Kdaj dojenčku prvič ponuditi jajce
Smernice in navodila za uvajanje hrane se spreminjajo. Kdaj lahko dojenčku prvič ponudimo jajce, da se izognemo nastanku alergij?
Jajca spadajo med osem najbolj alergenih živil. Pravzaprav je beljak tisti, ki je najbolj alergen in ne rumenjak, kot je zmotno prepričanje mnogih. Občutljivost na rumenjak je zelo zelo redka.
Najnovejše smernice glede uvajanja jajc v prehrano dojenčka / malčka
Študije, ki jih izvajajo od leta 2008, so pokazale, da poznejše uvajanje jajc ne preprečuje bistveno nastanka alergij. Zato mnogi pediatri in prehranski strokovnjaki priporočajo jajce kot uvajalno živilo že od samega začetka. Rumenjak je tako priporočljivo uvesti že okrog 6. meseca, beljak pa med 7. in 8. mesecem.
Kaj pa v primeru alergij
Upoštevati pa je treba seveda morebitne alergije na jajčni beljak v družini. V tem primeru se uživanje pred prvim letom starosti otroka strogo odsvetuje. Tudi če bi otroku ponudili samo rumenjak, je velika verjetnost, da nekaj beljaka ostane na rumenjaku in tudi zelo majhna količina povzroči alergijsko reakcijo. Dobra novica pa je, da večina otrok alergijo preraste nakako do petega leta.
Medtem, ko rumenjak ne vsebuje alergenih proteinov, se v beljaku skrivajo štirje proteini (ovomukoid, ovalbumin, ovotransferin in lizocim), ki so alergeni. Alergija je posledica prekomernega odziva imunskega sistema na snov, ki načeloma ni alergena. Imunski sistem tako napačno prepozna jajčne beljakovine kot nevarne. V telesu se sprostijo histamin in ostale kemične sestavine, ki izzovejo reakcijo.
Jajca so zelo hranljiva in so sestavni del vsakodnevne prehrane. Ker pa so pogosto uporabljena v različnih živilskih izdelkih, je v primeru alergije pri nakupovanju živil potrebna posebna previdnost. Ob vsakem nakupu je tako nujno natančno preveriti sestavine.
Kako jih pripraviti in nadomestki za jajca
Jajca so odličen vir beljakovin, vsebujejo pa tudi železo in cink. V kulinariki delujejo kot vezivo in poskrbijo za rahlo teksturo jedi. V domači kuhinji lahko jajca v receptih zamenjate z različnimi živili, kot so na primer lanena ali chia semena, pretlačena banana, jabolčna čežana, marelični pire, koruzni škrob itd.
Otroku do prvega leta nikoli ne ponudite surovih ali mehko kuhanih jajc, ker obstaja tveganja za salmonelo. Rumenjak in beljak kuhajte, dokler se ne strdita. Jajčni rumenjak lahko ponudite pomešan v žitnih in zelenjavno-mesnih kašicah, celo jajce pa v omletah, piškotih in biskvitih
Ker previdnost nikoli ni odveč, je vseeno priporočljivo, da z uvajanjem pričnete postopoma in ste pozorni na morebitne spremembe pri otroku.