Anafilaktični šok pri otrocih

Kaj je anafilaktični šok?

Anafilaktični šok je izredno hitra in huda alergijska reakcija in ena od najbolj strašnih zdravstvenih situacij, s katero se soočijo starši. Do šoka pride, ko imunski sistem napačno reagira na škodljive snovi, ki predstavljajo resno grožnjo. Reakcija povzroči sproščanje histamina in ostalih kemikalij, ki povzročajo številne simptome, nekateri od njih so življenjsko nevarni.

anafilektični šok pri otrocih

Znaki anafilaktičnega šoka pri otroku

 • otekline na koži, ustnicah, v grlu, na jeziku ali na obrazu,
 • dušenje ali velike težave z dihanjem,
 • pospešen ali nepravilen srčni utrip,
 • kožni izpuščaj,
 • izguba zavesti,
 • bruhanje,
 • driska,
 • zelo bleda koža in znojenje, rdečica kože ali modrikasta koža

Znaki oz. simptomi se ponavadi pojavijo v prvih dveh urah po izpostavljenosti snovi – včasih se pojavijo že v nekaj minutah – čeprav je možno tudi, da se simptomi pojavijo šele nekaj ur pozneje.

Anafilaktični šok pri dojenčkih, mlajših od šest mesecev, ni pogost. Deloma zaradi tega, ker dojenčki v tem obdobju niso izpostavljeni alergenom,  zlasti živilskim alergenom. Na splošno je potrebna daljša izpostavljenost alergenu, da bi se pojavila alergijsko reakcija, lahko mine tudi nekaj let, preden pride do nje. Vendar pa so se anafilaktični šoki pojavljali tudi pri dojenčkih, ki so imeli samo mesec dni, kot tudi pri otrocih, ki do takrat niso bili izpostavljeni nekim znanim alergenom.

Najpogostejši potencialni alergeni

 • Najpogostejši sprožilci  so arašidi, orehi, školjke, škampi, jastogi, ribe, mleko in jajca, čeprav lahko katerakoli hrana sproži alergijsko reakcijo.
 • Zdravila iz družine penicilina (vključno s priljubljenim antibiotikom amoksicilinom).
 • Piki in ugrizi žuželk in čebel.
 • Lateks – guma (pogosto se uporabljajo v zdravstvenih ustanovah).
 • Konzervansi za živila in živilske barve.

Kako ukrepati, če ima otrok anafilaktični šok?

Hitro pokličite nujno pomoč (112), če ima otrok težave z dihanjem ali izgubi zavest. Postavite otroka v v ležeči položaj, z dvignjenimi nogami, da bi zmanjšali tveganje pri anafilaktičnem šoku. Otroka poskušajte umiriti z pravljico, tako boste tudi sami ostali zbrani.

Dojenčku nikar ne dajajte antihistaminikov, če je mlajši od šest mesecev. Tudi če je otrok starejši, mu ne dajte antihistaminikov, če ima težave z dihanjem ali požiranjem, ker se lahko zaduši.

Ko bo rešilec prišel, bodo reševalci na licu mesta dojenčku ali otroku dali injekcijo adrenalina, ki bo prekinil reakcijo v roku nekaj minut. (Adrenalin povzroča močnejši utrip srca, sprošča mišice v dihalnih organih, zmanjšuje otekline in izboljša pretok krvi, da bi se povečal dotok krvi do vitalnih organov, oziroma srca in možganov).

Rešilec bo otroka odpeljal v bolnišnico, kjer ga bodo pregledali in bodo spremljali zapoznele reakcije. Zdravniki bodo poskušali ugotoviti, kaj je povzročilo alergijsko reakcijo. Najboljša preventiva je, da se izogibate vseh znanih alergenov in snovi, ki običajno povzročajo resne alergijske reakcije.

Če je vaš otrok alergičen na določeno hrano, je potrebno samo zrnce, da sproži reakcijo, zato je zelo pomembno, da pazljivo berete deklaracije in vprašate v restavraciji ali pri prijatelju, če obrok vsebuje kakšno od prepovedanih sestavin. S tem boste morali biti zelo previdni, ker se vaš otrok ne more sam paziti.

Če otroku delajo težave ugrizi ali piki žuželk, mu pomagajte najti mesto, kjer ni nobenih hroščev ali čebel, da bi se lahko igral. Ne zanašajte se na razne spreje proti žuželkam, saj niso učinkoviti proti čebelam in rdečim mravljam, ki običajno pičijo oz. ugriznejo otroke.

In ko vaš otrok shodi, mu ne dovolite, da zunaj hodi bos. Mnogo otrok žuželke pičijo takrat, ko stopijo nanjo.

Če ima vaš otrok hudo alergijsko reakcijo, vam bo morda zdravnik priporočil, da ko otrok malce zraste, nosite s seboj injekcijo adrenalina. Ta je namenjen otrokom, ki imajo od 15 do 30 kilogramov in se ga da dobiti samo z receptom.

Prav tako se morate prepričati, da tisti, ki pazi na vašega otroka – varuška, babica, sorodniki – ve za alergijo otroka in da ve točno kaj storiti, če pride do alergijske reakcije.

Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 4]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor