih jih hranite po dva obroka dnevno, vsak po 2 do 4 žlice.
  • Pri 7 do 12 mesecih jih hranite po tri obroke dnevno, vsak v velikosti otrokove pesti.

Kakšna naj bo rutina hranjenja z gosto hrano?

Otrok se mora na hranjenje fokusirati, da se ga dobro zaveda, zato pričnite rutino z umivanjem rok, pomirite ga in šele nato posedite k obroku. Ohranjajte mirno vzdušje. Ugasnite TV ali glasbo »Vse to bo pripomoglo k temu, da se bo dojenček hranjenja zavedal in vedel kdaj ima hrane dovolj,« pravi Marilyn Tanner, dietetična strokovnjakinja in govornica za ameriško združenje dietetikov.

Nekaj časa bo minilo, preden se bo otrok navadil hranjenja z gosto hrano  in vsega, kar pride poleg – občutka žličke v ustih, okusov in tekstur različnih vrst hrane. »Staršev zagotavljam, da bo prišlo do pačenja in raznih čudnih grimas na otroških obrazkih« pravi Laura Jana, doktorica medicine in soavtorica knjige Finger foods. »Moja hči se je nakremžila vsakič, ko je v usta dobila polno žličko goste hrane, a je vseeno hotela še.«

In navadite se na packarijo! Dojenčki zelo pogosto hrano pljuvajo vsepovsod. To je normalno in ni nujno, da je vzrok v okusu. Da boste gosto hrano spravili v njihova usta, bo potrebnih kar nekaj koordinacije in vaj za otroka,« pravi Tannerjeva.

Katero gosto hrano naj bi dojenček jedel?

  • Žitarice (ena vrsta naenkrat) (6 mesecev starosti), raven železa, ki se je nalagala v času bivanja v maternici, po porodu zelo pade, najnižje je okoli devetega meseca starosti. Žita so z železom bogato živilo, zato so najbolj primerna za otrokovo prvo hrano. Zmešajte žličko žitnih kosmičev z 4 do 5 žličkami vašega ali umetnega mleka. Ko se otrok te teksture navadi in jo zlahka pogoltne lahko mešanici pričnete dodajati več kosmičev in jo s tem zgoščevati.
  • Dobro pretlačena zelenjava, sadje in meso (6-8 mesecev starosti). Nekateri zdravniki trdijo, da bo otrok, če mu sadje predstavimo pred zelenjavo, do konca življenja raje užival sladko hrano. Te trditve zaenkrat ne potrjuje nobena raziskava, zato je odvisno predvsem od vaše odločitve, če bo vaš otrok najprej poskusil banano ali korenček.
  • Nasekljana ali zmleta hrana (9-12 mesecev starosti). Če otrok na ta korak še ni pripravljen ni nič narobe, če še nekaj časa ostanete na dobro pretlačeni hrani. Ko je enkrat pripravljen pa mu ponudite dobro nasekljano ali zmleto hrano s koščki, ki jo bo lahko jedel z rokami – poskusite s krekerji, mehkim sadjem in zelenjavo ali zmletim mesom. Na tej točki je tudi popolnoma varno otroku ponuditi mehak kuhan riž ali testenine.

Katerih živil dojenček še ne sme jesti?

Med – povzroči botulizem, ki je zelo nevarna bolezen, če se z njo seznani prezgodaj.

Citrusi – preverite pri zdravniku, če je potencialen kandidat za alergijsko reakcijo. Če je, bo najbrž dobil ekcem ali precej hud plenični izpuščaj.

Kravje mleko – ostanite pri vašem ali umetnem mleku, ki sta oba zelo bogata z železom, medtem ko kravje mleko ni.

Oreščki, kokice, rozine, posušene brusnice, pripravki iz arašidovega masla – z njimi se lahko vaš dojenček zaduši.

Prijeten in varen začetek uvajanja goste hrane vam želimo 🙂

Ocena:
[Skupaj: 26 povprečno: 4.3]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor