Samo 11 let ima in čisti sneg vsem babicam in dedkom v vasi

Zgodba prihaja iz neke srbske vasi, kjer so v otroška nepokvarjena srca še uspeli zasaditi dobre stare vrednote, sočutje in dobroto. Morda se bo kdo od nas zalotil, da bo za trenutek z viška pogledal na te ljudi, ki ne poznajo tehnologije in vseh prednosti, ki nam jih ta prinaša. “Pa ti ljudje so zaostali, ti ljudje ne vedo, nimajo nič, ubogi so.”  Pa so res?

Foto: B. Bojović

Enajstletni Radoje iz nekega zaselka v Srbiji vsak dan pomaga starejšim sosedom, zaradi česar je dobil vzdevek Dobrotica. Čeprav je napadlo snega Radoju že preko pasu, ga to ni ustavilo. Počistil je stezo do hiše in štale 80 letne babice Kosi.

Nič mu ni težko. Radoje prinese drva babici Kosi.

“Zame je to čas, ko obujem očetove škornje, veliki so mi, a z njimi lažje naredim gaz. Počistim do hiše, da lahko prinesem drva. Moja sestra Angela gre večkrat z mano, da pomaga po hiši. Res mi ni težko, da naredim karkoli me prosijo. Sedem let sem imel, ko sem jih začel poslušati. Najbližja trgovina je oddaljena 3,5 kilometre stran. Ko grem v šolo, preverim, kaj potrebujejo, kupim in prinesem, ko se vračam. Tudi pri živini pomagam”, pravi Radoje.

Babica Anka ima 90 let in je samo ena od tistih, katerim je Radojeva pomoč dragocena.

Tako smo vzgojeni, da pomagamo starejšim in da jih spoštujemo. Lepo mi je, ko me objamejo, pohvalijo, ponudijo kaj sladkega. Moja mama pravi, da se dobro z dobrim vrača in jaz iskreno verjamem v to”, pravi Radoje.

Kdaj ste sami naredili kaj podobnega? Kdaj ste pomagali sosedom, sorodnikom, prijateljem, znancem? Ali lahko sploh danes še najdemo čas, da drug drugemu pomagamo … kar tako, iz srca? In … kako bodo otroci sploh lahko dobili to izkušnjo, če mu je ne damo. Najdimo si nekoga, ki potrebuje našo pomoč. Soseda morda rabi kaj iz trgovine ali pa prevoz do zdravnika … odpeljite otroka s sabo in skupaj naredita čudovito delo.

Kajti … dobro se z dobrim vrača. Tudi sama verjamem v to.

B. Bojović

Ocena:
[Skupaj: 9 povprečno: 4.6]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor