Dojenje in materinstvo v objemu srca

Piše: Aleksandra Brlan

Tole je za vse ženske, ki postanemo mame: opomnik, da ni vedno lahko! Da je prav, da poiščemo pomoč, če le lahko. Prav bi bilo, da bi bila pomoč na voljo za vse sveže mame! A se dogaja … Dogaja se, da mame z dojenčkom nimajo nobene pomoči znotraj svoje družine. Nihče jim ne skuha, ne pospravi in ne podari svojega časa, da bi se one lahko posvetile dojenčku in starejšim otrokom. Celo pričakujejo, da bo sveža mama na porodniškem dopustu skuhala za celo družino, pa še za svaka in daljno sestrično, ki živita sama, če je treba. Mož mora imeti oprano, da v službi ne bo ob dober glas. Tašča ima svoje celodnevne in najbolj obvezne opravke. Mama je daleč. Ali pa je obratno …

Ko otroci zbolijo, mora biti mama neomajna, zdržati mora tempo bolezni in tempo družine … Ko ponoči doji svojega bolnega otroka, se vsem zdi, da se bo s tem samo uničila. Bolje bi bilo, če bi ga dala kar na flaško! Da bi lahko medtem, ko bi on več spal, lahko skuhala, oprala in zlikala ter pospravila hišo, jasno, ne?! Bog ne daj, da bi zbolela. Ženska še kadar ima vročino 40 ni bolana. Ženska mora najmanj omedleti, ali pa jo morajo napasti kakšni sumljivi krči, če hoče, da njeno stisko jemljejo resno.

Ženske res ne jamramo za vsak klinac, morda res preveč stiskamo zobe, morda se res preveč razdajamo … Verjamem, da vsaka ženska / mama v stiski vsaj namigne, da rabi pomoč, kadar pomoč res rabi. In vsaka zase ve, kakšna pomoč bi ji prišla prav. Upam, da vam to uspe tudi jasno povedati, drage mamike.

Izgorelost v materinstvu se dogaja. In žalostno je, da se tudi za to dostikrat okrivi samo dojenje. Če bi mamam družine priskočile na pomoč v trenutkih, ko mame pomoč potrebujejo, ne bi prihajalo do tako kritičnih situacij, kot je pretirana izguba teže, kronična utrujenost, neprespanost, omedlevice … A se dogaja ….

Mame, ki smo danes mame, jutri pa bomo babice svojim vnukom, vtisnimo si v spomin težke in vesele trenutke svojega materinstva. Pa ne zato, da bomo čez 30 let objokovale svojo usodo in poveličevale svoje žrtvovanje. Ampak zato, da bomo lahko iz tega izšle kot boljši ljudje in bomo z veseljem pomagale mamam, ki nam bodo dale vnuke!

Naj bo 8. marec, Dan žena, posvečen združevanju žensk v srčne skupnosti in spletanju srčnega zavezništva s soljudmi, partnerji, sorodniki, prijatelji … 💛💛💛

Ta teden vabljeni v Odgovorno starševstvo, kjer bo Aleksandra gostja s tematiko Dojenje in materinstvo v objemu srca

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor