Razvoj dojenčka v prvem mesecu

V prvem mesecu življenja bo šel vaš dojenček skozi vrsto razvojnih dogodkov, ki ne bodo povezani le z njegovim videzom in rastjo, ampak tudi z njegovimi čuti in motoričnimi sposobnostmi. Seveda bo minilo še kar nekaj časa, preden bosta lahko debatirala o knjigi Vojna in mir, ampak jezikovne sposobnosti vašega dojenčka se začenjajo razvijati od prvega dne dalje.

Razvoj dojenčka v prvem mesecu

Strokovnjaki so dokazali, da že komaj 4 tedne star novorojenček lahko proizvede zvoke, pri katerih lahko zaznamo razliko med glasovoma ”ma” in ”na”.  V tem času dojenček že lahko izgovarja zvoke, brblja, raglja, da bi izrazil svoje občutke. Brbljajte in ragljajte nazaj s pojočim zvokom (pri tem se nikar ne počutite neumno, saj je to početje odlično za njegov razvoj). Držite dojenčka trdno ob sebi in se z njim pogovarjajte ”iz oči v oči”, da lahko vidi vašo obrazno mimiko. Prav tako se z njim še vedno pogovarjajte, četudi ste ga že odložili nazaj v zibko in se sedaj premikate po prostoru.

Čutila enomesečnega dojenčka

Sluh

Čeprav se je dojenčkov sluh precej razvil že v maternici, je njegov sluh sedaj že zelo občutljiv in popolnoma razvit. Dojenček pri starosti enega meseca že začenja obračati glavo proti zvoku. Opazujte njegov odziv, ko plosknete z rokami z drugega konca prostora, ali ko potresete z ropotuljico – lahko se zgodi, da bo dojenček pomežiknil ali celo rahlo poskočil. Zapojte nekaj kitic uspavanke ali mu zavrtite nežno glasbo. Najbrž boste opazili, da vaš mali zaklad različno reagira na različne zvoke in zvrsti glasbe, morda je to celo zgodnji pokazatelj zvrsti glasbe, ki mu bo všeč.

Vid

Novorojenčkov vid je zelo meglen, ampak v roku enega meseca je dojenček že sposoben nekoliko boljšega fokusa. Dojenček pri enem mesecu še vedno ne more videti daleč, vidi do nekje 30 centimetrov daleč, zato, ko se mu smehljate, se sklonite blizu, da vas bo lahko videl.

V tem času začenja spremljati premikajoče se objekte z rokami in očmi, a ko objekt izgine iz njihovega vidnega polja, dojenček pozabi, da je ta sploh obstajal. Ne skrbite, če občasno malo poškili – za dojenčka je fokusiranje zelo naporno in se mora zelo potruditi, da mu to uspe. Veliko igrač za to obdobje je črnih in belih, a ne zato, ker enomesečni dojenček ne bi mogel videti barv, ampak zato, ker tako lažje najde kontrast.

Motorične sposobnosti enomesečnega dojenčka

Premikanje in zavedanje

Ko se otrok rodi, nima občutka, da je oseba, ločena od vas. Pri starosti enega meseca pa počasni začnejo odkrivati svoje noge, roke, četudi po nesreči, ko udarijo sami sebe. Čeprav bo minil še kakšen mesec, dva, preden bo vaš dojenček dobil kakršenkoli občutek za koordinacijo.

Kontrola glave

Mišice vratu so še vedno šibke, čeprav boste že lahko opazili, da vaš dojenček že pričenja držati glavico pokonci, ko leži na trebuhu ali ga držite v naročju. Prav tako so pri enem mesecu že sposobni premikati glavo v eno in v drugo stran.

Kako pomagati novorojenčku pri razvoju v prvem mesecu?

Pogovarjajte se s svojim dojenčkom, pogovor naj bo animiran in naj vsebuje veliko očesnega kontakta – vem, zdi se neumno, ker vas več kot očitno ne razume, ampak zvok vašega glasu ga bo pomiril in pospešil začetek razvoja njegovih glasovnih (jezikovnih) sposobnosti.

Izberite svetlo in glasno igračo, kot je recimo ropotuljica (naj bo čim lažja) in jo premikajte po dojenčkovem vidnem polju, da ji bo lahko sledil z očmi.

Viseče igračke nad otrokovo posteljico so dobra ideja, saj pomagajo pri razvoju sledilnih sposobnosti in sposobnosti fokusiranja. Ni nujno, da je viseča igračka draga, pojoča in plesoča. Vašemu dojenčku bo všeč tudi tista, ki jo boste naredili sami doma – iz kartona ali lepenke izrežite like in jih obesite nad posteljico, še posebej učinkoviti bodo, če jih boste naredili sijoče (bleščeče) ali pa pobarvali v visokokontrastnih barvah.

Igre z enomesečnim dojenčkom

Igra z ogledalom

Držite dojenčka nasproti velikega ogledala, zraven se pačite in spuščajte glasove. Opazujte ga, kako reagira. Morda vas bo vaš enomesečni dojenček celo poskušal posnemati.

Ali je moj enomesečni otrok ”normalen”?

Majhen opomnik: res je vsak otrok drugačen in čeprav jih vzpodbujamo, bodo vse storili ob svojem času in prav nič prej.

Ocena:
[Skupaj: 26 povprečno: 4.4]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor