Zlatenica pri novorojenčkih – kaj moramo starši vedeti

Zagotovo ste do danes slišali že več različnih zgodb o zlatenici pri novorojenčkih. Nekdo vam jo je omenil mimogrede, kot nek normalen pojav, v drugih zgodbah pa je bila prav zlatenica razlog za daljše bivanje v bolnišnici.

Zlatenica pri novorojenčkih

Gre za isto zlatenico, kaj jo povzroči, kako se jo zdravi … ?

Zlatenica pri novorojenčkih se pojavlja kar pri 60 odstotkih otrok, ki so rojeni na rok, še pogostejša pa je pri prezgodaj rojenih otrocih – okoli 80 odstotkov (pri otrocih rojenih pred 37. tednom nosečnosti). To je kompleksen problem, s katerim se vsakodnevno srečujejo pediatri – neonatologi v porodnišnicah.

Kaj je zlatenica?

Večina otrok se rodi z viškom rdečih krvnih telesc, ki se razgradijo in izločijo iz telesa v prvih nekaj tednih življenja. Bilirubin je rumeni pigment, ki se pojavi kot rezultat tega procesa.

Zlatenica sta rumeno obarvana koža in sluznica. Zlatenica ni bolezen, ampak znak bolezni, ker je lahko prisotna pri številnih zelo različnih boleznih. Zato ni pravilno reči, da je nekdo zbolel za zlatenico. Lahko rečemo, da ima zlatenico zaradi neke bolezni (okužbe, bolezni žolčevodov, jeter …).

Razen pri novorojenčkih, natančneje, v prvih sedmih dneh življenja, je lahko zlatenica normalen pojav, posledica nezrelosti organizma – tako imenovana fiziološka zlatenica. Ker je zvišanje bilirubina nezadostno, da bi koža porumenela, pogosto mine klinično neopazno.

Če se zlatenico vseeno opazi, se bo ta spontano umaknila do konca prvega tedna življenja, laboratorijski parametri pa se normalizirajo na koncu drugega tedna.

Zakaj je koža pri zlatenici rumena?

Za rumeno barvo kože je kriv bilirubin, spojina rumeno-zelene barve, ki večinoma nastane z razgradnjo hemoglobina (krvnega pigmenta) iz naših rdečih krvničk (eritrocitov). Bilirubin se v vodi ne topi, kar pomeni, da se ne more izločiti iz organizma z urinom, ampak se “obdela” v jetrih in izloči v žolč (zato je žolč rumeno-zelene barve). Zatem se žolč izloči v začetni del tankega črevesa in bilirubin se tako z blatom izloči iz organizma.

Zakaj se zlatenica pojavlja pri novorojenčkih?

Glede na to, da ima tudi zdrav novorojenček “pravico” do fiziološke zlatenice, se v tej dobi vrednost bilirubina, ki je tudi do desetkrat višja od vrednosti pri odraslemu človeku, smatra za normalno. Razlogi za visoko vrednost bilirubina pri novorojenčkih so:

 • Povečana proizvodnja bilirubina – otrokove rdeče krvničke imajo krajšo “življenjsko dobo”, kar pomeni, da se bolj razpadajo in osvobajajo bilirubin.
 • Nezrelost jeter – jetra so zelo kompleksen organ, katerega funkcije se razvijajo še po rojstvu, zato jetra ne zmorejo predelati povečane količine bilirubina.
 • Nerazvita bakterijska flora v črevesju – otrok še nima dovolj koristnih bakterij, ki pomagajo pri prebavi, zaradi česar se hrana zadržuje dlje časa v črevesju in v krvni obtok se vrne več bilirubina. kot bi bilo normalno.

Kdaj se novorojenčka z zlatenico zdravi?

Zlatenico smatramo za patološko, če je izpolnjen kateri od naslednjih parametrov:

 • Če se pojavi prvi dan življenja
 • Če traja več kot 14 dni
 • Če je skupnega bilirubina več kot je dovoljeno (ali če je tako imenovanega direktnega bilirubina več kot 15 odstotkov skupnega bilirubina).
 • Če je povečanje bilirubina v 24 urah večji od normale
 • Vsaka zlatenica bolnega novorojenčka

Kako se zlatenico zdravi?

Terapevtski pristop je odvisen od resnosti zlatenice:

 • Pri mejnih vrednosti bilirubina je včasih že dovolj pogosto hranjenje otroka, kar pospeši praznjenje črevesja.
 • Pri zdravljenju zlatenice se najpogosteje uporablja foto terapija – novorojenčka se namesti v inkubator pod UV lučko (ultravijolično svetlobo), da se “sonči” (bilirubin, ki kroži po krvnih žilah postane pod vplivom UV žarkov v vodi topen, zato se lažje izloča). To ne pomeni, da ima izpostavljanje otroka soncu enak efekt (gre za drugačno, nenadzorovano sevanje, na katero je dojenčkova koža izredno občutljiva in je tako preveč izpostavljena).
 • Za zdravljenje najhujših oblik zlatenice posežejo po eksangvinofransfuziji – to je postopek, s katerim se otroku odvzame določeno količino krvi in jo nadomesti s krvjo prostovoljnega darovalca. Tako se koncentracija bilirubina v otrokovi krvi bistveno zmanjša (za okoli 40 odstotkov v primerjavi z začetno vrednostjo).

Ker je zlatenica pogost pojav, bi morali spodbujati starše, da se o njej pozanimajo in bolje seznanijo. Mamice novorojenčkov z zlatenico so zaskrbljene, pod velikim stresom in je zato večja verjetnost, da bodo zgodaj prenehale z dojenjem. Otroku z zlatenico bodo pogosto delali krvne preiskave. Raziskave kažejo, da dojenje deluje kot analgetik, zato je zelo dobro otroka med trajanjem zlatenice dojiti. Stik kože s kožo, sesanje in okus sladkega so trije faktorji, ki novorojenčkom lajšajo bolečine. Dojenje zagotavlja vse tri.

Če opazite, da ima otrok svetlo blato in urin kot temno pivo, se takoj oglasite pri zdravniku. Vaš otrok ima normalno, fiziološko zlatenico, ki prizadene več kot polovico novorojenčkov.

Ass. dr. Goran Vukomanović, pedijater

Ocena:
[Skupaj: 22 povprečno: 4.4]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor