Diastaza rektusov: poporodna težava, o kateri se redko govori

Diastaza rektusov: poporodna težava, o kateri se redko govori

Od poroda je minilo že nekaj mesecev, vaš trebuh pa še zmeraj izgleda, kot da ste noseči. Po vsej verjetnosti imate diastazo rektusov. Gre za dokaj pogost pojav in v nadaljevanju vam bomo predstavili nekaj dejstev.

Kaj je diastaza rektusov?

Pri diastazi rektusov gre za razmik med mišicami leve in desne trebušne stene, vključno z globokimi mišicami. Na zunaj to izgleda kot zaobljen, izstopajoč trebuh.

Zakaj nastane diastaza rektusov?

Med nosečnostjo maternica raste in vezivno tkivo, imenovano linea alba, se pod vplivom hormonov stanjša. Mišici se fizično razmakneta, vezivno tkivo, ki je vmes, pa se raztegne vstran.
Po porodu, ko se raven hormonov počasi vrne na normalno raven, se tudi vezivno tkivo okrepi. V številnih primerih pa je vezivno tkivo tako raztegnjeno, da izgubi elastičnost in ne zmore zapreti vrzeli med mišicami. Nekako tako, kot preveč raztegnjen elastični trak.

Ali bom dobila diastazo rektisov?

Več možnosti za razvoj diastaze rektusov imajo drobne ženske, ženske, ki nosijo več kot enega otroka, mnogorodnice, ženske, ki se za nosečnost odločijo pozneje v življenju, ženske s slabšim mišičnim tonusom in tiste z ukrivljeno hrbtenico ali t.i. ‘puklasto držo’. Helen Byrne, fitnes inštruktorica, ki se ukvarja s predporodnim in poporodnim zdravjem žensk ter ustanoviteljica BeFit-Mom (befitmom.com) pravi, da se ženskam, ki so že imele diastazo rektusov v naslednji nosečnosti stanje zagotovo ponovi. Večje tveganje za razvoj diastaze rektusov imajo tudi ženske, ki so imele popkovno kilo ali bolečine v medeničnem obroču.

Kako lahko preprečim diastazo rektusov?

Potrebno je zaščititi občutljive trebušne mišice. Med nosečnostjo pazite, kako vstajate s postelje ali kavča. S celim telesom se obrnite na bok in obe nogi položite čez rob postelje, oprite se na komolec in se odrinite od podlage, usedite se, nogi položite na tla in vstanite.
Obstajajo tudi številne vaje, ki jih lahko varno izvajate že med nosečnostjo. Leah Keller je razvila sklop vaj, t.i. Dia Method, za krepitev trebušnih mišic in celotnega telesa, ki pomagajo med porodom in pri hitrejšem okrevaju po porodu.

Kako ugotovim, če imam diastazo rektusov?

Ulezite se na hrbet in pokrčite kolena, stopala so na tleh. Prste desne roke postavite enega zraven drugega prek popka in dvignite glavo. V tej drži poskusite zatipati robove mišic. Test ponovite dva prsta nad in pod popkom. Če gredo v razmik štiri ali več prstov, je še toliko bolj pomembno, da se držite napotkov, da preprečite trebušno ali popkovno kilo. Eden izmed znakov za diastazo je tudi sledeč: točno na sredini tega vezivnega tkiva se nahaja popek. Ko se vezivno tkivo raztegne vstran, se popek izboči in na njegovem mestu nastane hribček. To se lahko zgodi stoje, če povečamo ledveni krivino ali leže, če dvignemo glavo.

Ali se lahko diastaza pozdravi?

Diastaza se sama po sebi ne pozdravi. S posebnimi vajami in pravilnim načinom gibanja pa se lahko postopoma zapre in popravi. Hitrost je odvisna od kvalitete in stanja vezivnega tkiva. Šibkejše kot je tkivo, počasneje bo potekalo popravilo. Britanka Wendy Powell, mama in trenerka, je razvila program vaj za telovadbo doma (mutusystem.com), ki pomagajo okrepiti jedro. Strogo so prepovedane nekatere vaje, ki lahko težavo le še poglobijo, kot npr. trebušnjaki.

Če je težava obsežnejša in se kljub telovadbi stanje ne izboljša, je na voljo tudi estetski operativni poseg, vendar le, če ste zaključili z nosečnostmi. Hkrati se lahko odstrani tudi odvečna koža trebuha, če je to potrebno.

Ocena:
[Skupaj: 4 povprečno: 4.8]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor