Novi koronavirus: trije nasveti

Iz Kitajske se po svetu širi panika zaradi izbruha respiratorne bolezni, ki jo povzroča koronavirus. Število obolelih nezadržno raste. Pri nekaterih pacientih lahko koronavirus povzroči težko obolenje in celo smrt. Podobne epidemije virusov smo v preteklih letih že doživeli, spomnimo se samo virusa prašičje gripe in SARS. Šlo je za nevarni okužbi, prizadeti so bili številni posamezniki in družba na splošno, vendar na srečo ni prišlo do izbruha pandemije, ki so se je vsi bali.

Koronavirus, poimenovan 2019-nCov oz. COVID-19 povzroča gripi podobne bolezenske simptome, ki vključujejo slabo počutje, utrujenost, kašelj, oteženo dihanje in vročino, redkeje je prisotna tudi driska in vnetje zgornjih dihal. V več kot 80% bolezen poteka v lažji obliki. V nekaterih primerih pa koronavirus povzroča težji potek bolezni, ki vključuje pljučnico, organsko odpoved in smrt. Ogrožene skupine so majhni otroci, ostareli in ljudje s kroničnimi respiratornimi in drugimi boleznimi. Ker trenutno cepivo ne obstaja, je potrebna skrajna previdnost in medicinska oskrba v primeru potrditve virusa. Zdravljenje poteka simptomatsko.

Bolniki, ki sumijo, da so zboleli za koronavirusom, morajo po telefonu kontaktirati svojega osebnega zdravnika oz. zdravstveno službo in slediti njihovim navodilom. V primeru laboratorijske potrditve okužbe boste dobili natančna navodila, kako ravnati. Vse informacije in natančna navodila pa dobite tudi na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje, kjer ažurno spremljajo vsa dogajanja.

Ker gre za novo obliko virusa, za katerega še ni zdravila ali cepiva, je potrebna skrajna previdnost. V preskušanju so protivirusna zdravila, vendar nobeno ni registrirano za zdravljenje koronavirusa. Znanstevniki se trudijo pridobiti čimveč podatkov, da bi lahko ugotovili, kako se virus obnaša in razvili učinkovito zaščito. Zato je tudi uporaba naravnih zelišč, ki imajo sicer preverjeno protivirusno delovanje, vprašljiva oz. nedorečena.

Za preprečevanje okužbe s koronavirusom, je tako kot pri drugih nalezljivih boleznih,  najbolje upoštevati vsakodnevne preventivne ukrepe in skrbeti za zdrav in močan imunski sistem.

Preventiva je ključna

Upoštevajte naslednje ukrepe:

  1. Na prvem mestu je higiena. Redno si umivajte roke z milom in toplo vodo, vsaj 30 sekund. Dobro je treba umiti tudi predele med prsti, za nohti, na zapestju. V primerih, ko si ne morete umiti rok, uporabite razkužilo. Manjšo, priročno embalažo je dobro imeti pri sebi (v torbici, v žepu), razkužila pa so na voljo tudi na nekaterih javnih mestih. Ne dotikajte se obraza, ust in nosu.
  2. Če ste bolni, ostanite doma. Izogibajte se stiku z obolelimi, še posebej če imate slabši imunski sistem.
  3. Razkužite površine, ki se jih dotika veliko število ljudi, kot so kljuke, stikala, pipe itd.
  4. Poučite se o simptomih in tveganjih. Glavna simptoma pri covid-19 sta vročina in vnetje dihalnih poti, ki se kaže s kašljem in oteženim dihanjem. Večje tveganje za zbolevnost imajo ljudje, ki so potovali na ogrožena območja oz. so bili v stiku z obolelimi.

Ustrezna prehrana

Pri vzdrževanju dobrega imunskega sistema in izogibanju virusnim okužbam je ključnega pomena tudi ustrezna prehrana. Med sezono prehladov in gripe se telo lažje bori z boleznimi, če je dobro prehranjeno. To pomeni, da je treba s prehrano v organizem vnesti dovolj vitaminov, mineralov, beljakovin, maščob, ogljikovih hidratov ter vseh ostalih hranil. Najbolje je doma pripravljena hrana, s kvalitetnimi sestavinami. Izogbijate se vnaprej pripravljeni oz. procesirani hrani.

Bodite pozorni na to, kakšno hrano kupujete. Pri mesu in mlečnih izdelkih izbirajte visoko kvalitetna živila znanega izvora. V trgovinah poiščite izdelke s certifikatom ‘izbrana kakovost’, ki zagotavlja, da ste kupili hrano, ki je bila pridelana in predelana v Sloveniji, je višje kakovosti in je dodatno kontrolirana.

Zmanjšajte vnos sladkorja in alkohola, saj oba zavirata delovanje imunskega sistema.

Zaužijte dovolj sadja in zelenjave. V prehrano pa vključite tudi fermentirana živila, ki ugodno vplivajo na prebavo.

Če boste vsakodnevno poskrbeli za svoje telo tudi z zdravo in ustrezno prehrano, se boste lažje kosali z boleznimi in hitreje boste okrevali.

Se slabo počutite? Pokličite zdravnika!

Zmeraj ko se pojavi nova oblika virusa, je ob sumu na okužbo potrebno kontaktirati zdravnika oz. ustrezno zdravstveno ustanovo, ter slediti njihovim navodilom. Na tak način se izognemo stiku z drugimi in širjenju bolezni.

Zdravstveni delavci bodo ravnali po predpisanem protokolu. Opravili bodo testiranje. Če je test pozitiven, bo potrebna karantena v bolnišnici ali doma. V primeru, da boste virus prebolevali doma, boste dobili tudi natančna navodila, kako lajšati simptome, kako ravnati ob poslabšanju simptomov in kdaj je potrebna ponovna kontrola. V primeru težjega poteka bolezni boste hospitalizirani.

Prebolevanje doma

Kot že rečeno, boste v primeru prebolevanja koronavirusa doma dobili natančna navodila. Ker zdravila ni, poteka zdravljenje simptomatsko: z zdravili za zniževanje vročine in lajšanje bolečine, pitjem tekočine (čaj, voda, sokovi, juhe), počivanjem.

Posežete lahko tudi po zeliščih, ki preverjeno pomagajo pri simptomih prehlada in gripe. Navadni slez (Althaea officinalis) pomirja kašelj in redči sluz v dihalih. Sladki koren ali likviricija (Glycyrrhiza glabra) lajša izkašljevanje, blaži kašelj, učinkuje protivnetno. Lipov čaj (Tilia spp.) pomirja.

Evkaliptus (Eucalyptus spp.) in materina dušica (Thymus spp.) v obliki mazila ali eteričnega olja delujeta pomirjujoče. Čaj iz mete (Mentha x piperita) ali navadnega ožepka (Hyssopus officinalis) pa je odličen proti kašlju.

Zelo cenjena in učinkovita rastlina je tudi sveta bazilika ali tulsi (Ocimum tenuiflorum), ki zmanjšuje vnetja, deluje antiseptično in antimikrobno ter okrepi celoten imunski sistem. Pri nas poznamo bolj njej sorodno rastlino bazliko (Ocimum basilicum), ki pa nima tako močnih terapevtskih učinkov. Kvaliteten čaj svete bazilike je težko dobiti, pa tudi spiti ga je potrebno velike količine. Pripravi se iz posušenih listov in pije eno skodelico, tri do štirikrat dnevno. Pri prehladu lahko v čaj dodate  ingver, ob težavah s kašljem in pljuči pa cimet. Med se dodaja v ohlajen čaj in ne v vroč, sicer izgubi učinkovine in postane toksičen.

Ker je o novem koronavirusu še veliko neznanega, so zgoraj našteta zelišča priporočljiva kot podpora organizmu v sezoni prehladov in gripe, nikakor pa ne kot preventiva ali zdravilo.

 

Ocena:
[Skupaj: 3 povprečno: 4.7]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor