Očala in samozavest

Očala in samozavest

Ko otrok dobi očala, starše začne skrbeti, ali se počuti grdega z očali ali se mu zdi, da izgleda kot piflar ali se v šoli norčujejo iz njega itd. Kaj lahko storite, če opazite, da očala vplivajo na otrokovo samozavest? Vedeti je treba, da se otrok mora na očala najprej navaditi in to seveda zahteva svoj čas.

Otroci se lahko resnično počutijo manjvredne zaradi težav z vidom. Prav je, da vedo, da niso edini, saj je praktično 1 od 10 otrok (9,2%), ki so stari med 5 in 17 let, kratkoviden. Ko začnejo nositi očala, se jim zdi čudno in jim je nerodno. Sovrstniki in drugi otroci pa znajo biti zelo kruti in nesramni s svojimi opazkami.

Po drugi strani pa so številni mnenja, da očala naredijo človeka pametnejšega in lepšega. Opomnite svoje otroke, da tudi znane osebnosti kot so Julia Roberts, Jennifer Garner, Johnny Depp, Alicia Keys in mnogi drugi holivudski zvezdniki nosijo očala in v njih izgledajo fantastično. Kako jim to uspe?

Nekaj nasvetov, kako izgledati dobro z očali:

  1. Očala izberite skupaj z otrokom, upoštevajte pa tudi mnenje optika. Otrok lahko s sabo vzame dobrega prijatelja, ki mu bo pomagal pri izbiri. Bodite pozorni na to, da se bodo očala dobro prilegala obrazu.
  2. Vzpodbudite jih, da izberejo očala, ki poudarijo njihovo osebnost.
  3. Opomnite jih, da se jim zaradi očal ni treba obnašati čisto nič drugače. Naj bodo ponosni nase in na to, kar so.
  4. Skrb, da so očala čista in da se stekelca ne opraskajo, jim bo dala občutek odgovornosti in zrelosti.
  5. Otroku priskrbite moden etui za očala. Izbira je res velika.

Če se otrok kljub vsemu ne počuti dobro z očali, lahko izberete kontaktne leče. Veliko mladih se počuti bolj samozavestno z lečami kot z očali. Nedavna študija, ki je zajela približno 500 otrok v starosti 8 do 11 let, je pokazala, da so jim leče povečale samozavest glede fizičnega izgleda, občutek sprejetosti med sovrstniki in atletske sposobnosti (ker se ljudje, ki nosijo očala, ponavadi ne ukvarjajo s športom).

Kontaktne leče so tudi bolj praktične, ko dežuje, se ne zarosijo in omogočajo širše vidno polje. Kot že omenjeno, so leče tudi bolj primerne za določene športne aktivnosti. Na razpolago so dnevne, tedenske in mesečne leče ter leče, ki poudarijo ali celo spremenijo barvo oči. Če želite izvedeti več o kontaktnih lečah, peljite otroka na pregled k optiku, ki vam bo znal tudi strokovno svetovati.

Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor