Vpitje ni pravi način komunikacije

Za spremembe v načinu komuniciranja ni nikoli prepozno

Imate občutek, da vas otroci poslušajo samo takrat, ko večkrat ponovite eno in isto stvar ali šele takrat, ko povišate glas ali dobro zakričite? Na žalost ne gre samo za neposlušne otroke, ampak za vaš način dajanja navodil, ki ga uporabljate od otrokovega najzgodnejšega obdobja, pa tudi za vaš način, kako komunicirate z drugimi ljudmi, še posebej s svojim partnerjem. Če v teh komunikacijah dosežete cilje z vzdigovanjem glasu, glasnimi prepiri, bodo tudi otroci prevzeli ta vzorec obnašanja.

Za spremembe v načinu komuniciranja ni nikoli prepozno, čeprav je pozneje, ko so otroci že večji, težje priti do korenitih sprememb. Najpomembneje je, da začnete pri sebi, pozorni bodite na to, kako se obnašate, kaj izgovorite in kako to izgovorite.

vpitje-ni-pravi-nacin-komunikacije

Ne ponavljajte ukazov

Če otroku rečete, naj pospravi svojo sobo enkrat in če vas ne posluša, nikar ne ponavljajte ukaza s povišanim tonom in nerviranjem. Disciplinirajte jih z ukrepom, za katerega mislite, da je primeren (ni TV-a ali računalnika ves dan, ni izhoda, ne gre na rojstni dan in podobno). Vsakič, ko vas ne poslušajo, ko jim nekaj rečete, izvedite disciplinski ukrep. Ponavljamo brez vpitja, živciranja in popuščanja. Otroci se bodo začeli zelo hitro odzivati na vaše zahteve in opravljati naloge.

Vseeno pa morate razumeti, da gre za otroke in tudi oni imajo lahko svoje načrte in svoje mnenje. Ko bi vam radi nekaj povedali, jih poslušajte in vedno jim poskušajte argumentirano odgovoriti. Bodite dosledni, ne glede na to, kako težko je.

Pet minut za “ohlajanje”

Tako kot lahko otroke pošljete na “ohlajanje” v sobo, lahko tudi pri sebi uporabite enako tehniko. Ko opazite, da izgubljate nadzor nad sabo, da boste “eksplodirali” pred otrokom, zaradi česar boste kasneje obžalovali, pojdite v drugi prostor za nekaj minut, da se umirite.

Ko se umirite, boste lažje obvladali situacijo in rešili kakršno koli težavo.

Najprej poglejte sebe

So otroci še posebej glasni takrat, ko zahtevajo pozornost? Se burno odzovejo že zaradi najmanjših malenkosti, da bi dokazali svoj prav? Poslušajo samo takrat, ko povzdignete glas? Otroci se takšnega obnašanja učijo predvsem od vas in šele potem od ostalih, ki sodelujejo pri vzgoji otrok.

Bolj kot so otroci starejši. težje je spremeniti način komunikacije in odziva, ampak pomembno je, da vi in vaš partner spremenite način medsebojne komunikacije, komunikacije z drugimi osebami in z otroki, šele potem boste lahko  sčasoma in z veliko truda in potrpljenja opazili spremembe.

Žena.hr

Ocena:
[Skupaj: 0 povprečno: 0]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor