Kaj moramo starši vedeti o spletnem nadlegovanju

Kaj moramo starši vedeti o spletnem nadlegovanju

Nadlegovanje se je včasih dogajalo v glavnem na igriščih. Ker pa mladi postajajo vse bolj in vse močneje vpeti v digitalni svet, se je pojavila nova oblika nadlegovanja, t.i. spletno nadlegovanje.

Največji problem pri tej obliki nadlegovanja je, da ga starši težko odkrijo, če jim otroci tega sami ne povedo. Posledice so lahko zelo hude. Ustrahovalec posledic nadlegovanja ne vidi takoj, žrtve pa nadlegovanje včasih težko zaznajo in še težje povedo zanj.

Za otroke je spletno nadlegovanje zelo nevarno. Odrasli, še posebej pa starši, morajo biti seznanjeni in poučeni o različnih oblikah, načinih in posledicah spletnega nadlegovanja, kako se izvaja in kako se pred njim zaščititi. Le tako lahko uspešno pomagajo tudi svojim otrokom.

Na kakšen način so otroci in mladostniki lahko žrtve spletnega nadlegovanja

Spletno nadlegovanje se lahko izvaja preko vseh oblik elektronske komunikacije, tako preko interneta kot preko mobilnega telefona. Lahko se odvija preko elektronske pošte, klepetalnic, debatnih skupin, forumov, blogov, socialnih omrežij, iger itd. Oblike ustrahovanja so: draženje, norčevanje, ustrahovanje, opravljajnje, izsiljevanje, grožnje.

Nadlegovanje preko SMS sporočil

Na telefon se pošiljajo žaljiva sporočila in sporočila z neprimerno vsebino. Za otroka so lahko zelo škodljiva, saj so vsiljiva, nadležna in moteča.

Nadlegovanje preko elektronskih sporočil

Ustrahovalci ponavadi ustvarijo lažni račun iz katerega potem pošiljajo žaljiva ali grozeča sporočila, slike in video vsebine.

Nadlegovanje preko socialnih omrežij

Socialna omrežja, kot so Twitter, Facebook, Bebo in Myspace so idealno mesto, kjer lahko pride do spletnega nadlegovanja. Tukaj ustrahovalci objavljajo slike in vsebine, ki so dostopne širši javnosti in ostanejo na spletu za vedno.

Ustrahovalci preko lažnih profilov izvajajo nadlegovanje javno, vsem na očeh, kar je posebej nevarno in škodljivo za otrokovo samozavest.

Kako lahko pomagate

Z otrokom se je o spletnem nadlegovanju in njegovih posledicah treba pogovoriti. Razložite mu, da nadlegovanje in ustrahovanje nikoli in nikdar nista sprejemljiva. Če naletijo pri sebi ali drugih na kakršnokoli obliko nadlegovanja, morajo to takoj povedati učitelju, staršu ali drugi odrasli osebi, ki ji zaupajo.

Ponudniki mobilnih storitev omogočajo, da si na svoj in otrokov telefon naložite aplikacijo za starševski nadzor. Pozanimajte se pri svojem operaterju o različnih možnostih. Neželeno pošto in sporočila iz določenih številk lahko tudi zablokirate oz. onemogočite pošiljanje.

Medtem, ko lahko sledite dejavnosti otroka na socialnih omrežjih, je nadlegovanje vseeno težko prepoznati. Povejte otrokom, da se vam lahko zaupajo in računajo na vašo pomoč, če jih kdo nadleguje z neprimernimi vsebinami. Otrokom na spletu ne morete omogočiti popolne varnosti, lahko pa jih naučite prepoznavati znake spletnega nadlegovanja in pravila obnašanja na spletu ter jim ponudite koristne napotke, ki jih naj upoštevajo pri aktivnostih na spletu in uporabi sodobnih komunikacijskih sredstev.

Če se nadlegovanje ne preneha, je pametno sporočila in ostale vsebine shraniti, da jih lahko predložite kot dokaz. Včasih je pač treba odločneje reagirati in se soočiti s starši ustrahovalca oz. v skrajnih primerih zadevo prijaviti ustreznim institucijam.

Veliko uporabnih informacij in napotkov lahko starši najdete na spletni strani safe.si.

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor