Koliko časa naj bi otroci spali

Vsak otrok je drugačen, zato vsak starš najbolje ve, kakšen je njegov otrok, ko ni dovolj spal. Mnogi se ujamemo logično zanko: “Če otrok ostane pozno pokonci, bo pač zjutraj nadoknadil”. Pa to drži?

Koliko časa naj bi otroci spali

Vsi imamo biološko uro in naši cirkadiani ritmi nam pomagajo zaspati, če se v posteljo odpravimo pravočasno. Poleg tega pa odhajanje v posteljo in zbujanje ob istem času “nastavi” našo notranjo uro, kar je ključnega pomena pri “spalni higieni”, pravijo na Oddelku spalne medicine na Harvardski medicinski šoli.

Če otrok pozno zaspi, lahko pride do naslednjih težav:

Težava zaspati

Ko otrok zamudi tisti čas, ko bi moral zaspati, začne telo proizvajati kortizol in celo adrenalin (hormone, ki stimulirajo telo), zaradi česa postanejo živahni in ne morejo zaspati.

Nočno zbujanje

Ko otroci hodijo v posteljo prepozno, njihov spanec ne bo tako dober in se bodo ponoči pogosto zbujali. Krivec za slabo kakovost spanja je kortizol.

Zgodnje zbujanje

Zdi se nelogično, vendar je pogosti razlog za zgodnje zbujanje ravno to, da otroci pozno zaspijo.

Splošno manj spanja

Raziskave so pokazale, da otroci, ki pozno zaspijo, splošno manj spijo od otrok, ki gredo v posteljo dovolj zgodaj, saj s poznejšim zbujanjem ali dnevnim dremežem ne nadoknadijo razlike.

Koliko časa naj bi otroci spali
Foto: husin.sani

Kdaj zvečer v posteljo?

Kdaj naj bi našega otroka zvečer spravili v posteljo? To je odvisno tudi od tega, ali čez dan še spi. Tukaj je tabela splošnih smernic po starosti:

Starost

Ure spanja

Čas za spanje

Opmba

Novorojenček15 do 18Novorojenčki še nimajo cirkadianega ritma in običajno spijo v krajših časovnih obdobjih po dve do štiri ure  čez dan in noč.
1 do 4 mesece14 do 1520:00 – 23:00Ti dojenčki se še vedno razvijajo in pogosto hranijo tudi ponoči. Čas za spanje se proti četrtemu mesecu premika proti začetku intervala.
4 do 8 mesecev14 do 1517:30 – 19:30Cirkadiani ritmi se pričnejo vzpostavljati. Redno dremanje (idealno okoli 9., 12. in 15. ure) in zgodnejše spanje zagotavljata otroku dovolj spanca, ki ga potrebuje za pomemben fizični in duševni razvoj. Če je dremanje čez dan krajše ali pa ga otrok celo preskoči, bi čas za v posteljo moral biti bolj na začetku intervala.
8 do 10 mesecev12 do 1517:30 – 19:00Dojenčki te starosti lahko le dvakrat dremajo (ob 9. in 13. uri). Čas za v posteljo ne bi smel biti pozneje kot 3 do 5 ur po koncu drugega dremeža. Z zgodnejšim časom za spanje kompenziramo izostanek tretjega dremeža.
10 do 15 mesecev12 do 1418:00 – 19:30Dojenčki lahko v tem času preidejo na samo en popoldanski spanec, zato bi čas za v posteljo moral biti bolj zgodaj. Med koncem dnevnega spanca in časom za nočno spanje ne bi smelo miniti več kot štiri ure.
15 mesecev do 3 let12 do 1418:00 – 19:30V tem obdobju lahko otroci podnevi neredno spijo ali pa sploh ne. Premaknite čas za spanje na zgodnejšo uro, da bi tako nadomestili izostanek dnevnega spanca.
3 do 6 let11 do 1318:00 – 20:00Vaš otrok bo verjetno izpustil dnevni počitek. Če vaš otrok ne spi več podnevi, potrebuje dodatno uro spanca ponoči, zato ustrezno prilagodite čas za spanje.
7 do 12 let10 do 1119:30 – 21:00Šoloobvezni otroci se še vedno zelo razvijajo in so zelo aktivni, zato potrebujejo veliko spanca. Ustrezno spanje pomaga pri šolskem uspehu, obnašanju, pozornosti, spominu in še več.
Najstniki9 in večGlej opomboMnogi najstniki morajo biti zgodaj v šoli. Čas za spanje izračunajte tako, da od časa bujenja štejete nazaj in mu tako zagotovite dovolj spanja. Upoštevajte, da otroci povprečno zaspijo v 15 minutah ali celo pozneje, če imajo polno glavo.

Sleep Sisters

 

Ocena:
[Skupaj: 42 povprečno: 4.2]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor