Razvoj dojenčka v desetem mesecu

Joj, kako hitro raste, kajne? Vaš dojenček je star že 10 mesecev in je že pravi mali čebljajoči raziskovalec. Vas zanima, kaj bo osvojil sedaj? Potem pa si le preberite, kaj prinaša razvoj dojenčka v desetem mesecu.

Razvoj dojenčka v desetem mesecu

Spomin

Najbrž ste že sami opazili, da si vaš dojenček sedaj že vse bolje zapomni stvari, ljudi in dogodke. Še ne tako dolgo nazaj, le nekaj mesecev, je bil vsak dan nov in svež začetek. A sedaj dojenček že prepoznava znane obraze (četudi gre za sorodnika, ki ga ni videl mesec dni), zapomni si, katere igračke so njegove in ve, da je na vrsti sprehod po parku in to samo zato, ker greste po določeni poti, ki vodi tja.

Razumem te!

Desetmesečni dojenček bo toliko časa proizvajal nek zvok, da bo pridobil vašo pozornost. Morda vam bo celo pomahal, ko bo opazil, da ste se namenili proti vratom. Sedaj je čas, ko res že začenja vse bolj razumeti kaj mu pripovedujete, medtem, ko se pogovarjate z njim.  Zato nikar ne bodite presenečeni, če mu boste med igro rekli: ”Podaj mi žogo,” vaš dojenček pa vam jo bo podal. Kajti čeprav jih še ne more izgovoriti, bo razumel vaše besede.

Značaj

Zdaj je napočilo obdobje, ko se bo značaj vašega dojenčka resnično izoblikoval. Njegove socialne veščine so v razcvetu in čisto mogoče je, da bo nasmešek podaril čisto vsakemu, ki ga bo srečal. Morda pa je vaš desetmesečnik bolj sramežljive narave in skriva svoj obrazek, ko dobronamerni neznanci skušajo z njim malce poklepetati. Pri starosti desetih mesecev dojenček začne razvijati svoje mišljenje. Kar še posebej pride do izraza takrat, ko nočejo sesti v avtosedež ali voziček, ampak si zamislijo povsem svojo verzijo, kje in kako naj bi sedeli.

Si rekel/-a mama?

Nekateri dojenčki že morda skušajo spregovoriti kakšno besedo, spet drugi pa bodo rajši še malo počakali in to storili, ko bodo malo bolj prepričani sami vase. Oboje je v redu in ni razloga pa preplah, saj veste – vse ob svojem času in čisto nič prej.

Raziskave so pokazale, da je povprečna starost dojenčkov, ko spregovorijo prvo besedo, nekje deset, enajst mesecev. In ”ata” je običajno prva beseda, četudi bi si mamice želele drugače.

Kakšen hrup je pa to?

Povsem normalno je, da se ravno okoli te starosti nekateri dojenčki začnejo bati določenih zvokov. Četudi gre za zvok, ki ga dojenček prej sploh ni zaznal in ga ni motil. To je lahko zvok zvonca, sesalca, pralnega stroja ali melodija zvonjenja na vašem telefonu. In vse, kar lahko storite, je, da jih pomirite in zagotovite, da je vse v redu in da ste tudi vi tu. Poskrbite, da se bo vaš dojenček počutil udobno in  varno.

Kako pomagati desetmesečnemu dojenčku pri razvoju?

Skuša vaš dojenček spregovoriti, pa mu beseda še ne gre z jezika? Pokimajte in pravilno izgovorite besedo. Recimo: ”Ja, to je tvoj medvedek.” Vzpodbujajte vašega desetmesečnika, pohvalite ga za njegov trud in nikar ne izpostavljajte napak.
Desetmesečni dojenček sedaj že razume koncept iger z vlogami. Izberite dve igrački, recimo plastično igračo v obliki hrane in neko orodje igračo, npr. kladivo. Vse z namenom inspiracije in spodbujanja otrokove domišljije.

Opis dogajanja korak za korakom je odličen način za spodbujanje jezikovnih sposobnosti. Pa naj bo to med sekljanjem čebule, zlaganjem perila ali ko se odpravljata ven. Na primer: medtem ko skušate vašega desetmesečnika spraviti v voziček, mu recite: ” No, pa dajva, se boš usedel v tvoj modri voziček. Naj te pripnem. No, pa sva pripravljena, greva v park.”

Desetmesečni dojenčki obožujejo pesmi, ki jih lahko spremljamo z gestami.

Njegov prijem (tudi s prsti) je sedaj že precej bolj natančen, zato bodo igrače, ki imajo premikajoče se dele (recimo avtomobilček s kolesi, vrati, ki jih lahko odpremo in zapremo) zelo priljubljene v tem starostnem obdobju. Velik, plastičen avtomobilček, ki ga bo vaš dojenček lahko potiskal sem ter tja po tleh, bo zabavna igračka tako za deklice kot za dečke.

Igre z desetmesečnim dojenčkom

Ujemi

Vaš dojenček je dolgo užival v spuščanju stvari na tla. A sedaj poskusita nekaj novega. Preverite, ali že lahko vrže in tudi ujame. Zato mu nežno vrzite mehko žogico, da jo ujame in ko se bo dojenček pripravil da jo bo spustil, se nagnite naprej in žogo ujemite, nato mu jo nežno vrzite nazaj.

Ali je moj desetmesečni dojenček normalen?

Res je vsak otrok drugačen in čeprav jih spodbujamo, bodo vse storili ob svojem času in prav nič prej.

Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 4.5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor