Zakaj dojenček začne jokati sredi noči?

Zagotovo pogosta situacija – nekaj mesecev star dojenček, zdrav, aktiven, lepo je, dobro napreduje in dela vse, kar delajo drugi zdravi dojenčki. Lepo spi, prebudi se enkrat, da poje in do jutra spet mirno spi.  In potem popolnoma nepričakovano sredi noči začne neutolažljivo jokati.

Zakaj dojenček začne jokati sredi noči?
Foto: Tatjana Vdb

Čez minuto se zbudijo še starši, ki naredijo vse, da bi dojenček nehal jokati, a ta ne odneha. Nič ne pomaga – petje, nošenje … in potem direktno v avto in k dežurnemu pediatru.

Je treba takoj k dežurnemu?

Ni treba. Pa poglejmo, zakaj dojenček joče in kako mu pomagati v toplini doma brez nepotrebnega odhoda k dežurnemu pediatru.

Zakaj dojenček brez vidnega razloga joče?

Vedno obstaja razlog. Dojenčki v prvih mesecih ne jočejo brez konkretnega razloga. Ali so lačni, ali jih kaj boli – ni tretjega.

Mama lahko prepozna jok lakote. Ko pa dojenček ni lačen in se sitemu ponudi obrok, bo lahko nekajkrat “povlekel”, obrnil glavo proč in nadaljeval z jokom.

Kaj dojenčka lahko boli?

Najpogostejši vzroki:

 • Pri večini dojenčkov, so to neškodljivi krči (kolike). Tudi, če krči niso tako zelo boleči, se lahko pojavilo kadarkoli, še posebno pa ponoči.
 • Naslednji vzrok je zamašen nosek, kar je zelo pogosto v teh dneh in tednih in tako bo do spomladi.
 • Lahko se zgodi, da ima dojenček malo hujšo obliko glivične infekcije ust – soor, kar pa je lahko zelo boleče.
 • Včasih je lahko tudi plenični izpuščaj zelo boleč, še posebno ponoči, če se dojenček pokaka.
 • Dojenček lahko močno joka tudi zaradi ukleščene kile, ki je do takrat bila neopažena, čeprav se kila običajno opazi že, preden se uklešči.

Zakaj so sredi noči bolečine močnejše?

Obstaja bolečinski prag, to pa je moč nekega dražljaja, ko prične boleti. No, ponoči je prag bolečine nižji kot podnevi, v budnem stanju. Če bi naredili lestvico jakosti bolečine od 1 do 10, bi tisto, kar podnevi boli z jakostjo 2, bo ponoči bolelo vsaj z jakostjo 5. Zato vse, kar boli, ponoči boli bolj.

Kaj morata narediti starša?

Ko ponoči zajoče dojenček, ki je do tedaj bil popolnoma zdrav in dobro napreduje in zvečer pred spanjem ni imel nobenih težav, je to najpogosteje nenevaren pojav, ne glede na to, kako strašno izgleda. Poglejmo, kaj lahko s skupnim sodelovanjem naredita starša:

 • Najprej ne delajte panike – dojenček čuti mamino in očetovo vznemirjenost, zato je nujno odriniti strah in do dojenčka mirno pristopite.
 • Potem dojenčka nežno vzemite iz posteljice, ga stisnite k sebi, tako da dojenček gleda (ali joče) v vas.
 • Prižgite luč, se nekaj minut sprehajajte po sobi in poskusite dojenčka umiriti.
 • Preverite, da dojenček nima zamašenega noska, kar lahko zelo boli. Če je nosek zamašen, dojenček težko diha, zaradi česar postane nervozen. Ko je zamašen nosek, je zamašena tudi cevčica, ki povezuje srednje uho in nos. Zato se v srednjem ušesu nabira sekret, ki “napenja” bobenček, kar je zelo neprijetno in boleče. To se pogosto dogaja tudi starejšim otrokom, a je pri dojenčkih vse manjše, zato lahko že malo sekreta v nosku povzroči težavo. Pri tem lahko zelo pomaga izpiranje noska s fiziološko tekočino.
 • Slecite dojenčka, morda se je pregrel. Ohladite ga tako, da ga nekaj minut pustite samo v plenički. To je posebej aktualno v vročih poletnih nočeh. Podobno je tudi, ko sicer ni prevroče, a je zrak zaradi “toplega” deževja preveč vlažen.
 • Potem dojenčku zamenjajte plenico. Morda jo je napolnil in je zato nervozen.
 • Ko dojenčka slečete, preverite, če ima okoli zadnjične odprtine in genitalij razdraženo kožo. To lahko boli, čše posebej če je dojenček kakal.
 • Pozorno poglejte predel prepon in genitalij, da slučajno ni kakšne bulice – morda je to kilica, ki prav tako lahko boli. Ni treba biti zdravnik, da bi videli kilico.
 • Ko ste preoblekli otroka in videli, da je vse v redu, mu ponudite mleko. Ko se lepo naje, bo kmalu zadovoljno zaspal. Seveda bi v tem primeru moralo preteči vsaj tri ure od zadnjega hranjenja. Če je preteklo manj časa, otrok verjetno ni lačen. Bolj verjetno je, da joče zaradi krčev, zato ga ni dobro hraniti. V tem primeru bi dojenček “refleksno” sesal (čeprav ni lačen) in bi pogoltnil veliko zraka, ki bi prispel v črevesje in povečal bolečine zaradi “mehurjev plina, ki raztegujejo črevesje (to so v bistvu krči – kolike). Torej, če dojenček noče sesati, ga ne silite, ampak ga ponovno vzemite k sebi in mu roko nežno postavite na trebušček – verjetno so vzrok joka krči.

● Kada stvarno mora da se ode na pregled?

Kdaj morate dojenka peljati na pregled

Če dojenček hudo joka in ima povišano telesno temperaturo (preko 38 °C pod pazduho ali 38,5 °C v ritki), ki po ohlajevanju dojenčka ne pade. Torej, če ugotovite, da je dojenček vroč – ga slecite in pustite nekaj minut samo v plenički ter ponovno izmerite temperaturo. Če je ta še naprej visoka, morate na pregled k dežurnemu pediatru. Pomembno je, da se poleg ostalega naredi tudi osnovne laboratorijske analize (pregled krvi in urina). Pri dojenčkih moramo čim prej ugotoviti vzrok visoke telesne temperature in vznemirjenosti.

Če vidite, da ima otrok kilico – ki je napeta in trda, bi se morali zglasiti na pregled pri dežurnem pediatru. Ni treba čakati, da kilica pordeči. Čim opazite, da je “bulica” v preponi trda in boleča, takoj obiščite pediatra. Brez panike, seveda, saj bo zdravnik to uredil. Pri večini dojenčkov kilo brez težav spravijo na “svoje mesto” že v ambulanti.

Če ima dojenček zamašen nosek in ga lepo očistite in ste otroku dali paracetamol ter po dvajsetih minutah otrok še vedno joče zaradi bolečin, bi ga morali odpeljati na pregled. To velja tudi za tiste dojenčke, ki so prenehali jokati in takoj, ko dajo dojko (ali stekleničko) v usta boleče zajočejo, spustijo dojko in nadaljujejo z neutolažljivim jokom. Možno je namreč (čeprav se to redko zgodi), da ima dojenček vnetje srednjega ušesa, zato ga zelo boli, ko poskuša sesati.

V zares redkih primerih se zgodi, da dojenček ne preneha jokati, ko oče in mama storita vse, kot je treba. Če pa se zgodi, moramo dojenčka peljati na pregled, da bi ugotovili vzrok “celonočnega” joka.

Dr. Tatjana Vukomanović, pedijatrinja

Ocena:
[Skupaj: 25 povprečno: 4.2]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor