Razvoj dojenčka v tretjem mesecu

V prejšnjih dveh prispevkih ste si lahko prebrali kaj pričakovati v razvoju eno mesečnega dojenčka in kaj v razvoju dvomesečnega dojenčka.

Razvoj dojenčka v tretjem mesecu

Kako hitro gre, kajne? Komaj ste dobro prišli domov iz porodnišnice in vaš dojenček je star že tri mesece. V tem času se je že kar veliko stvari spremenilo. Pa si poglejmo, na kaj vse lahko računate v tretjem mesecu.

Nekje med drugim in tretjim mesecem dojenček odkrije svoje dlani. Morda bo strmel vanje in se čudil in hkrati trudil, da bi dlani nekako pripeljati do svojih ust. Njegov trud, da bi obvladal svoje roke in dlani morda še ne bo povsem uspešen, a hkrati je to odlična vaja.

Dojenčkova čutila v tretjem mesecu

Dotik

V tretjem mesecu boste opazili, da vaš dojenček vse bolj razvija občutek za stvari, ki so okoli njega in s tem nov čut – dotik. Pri razvoju tega novega čuta lahko dojenčku pomagate tako, da uporabljate različne teksture in materiale, s katerimi naj se trimesečni dojenček igra z dotikanjem in raziskovanjem te, zanj povsem nove izkušnje.

Prav tako kot različni materiali pa je zelo pomemben stik kože s kožo. Ne le,da dotik vaše kože z dojenčkovo pomaga pri vzpostavitvi vezi med vama, prav tako lahko stik kože na kožo za dojenčka predstavlja cono udobja, v primeru, ko je razburjen ali razdražen. Odličen način, da poskrbite za še več stika kože na kožo je masaža. Poskusite nežno masirati vašega dojenčka. Masaža je lahko zelo preprosta, na primer: nanašanje otroškega olja na kožo dojenčka, medtem ko se nežno pogovarjate z njim.

Vzrok in posledica

V preteklosti, ko je dojenčku uspelo zadeti visečo igračko, je bilo to bolj slučajno kot namenoma. A zdaj, v tretjem mesecu, se dojenček že počasi uči osnov, imenovanih ”vzrok in posledica”, torej, ko nekaj zadene, se tisto nekaj tudi premakne. Dojenčkovi možgani naredijo na tisoče povezav v sekundi in skoraj lahko vidite, kako se osredotoča na svojo novo zmožnost.

Motorične sposobnosti dojenčka v tretjem mesecu

Obrat na trebušček

Dojenčkov vrat je z vsakim tednom bolj močen in zato je pomembno, da je dojenček vsakodnevno nekaj časa na trebuščku – že zgolj nekaj minut šteje. To dojenčku pomaga pri razvijanju in izboljšanju koordinacije mišic in motoričnih sposobnosti, ki jih potrebuje za premikanje.

Začnite s petimi minutami dnevno in ta čas postopno daljšajte toliko časa, da boste prišli na 15 do 30 minut. Če dojenčku položaj na trebuščku ni všeč, poskusite tako, da se skupaj z njim uležete na trebuh (poleg njega). V prvih dneh bodite še posebej pozorni, saj dojenček glave ne bo mogel držati pokonci prav dolgo, zato mu boste verjetno morali pomagati in ga ”rešiti’,’ preden bo z nosom pristal na podlagi.

Živjo … ti!

Dojenček se ne bo smehljal le vam, ampak bo svoje nasmehe namenil vsem v njegovi okolici – še posebej vsem odraslim, ki so pripravljeni, da se mu nasmehnejo prvi. Dojenček pa jim bo nasmeh vrnil. Prav tako je tretji mesec čas, ko se dojenček začenja čuditi vsem dojenčkom, ki so v njegovi bližini in jih opažati. Še posebej všeč mu bo njegov lastni odsev v ogledalu.

Koordinacija

Dojenček, star tri mesece, je popolnoma predan gibanju svojih nog in rok. Verjetno boste opazili, da so njegovi sklepi vse močnejši in da sedaj dojenček že lahko močneje in bolj koordinirano brcne. Uporabite lahko zelo širok spekter igrač, s pomočjo katerih mu boste pomagali razvijati koordinacijo rok in oči. 

Drugi razvojni dogodki trimesečnega dojenčka

Prvo cepljenje

V tretjem mesecu dojenčkovega življenja, bosta z dojenčkom vabljena na pregled, kjer bo dojenček prejel prvo cepljenje.

Dojenčke, stare tri mesece, cepijo proti:

  • davici,
  • tetanusu,
  • oslovskemu kašlju,
  • Hib,
  • otroški paralizi (1. odmerek)
  • pnevmokoknim okužbam (1. odmerek)

Kako pomagati trimesečnemu dojenčku pri razvoju?

Dojenčku dajte v roke nekaj, kar je svetlih barv, na primer ropotuljico – morda jo že lahko, čeprav le nekaj sekund, držal povsem samostojno, brez vaše pomoči. Lahko poskusite tudi z igračko, ki je polna gub in šumi in opazujte dojenčka kaj stori, ko zasliši, da igračka ropota oziroma proizvaja zvok. 

Če vaš otrok v prejšnjem mesecu ni maral telovadbe in se je na vse grlo upiral, ko ste z njim poskušali delati vaje (ne skrbite, takšen odziv je zelo pogost), je sedaj, v tretjem mesecu čas, da poskusite ponovno. Morda boste presenečeni. Vsaka igrača in igra ima svoj trenutek.

Še vedno berite svojemu dojenčku. To, da otroku pokažete in prebirate preproste otroške knjige tudi v tako zgodnjem obdobju, je čudovit način za privajanje njegovih ušes in sluha na zvoke in ritem, ki ga ima jezik. Če ste mu do sedaj prebirali le zvečer, pred spanjem, dodajte vajini rutini še branje čez dan.

Zapestna ropotuljica bo dojenčku pomagala, da bodo njegove roke in oči vse bolj usklajene, prav tako bo poskrbela za nadzor nad mišicami, medtem ko se bo dojenček trudil in ugotavljal, kako naj ravna z njo.

Igre z trimesečnim dojenčkom

Na trak ali vrvico navežite mehko igračko, nato pa jo nežno in počasi zanihajte pred dojenčkom. Ne le da ji bo lahko sledil z očmi, ampak bo skušal zamahniti z rokami in jo ujeti ali odbiti.

Ali je moj trimesečni dojenček normalen?

Res je vsak otrok drugačen in čeprav jih spodbujamo, bodo vse storili ob svojem času in prav nič prej.

Ocena:
[Skupaj: 23 povprečno: 4.2]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor