Draga mami, najlepša ti hvala, da me dojiš

Če ste pred porodom ali pa ste pravkar dobili dojenčka in dvomite vase in v sposobnost svojih prsi, da lahko dojijo ali razmišljate, kako vse to vpliva na vašega dojenčka, preberite to krasno pismo, ki ga je napisala izkušena mama in mednarodno certificirana svetovalka za laktacijo in dojenje (BCLC) Marija Taraba.

Draga mami, najlepša ti hvala, da me dojiš
Foto: Raphael Goetter

Poglejmo, kaj bi rekel vaš novorojenček, če bi lahko govoril (oz. pisal):

Draga mami,

najlepša ti hvala, da me dojiš. Verjetno tudi sama veš, da je tvoje mleko najboljše zame.

Utrujena si in malce jezna, ker skrb zame izgleda precej težja. Preden odnehaš, ti bom poskusil pojasniti moje vedenje. Morda se boš potem počutila bolje.

Če so me po porodu ločili od tebe, potem potrebujem več časa, da ponovno pridobim svoj instinkt in pričnem pravilno sesati. Morda sem izgubil nekaj teže, dokler sva bila v porodnišnici. Vedi, mami, da ti bom jaz vedno rekel, ko bom lačen, da bi dobil čim več tvojega mleka. Celo če je minilo samo pet minut od zadnjega sesanja! Morda ti bo moja babica rekla: “Kot da je kaj pojedel, zagotovo je lačen.” Vendar pa, mami, jaz sem zelo majhen in ne znam hitreje! Zdaj potrebujem 20 minut, da dobim samo 5 ml tvojega kolostruma, ki mi veliko pomeni!

Ampak, mami, vse je v redu! Ni mesta, kjer bi bil raje kot v tvojem naročju, da lahko poslušam tvoj glas in te voham, tudi če se od mojega rojstva še nisi skopala. Zame si najokusnejše in najlepše bitje. Ne obstaja veliko načinov, kako ti povedati, kaj želim. Lahko jočem in lahko sesam. Ne vidim veliko, vendar pa lahko veliko občutim. Čutim, ko me postavljaš na svoje prsi, mami, in takrat sem najsrečnejši.

Morda te bega to, da želim sesati po cele dneve in noči. Vendar pa, mami, jaz ne požiram ves čas, Jaz treniram, da postanem močnejši in istočasno pospešujem tvojo “proizvodnjo mleka”, ki ima zame boljši okus od sladoleda.

Če mi ponudiš stekleničko, bom posesal vse, kar je v njej, ker drugače ne znam. Moj želodček je majhen in na tvojih prsih se lahko zaustavim, kadarkoli si to zaželim.

Mami, ko sesam, pospešujem tudi dva pomembna hormona prolaktin in oksitocin. Slednji je odgovoren za tvojo brezpogojno zaljubljanje vame! Obstajajo samo trije dogodki v tvojem življenju, ko se ta hormon s čudnim imenom prične izločati – pri mojem porodu, medtem ko me ustvarjata (točneje pri orgazmu) in ko sesam! Modra ti zveni čudno, da jaz kot dojenček vse to vem. Vendar pa je meni, mami, bistveno, da si srečna in zato želim narediti vse, kar lahko, da ti lahko nudim čim več tega krasnega hormona.

Draga mami, najlepša ti hvala, da me dojiš

Mami, vem, da mi želiš samo najboljše in da včasih skrbiš, če imaš dovolj mleka zame. Morda pričenjaš dvomiti v svoje telo. Vendar pa jaz vem, da ti to zmoreš. Dovoli nama, da sva skupaj cel dan in celo noč, neločljiva, in jaz ti bom naredil vse mleko, ki ga potrebujem. Tudi babico in tatija imam rad in vse ostale, ki me pridejo pogledat, vendar pa sem najsrečnejši, ko sem s teboj! Rad poslušam tvoje srce, ko spim, tako topla in mehka si in dišiš najlepše na tem svetu.

Mesto med tvojimi prsmi je mesto, kjer lahko spustim svojo glavico in začutim dotik tvoje kože.

Všeč mi je tudi, ko me dojiš leže. Začutim, da si sproščena, mleko tako hitro teče in vem, da tedaj hitiš, da bi me hitro podojila in odšla stran.

Mami, vem, da si bila zelo aktivna, preden sem se rodil. Hodila si v kino, v restavracije, na obiske k prijateljem. Vem, da se ti zdaj zdi, da tega zdaj dolgo ne boš več počela. Morda je stanovanje neurejeno, morda posoda že več dni ni pomita …

Vendar pa bi ti jaz nekaj obljubil, mami. Ne znam in ne vem povedati, kdaj se bo to zgodilo, a prišel bo dan, ko te ne bom več toliko potreboval. Moje sesanje bo postalo redkejše in hitrejše in sam bom pričel spati v posteljici. Užival bom in všeč mi bo tudi, ko me bo kdo drug držal. Naučil se bom sam spati in biti od tebe manj odvisen.

Vendar pa danes, mami, tebe najbolj potrebujem. Upam da bo moja ljubezen do tebe, ki je še ne znam pokazati, bila dovolj, da zdržiš te naporne prve dneve!

Tvoj novorojenček.

Ocena:
[Skupaj: 5 povprečno: 4.8]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor