Česa ne sme primanjkovati v prehrani otrok?

Prehrana je eden izmed ključnih dejavnikov v otrokovem razvoju. Dobra prehrana pomaga otrokom, da se obranijo bolezni in da razvijejo močna in zdrava telesa.

Zelo pomembno je, da v vsakodnevno prehrano otrok vključite ključne hranljive snovi. Tako se otrok od najzgodnejšega otroštva nauči uživati v okusu zdrave hrane.

5-hranljivih-snovi-v-prehrani-otrok

Če želite, da bodo vaši otroci močni in zdravi, je teh 5 hranilnih snovi nepogrešljivih v njihovi prehrani:

Kalcij

Kalcij je zelo hranljiva sestavina, ki pomaga kostem in zobem, da postanejo močni. Kalcij je najpomembnejši v času rasti, ko se gradijo kosti. Poleg mleka obstajajo še različna živila, ki vsebujejo kalcij in pomagajo otroku, da dobi zadostno količino kalcija v vsakodnevni prehrani.

Najboljši izvori kalcija so:

  • mlečni proizvodi: mleko, jogurt, sir
  • listnata zelena zelenjava: brokoli, špinača, ohrovt
  • sadje: pomaranče
  • stročnice in oreščki: arašidi, grah, črni fižol in pečeni fižol
  • ribe: losos, sardine
  • ostala živila: semena, koruza, mandlji, rjavi sladkor

Vlaknine

Otroci potrebujejo tudi vlakna. Vlaknasta živila so dobra za prebavo. Najboljši izvor vlaknin so: žitarice ter sveže, nesladkano sadje in zelenjava (lahko tudi zamrznjeno).

Beljakovine

Vsaka celica v telesu je zgrajena iz beljakovin, kar naredi beljakovine hranljive in nepogrešljive za zdrav razvoj in rast. Proteini se nahajajo v živilih živalskega izvora, na primer v mlečnih proizvodih, jajcih, mesu in morskih sadežih.

V malo manjših količinah pa beljakovine najdemo tudi v fižolu, oreščkih, zelenjavi in v žitaricah. Povečajte kvaliteto prehrane vašega otroka s pomočjo prehrane, bogate s beljakovinami.

Antioksidanti

Vloga antioksidantov je pomagati telesu, da se ubrani škodljivih stvari, ki lahko poškodujejo celice telesa. Obogatite otrokovo prehrano z živili, ki so bogata z antioksidanti; mandlji, jagodičevje, limone, korenje, špinača, paradižnik in paprika.

Železo

V otroški prehrani pogosto primanjkuje železa, pomembnega minerala, ki prenaša kisik v krvi in otrokom daje potrebno energijo. Povečajte vnos železa v prehrani vašega otroka z nemastnim mesom, jajci, ribami, temno listnato zelenjavo, fižolom, suhim sadjem in žitaricami, obogatenimi z železom.

Prevedla in priredila: Irena Sušnik Trojar

http://www.roditeljstvo.com/vijesti/5-super-hranjivih-sastojaka-za-djecu-u-razvoju

Ocena:
[Skupaj: 6 povprečno: 4.3]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor