Mamica pri štiridesetih?

Marina je svoji dve punčki rodila v obdobju med 42 in 45 letom. Ena od mamic, ki potrjuje, ne samo da to ni nemogoče, ampak, da tudi v tem obdobju lahko vse teče gladko in brez problema.

Mamica pri štiridesetih?

Zanositev, nosečnost in oba poroda, seveda po naravni poti (če ste starejša nosečnica, to nikakor ne pomeni, da je carski rez obvezen) niso niti v eni stvari bili drugačni, kot če bi Marina bila dvajset let mlajša. Nasprotno, v nekaterih stvareh je številne mlajše mamice celo “presegla”. Na primer, v drugi nosečnici je šla še sedem dni pred porodom v službo.

Marina je tipičen primer, ko je želja po otroku bila močnejša od kakršnih koli ovir, vključno  z leti. Pravi, da ni iskala moža, ampak predvsem očeta svojih bodočih otrok. Našla ga je v svojem sedanjem možu, ki se ni prestrašil ne njenih ne svojih let – ko sta prvič postala starša, Filip je imel 52 let. Marina je povedala: “Ko sem zanosila, so se vsi bali, kako bom jaz zdaj zmogla. Govorili so mi, da sem zelo pogumna. Jaz ne mislim, da sem bila posebno pogumna, saj je bila moja želja, da bi imela otroke večja od vesolja. Ne bom rekla, da nisem čutila tesnobe. O, bog, jaz sem noseča, sem razmišljala, potem pa sem si rekla: Marina, ti si edini inkubator, ki lahko prinese tega otroka na svetlobo. Ta misel me je vodila skozi vso nosečnost.”

Obe nosečnosti sta bili šolski primer normalne nosečnosti, edino takrat, ko sta Marina in Filip čakala na rezultate amniocinteze, sta na sebi začutila “breme”, rezultate testa, ki kaže na obstoj genskih in kromosomskih nepravilnosti, kot je Downov sindrom. “Razmišljala sva o tem, kaj če otrok ni “normalen”? Skrbelo naju je, kaj bi bilo z njim, ko naju več ne bo. Kaj če pri dvajsetih ali tridesetih letih, po življenju, v katerem je bil zavit v starševsko ljubezen, pristane v neki ustanovi? Kakšno bi bilo njegovo življenje potem? Ali lahko to narediva svojemu otroku? Ko so me poklicali in mi povedali, da nosim zdravega otroka, sva se oba razjokala.”

Marina je obe hčerki, ki sta danes veseli, pametni in zdravi punci, stari 12 in 9 let, rodila naravno, o carskem rezu ni bilo niti govora in to je ves čas podpiral tudi zdravnik, ki je spremljal nosečnost. Čeprav … “Mislim, da sem bila medicini zanimiva. V porodni sobi se je zbralo 2o ljudi, študentov, stažistov … Prišli so, da bi videli, kako bo speljala gravida vetusta (stara nosečnica). Ni me motilo. Imela sem višji cilj”, je povedala Marina.

Gabrijela Pajić

Ocena:
[Skupaj: 3 povprečno: 4]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor