Ne razumem, kaj pomeni, da je proces pred vsebino! Nekatere stvari je pač treba narediti, kajne?

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.

Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Ne razumem, kaj pomeni, da je proces pred vsebino! Nekatere stvari je pač treba narediti, kajne?

V nekaterih družinah otroci čutijo, da jih starši ne razumejo, da jih niti nočejo razumeti, da starši ves čas vidijo le napake, da za starše nikoli ni dovolj otrokovega truda in sodelovanja. In če tako čutijo, je za njih to tudi res! Takrat se otroci včasih nehajo truditi. Nehajo sodelovati.

Ker … če ne glede na to, kaj naredim, to ni dovolj, potem … tega pač ne bom naredila. Ker preveč boli.

Ko sem bila sama najstnica, sva imeli z mamo veliko prepirov. Mnogi so bili vezani na gospodinjska dela: sesanje, pomivanje posode, obešanje perila. Karkoli sem naredila, je mama našla nekaj, kar ni bilo dovolj dobro. Pogosto je opravila naredila še enkrat, ker tako pa ja ne more ostati! Spomnim se, da sem se nekajkrat res potrudila, da bo ja po njenih standardih, pa še ni bilo dovolj.

Ob tem mi je govorila, da ji bom še hvaležna, da vsaka ženska pa ja mora znati gospodinjska opravila, da prijateljičina hči, ki je celo 2 leti mlajša, pa poleg tega še kuha!

No, zaradi tega ji nikdar nisem bila hvaležna. Edino, kar je s tem naredila, je, da je najin odnos bil še slabši, sama zase pa sem začela verjeti, da še posesati ne znam prav.

Če vzamem samo tale moj primer s sesanjem. Kaj bi takrat pomagalo meni, da bi mamo sploh lahko slišala. To, da bi se mama enkrat mirno usedla z menoj, mi povedala v osebni govorici – torej, da bi govorila o sebi in ne o meni, da bi uporabljala JAZ STAVKE in besedi: hočem/nočem ter da bi razumela moj svet: to, da nimam nič proti sesanju, da pa res ne maram, če ona sesa za mano, da nočem, da me primerja s hčerami sodelavk.

Razumeti pomeni, da bi v tem videla smisel (smisel iz moje strani, ne da bi se ona s tem nujno morala strinjati). To pomeni, da bi razumela in da bi mi to tudi povedala, da razume, da mi je sesanje čisto v redu, da vidi, da se pri njem potrudim, da imava sicer različne standarde, vendar so tudi moji sprejemljivi in da se moram počutiti res slabo, ko sesa za mano in še bolj, ko me primerja z drugimi.

Če bi to dobila, bi morda jaz sama rekla, da pa tudi vem, da za vrati pogosto ne posesam in da tudi pajke pustim pri miru.

V takem primeru bi bil KAKO pomembnejši od KAJ. Proces bi bil pred vsebino!

Najverjetneje jaz še vedno ne bi sesala tako, kot bi si želela moja mama (čeprav bi morda malce večkrat posesala tudi za vrati), vendar ker bi se v najinem pogovoru zgodil stik, ne ena ne druga ne bi več tako zelo vlekli vsaka na svojo stran. Ko se zgodi stik, potem rezultat ni več najpomembnejši!

Če bi mama večkrat našla stik z mamo (ja, to, da najdemo stik s svojimi otroci je odgovornost staršev!), bi se morda glede sesanja čez nekaj časa začeli celo hecati. Jaz bi morda mami rekla, če je opazila, da sem posesala tudi za vrati, mama pa bi mi odvrnila, da kaj bodo pa vsi ti pajkci zdaj jedli, ko sem jim odstranila vso hrano.

To bi pomenilo, da je med nama stik! Zaradi stika pa bi bilo vse v najinem odnosu drugače.

Kako se vam to sliši?

Tadeja Milivojevič Nemanič
Ocena:
[Skupaj: 0 povprečno: 0]

Morda vas zanima tudi ...

Tadeja Milivojevič Nemanič

Najprej sem mama in žena, mama 3 najstnicam in 9 letnemu fantiču ter že skoraj 20 let poročena. Potem pa sem Imago terapevtka, kar sem postala po zaključenem podiplomskem študiju kemije. Odnose med atomi so profesionalno zamenjali odnosi med ljudmi, predvsem v družini. Izobraževala sem se tudi pri danskem družinskem terapevtu Jesperju Juulu, iz v čustva usmerjene terapije za pare pri dr. Leanne Campbell iz Kanade ter iz TRE, Vaj za sproščanje napetosti, stresa in travme, pri ga. Jelki Slapar.

Dodaj odgovor