Čas za spanje: uvajanje spalne rutine pri dvojčkih

Mamice dvojčkov smo na naših sprehodih pogosto deležne nasmehov in prijaznih besed popolnih neznancev. Slišala sem že vse zguljene fraze, kot so: »Uh, vi imate pa kar pestro doma,« in pa »Vam pa res ni dolgčas.« Me je pa enkrat prijazna blagajničarka v eni izmed mariborskih trgovin z zaskrbljenim izrazom na obrazu vprašala: »Pa vi spite sploh kaj?« Da. Spimo. Imeti dvojčka namreč ne pomeni, da ne boš nikoli več spala. Seveda bo vzpostavljanje spalnega ritma trajalo malce dlje, kot pri enem otroku, ko pa bosta otroka spalni ritem ujela, boš lahko tudi ti mirno prespala noč. Ali pa vsaj pol noči (vsaka noč pač ni ista prejšnji).

Čas za spanje: uvajanje spalne rutine pri dvojčkih

Dnevni ritem

Ključ do dobrega urnika spanja je prehranjevanje obeh dojenčkov hkrati. Dojenčki, ki jedo hkrati, bodo po vsej verjetnosti postali zaspani ob istem času, zato ti priporočam, da dvojčka navadiš na naslednji ritem: hranjenje (in previjanje ter podiranje kupčka), igranje in spanje. Tako dvojčka ne bosta zaspala samo ob dojenju oziroma steklenički.

Dojenčki do približno enega leta starosti potrebujejo dva spanca dnevno, enega, daljšega dopoldan, in krajšega popoldan. Če ti bosta popoldan spala predolgo, ju zbudi! Vem, da se sliši grozno, saj je to za mamice dvojčkov res dragocen čas (jaz sem recimo dopoldanski počitek mojih otrok porabila zase v kolikor mi je čas to dopuščal, popoldanskega pa sem izkoristila za gospodinjska opravila), vendar vedi, da lahko predolg popoldanski spanec vodi do slabšega nočnega počitka.

Čas za spanje: uvajanje spalne rutine pri dvojčkih

Mamice dvojčkov se kar hitro navadimo, da otrok ne moremo vzeti v roke in jih potolažiti takoj, ko zajočejo. In prav je tako. Tudi, ko ju boš položila k počitku, ju malo pusti, če bosta negodovala. Prej, kot se bosta navadila, da lahko zaspita brez tvoje pomoči, lažje ti bo.

Uvajanje večerne rutine

Redna večerna rutina je pri dvojčkih še kako pomembna. Kaj bi se zgodilo, če dvojček A še ne bi bil pripravljen na spanje in bi s svojim trmarjenjem prebudil že zaspanega dvojčka B? Imela bi dva jokajoča dojenčka, ki bi ju še težje uspavala. Prični večer drugače, morda s toplo kopeljo, branjem pravljice pred spanjem, petjem uspavank, lahko se tudi igrate (vendar pri tem izberite kakšno umirjeno igrico), dobro bi bilo tudi, da ugasnete vse nepotrebne luči v stanovanju. Drži se istih dejavnosti vsak večer, in otroka se bosta kmalu naučila, da je to čas, da se umirita.

Najprej poskrbi za mirnejšega otroka

Verjetno eden od tvojih dvojčkov potrebuje več pozornosti pri večernem uspavanju, je glasen in nemiren, zato te tudi vleče najprej k njemu. Še preden pa to storiš, poskrbi, da je drugi otrok srečen in da bo lahko zaspal. Tudi ta otrok namreč potrebuje tvojo pozornost in ni prav, da mu jo zato, ker se zna sam pomiriti, odvzameš. Torej, ko poskrbiš za drugega, se lahko vrneš k prvemu otroku, le tako se bosta oba otroka počutila varno in ljubljeno.

Otroka položi v posteljo, ko sta še budna

Ko ste prebrali pravljico, zapeli pesmico, karkoli pač ste počeli v vaši večerni rutini, poskrbi, da otroka položiš v posteljo, ko še bedita. Medtem, ko so otroci budni, se namreč naučijo umiriti sami. Upri se želji po uspavanju na rokah, za pestovanje boš imela dovolj časa čez dan.

Ustvari si realistične cilje

Če misliš, da bosta dvojčka takoj prespala celo noč, boš morala biti malce bolj potrpežljiva. Veliko dvojčkov se rodi z nizko porodno težo, zato tudi traja dlje časa, da popolnoma ukinemo nočno hranjenje. Poleg tega bosta dvojčka, če bosta spala v isti sobi, zbujala drug drugega, dokler se ne bosta naučila prespati joka svojega bratca oziroma sestrice. Namesto tega si daj petko, ko boš vstala samo dvakrat na noč (oziroma enkrat za enega otroka), ali pa, ko si bo otrok znal sam poiskati izgubljeno dudo in zaspati nazaj.

Čas za spanje: uvajanje spalne rutine pri dvojčkih

Kako je to izgledalo pri nas?

Moja dvojčka sta bila rojena kot nedonošenčka, zato sem z uvajanjem večerne rutine pričela malce kasneje, pri njunih štirih mesecih starosti. Začetek svojega življenja sta Filip in Taja namreč bolj kot ne prespala. Ko sta postajala budnejša tekom dneva, smo uvedli dva dnevna počitka, z večerno rutino pa smo pričeli ob 18.uri. Najprej večerja, nato kopel, malo crkljanja ali igranja, uspavanke, steklenička in spanje. Občasno preberemo tudi kakšno knjigo, čeprav mi je zaenkrat to še malce preveč naporno, saj z dvema enoletnikoma v naročju listi kar letijo brez da bi videli vsebino. Do njunega prvega leta starosti sta oba spala že ob 19.00. Pri njunih 14 mesecih starosti smo pričeli ukinjati popoldanski počitek, zvečer pa zaspita ob 19.30. Taja ponavadi zaspi brez težav 15 minut pred Filipom. Filip potrebuje malce več pozornosti in načeloma vedno zaspi kasneje kot sestrica. Taja lepo prespi celo noč do 6.30 zjutraj, Filip pa se zadnja dva meseca, odkar smo ju uvedli v vrtec, zbuja enkrat ali dvakrat na noč.

Večina otrok pade v spalno rutino brez večjih težav. Ampak, vsak otrok je drugačen, in ti imaš dva! Tako da brez izzivov ne bo šlo. Na splošno, prej, kot boš dvojčka navadila na isti ritem prehranjevanja in spanja, lažje bo. Vedno bodo dobri dnevi in ​​slabi dnevi, še posebej, ko gre za spanje. Včasih bo eden šele zaspal, ko se bo drugi že zbudil in obratno. Potem bo spet prvi prespal celo noč, drugi pa bo štirikrat v tej isti noči iskal tvojo pozornost. Zapomni si, tudi to ne bo trajalo večno. In ja, tudi tvoja dvojčka bosta enkrat prespala noč.

Katja Selčan

Katja Selčan

Po izobrazbi profesorica angleščine in pedagogike, certificirana TEFL učiteljica, v srcu pa mamica dvojajčnima dvojčkoma Filipu in Taji. Rojena sta bila kot nedonošenčka, ki sta po začetnih borbah zrastla v radovedna in zdrava enoletnika, iz mene pa sta naredila ljubečo mamo in močno osebnost. Na podlagi svojih izkušenj bi rada pomagala mamicam dvojčkov, ki se, tako kot sem se jaz, v poplavi nasvetov in informacij počutijo izgubljene.
Katja Selčan
Ocena:
[Skupaj: 4 povprečno: 4.8]

Morda vas zanima tudi ...

Katja Selčan

Katja Selčan

Po izobrazbi profesorica angleščine in pedagogike, certificirana TEFL učiteljica, v srcu pa mamica dvojajčnima dvojčkoma Filipu in Taji. Rojena sta bila kot nedonošenčka, ki sta po začetnih borbah zrastla v radovedna in zdrava enoletnika, iz mene pa sta naredila ljubečo mamo in močno osebnost. Na podlagi svojih izkušenj bi rada pomagala mamicam dvojčkov, ki se, tako kot sem se jaz, v poplavi nasvetov in informacij počutijo izgubljene.

Dodaj odgovor