5 nasvetov za pravilno dojenje

Poleg tega, da krepi dojenčkov imunski sistem, dojenje ustvarja posebno vez med mamico in otrokom. Zardi tega je pomembno, da mamice takoj po porodu obvladajo to “veščino”.

5 nasvetov za pravilno dojenje

Želja vsake mamice je zdrav in zadovoljen otrok, dojenje pa predstavlja enega od pomembnih pogojev, da bi se to tudi doseglo. Vendar pa laktacije včasih ni lahko vzpostaviti in je v takih trenutkih mamici nujno nuditi tako fizično kot čustveno pomoč.

Tukaj je nekaj koristnih nasvetov, kako uspešno podojiti svojega dojenčka.

Udobno se namestite

Najbolj pomembno je, da najdete udoben položaj. Poskušajte toliko časa, dokler ne najdete takšnega, ki vam ustreza. “Največ težav, povezanih z dojenjem, je prav zaradi slabega položaja,” pravi Vicky Williams, svetovalka za dojenje. “Najboljši položaj je tisti, kjer gravitacija vleče otroka k mami, tako se vi lahko blago nagnete, da bi se otrok lepo namestil ob vašo kožo, kjer mu bo udobno,” dodaja Williamsova. Že s tem, ko vam bo udobno, se boste lažje sprostili in uživali v stiku z otrokovo kožo, kar sprošča hormon oksitocin, ki spodbuja refleks hranjenja pri dojenčku in krepi prehranjevalni odnos med vami in otrokom.

Naučite dojenčka, da se pravilno prisesa na bradavico

Ključno za uspešno dojenje je pripraviti svojega dojenčka, da objame bradavico tako, da mu gre naravnost v usta. Če boste to dosegli, bo manj možnosti, da dobite ranice okoli bradavic. Dojenčki imajo prirojeni instinkt, kako se prisloniti na prsi, vi pa otroku pomagajte, da namesti usta in poskrbite, da ga gravitacija vleče k vam in ne stran od vas. “Da bi bili prepričani, da se je dojenček lepo namestil, bodite pozorni na to, da pride do vas najprej z brado in jo lepo pritisne na prsi, da ima prostor za dihanje in usta široko odprta,” pravi Williamsova.

Spremljajte otroka

Kot je dojenje za vas nekaj novega, tako je nekaj novega tudi za vašega dojenčka. Dojenček nima predstave o pravem času za hranjenje, zato se prilagaja vam. “Pri vsem tem gre za to, da se ves čas učite in opazujete otrokove znake in da znate predvideti, kdaj želi sesati,” pravi Vicky. Boljše je, da se drug drugemu prilagodita, kot pa da se držite neke rutine, ki ne bo imela konkretne zveze s potrebo po dojenju, kar je najbolj pomembno.

Črpajte mleko

Črpanje mleka vam lahko pomaga v primerih, ko želite svojega otroka podojiti, a ni ne pravi čas ne mesto za to. “Strokovnjaki svetujejo, da prvih šest do osem tednov po porodu mleka ne črpate, dokler se ne razvijejo vaše zaloge mleka in otrokove potrebe, ampak priporočajo šele takrat, ko je dojenje že ustaljeno,” pravi Vicky. Ne pozabite, da črpanje ni obvezno. Ženske, ki tega ne potrebujejo, jim tega ni treba početi. Tiste, ki želijo, pa lahko črpanje prilagodijo svojim potrebam, saj jim lahko to olajša številne situacije.

Poiščite podporo

Mnoge mame menijo, da je dojenje lažje, če imajo podporo drugih mamic.”Raziskave so pokazale, da je pomoč mame mami en najuspešnejših načinov pomoči, da se dojenje obdrži šest mesecev, kolikor tudi priporočajo,” pravi Williamsova. Če v svoji okolici nimate druge novopečene mame, se lahko povežete s številnimi, ki so v enaki situaciji, preko interneta. S tem, ko si mamice druga drugi izmenjujejo izkušnje, si lahko veliko pomagajo.

Sophie Westnedge

Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 4.5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor