Prvi koraki dojenja

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.

Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Piše Aleksandra Brlan, svetovalka za dojenje

Na splošno se sodobne ženske na porod dobro pripravljamo. Beremo knjige, obiskujemo tečaje in priprave na porod, sodelujemo v fb skupinah, se posvetujemo s prijateljicami … Kaj pa dojenje? Se je na dojenje res treba pripraviti? Ali ni to tako naraven pojav, da steče kar sam od sebe?

Tvorba mleka je naraven pojav. Dojenje pa je – zanimivo – zelo kulturno pogojeno. Na tvorbo mleka vplivata porod in otrokovo sesanje, na dojenje pa vplivajo naša prepričanja o dojenju, miti, ki se prenašajo iz preteklosti; oblikujejo ga tudi naša pričakovanja.

Kako se tvori mleko

Takoj po porodu se v ženskem telesu spremeni hormonsko razmerje: nivo progesterona pade, nivo prolaktina pa se dvigne. S tem telo na naraven način obudi zmožnost proizvodnje mleka. Potrebno je le še otrokovo sesanje, da sproži delovanje tega magičnega sistema. Otrok s sesanjem sproži nastajanje in sproščanje mleka. S sesanjem otrok vpliva na delovanje hormonov. Hormon oksitocin povzroči krčenje mlečnih mešičkov ter izločanje mleka v mlečne vode.

Kaj je pomembno?

Pomembno je, da otroka začnemo dojiti čimprej po porodu in da dojimo pogosto, vsaj 8-12 krat v 24 rh. S tem zagotovimo dober začetek dojenja in tvorbo mleka. V primeru zapletov pri porodu, dojimo otroka takoj, ko se bolje počutimo. Če dojenje na začetku ni možno, lahko nastajanje mleka spodbudimo in vzdržujemo s črpanjem. Vsaka porodnišnica, ki ima mednarodni certifikat Dojenju prijazna porodnišnica / oddelek / ustanova, je s tem certifikatom zavezana nuditi pomoč in podporo dojenju.

Bolj kot je naraven porod in bolj kot je domače okolje, v katerem rodimo, več je možnosti, da bo dojenje steklo po svoji naravni poti. Sveže rojena mama potrebuje po porodu dobro oskrbo in skupnost, ki bo zanjo skrbela in ji pri dojenju pomagala. Dojenje v življenje matere in otroka ne prinaša samo radosti, ampak pogost tudi takšne in drugačen izzive.

Kaj potrebujem za dojenje?

Veliko šol za starše bodoče mame opremi z raznimi seznami stvari in pripomočkov, ki naj bi jih rabili po porodu. Med njimi so pogosto naštete tudi črpalke, nastavki, dude, … Za dojenje načeloma ne potrebujemo nujno ne črpalke, ne nastavkov, ne dude, niti flaške.

Za dojenje potrebujemo:

  • mirno, udobno in za dojenje spodbudno domače okolje
  • pomoč v gospodinjstvu
  • dobro domačo hrano
  • počitek
  • udobna oblačila, ki jih je lahko prati

Poleg tega so zelo uporabne tetra bombažne krpe, ki so večnamensko uporabne:

  • za podiranje kupčka, da se ne umaže oblačilo
  • ko se nam med dojenjem iz druge dojke izceja mleko, lahko tetra plenico položimo na to dojko, da se mleko vpije vanjo
  • za nego dojenčka
  • za podlago na previjalni mizi
  • za senčko itd.

Kdaj naj se začnem pripravljati na dojenje?

Če se začnemo o dojenju informirati na začetku nosečnosti, smo na dobri poti, da bomo ob koncu vedeli dovolj za dober začetek. Vsekakor pa je dobro, da se na dojenje pripravimo pred porodom.

Kaj naj naredim, če dojenje ne steče?

Če dojenje ne steče v prvih dneh, imamo na voljo več virov pomoči, od patronažnih sester in pediatrov do svetovalk za dojenje in prijateljic, ki so dojile. Pomembno je le, da se čimprej odzovemo na svoje težave in pomoč poiščemo pravočasno. Dojenje je možno hitro spraviti na dobre tire, če le imamo ustrezno pomoč in podporo.

Ocena:
[Skupaj: 3 povprečno: 4.3]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor